Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.01.2011 10:43 - МОГИЯТА или Изкуството – проекция на Бога
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 33690 Коментари: 70 Гласове:
133

Последна промяна: 02.09.2016 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да поговорим за изкуство. Някога творците са се гордяли с творбите си, а днес се гордеят със себе си.

Често вдъхновението е на ръба между будното състояние и съновидението, но винаги е плод на одухотворен блестящ ум.

Между природата и обикновения човек често има пелена от неприемливо неразбиране, но творецът е слят с нея напълно и безпрекословно.

Творейки, творецът винаги се оглежда в себе си и винаги творбата му носи неговото отражение в духа и енергиите си.

Често творбата отвежда авторът извън видяното начало, обгръща го с непредвидимото, извън пространството на общоприетото.

Линията между творец и творба изтънява до пълно сливане и всепроникване на взаимностите им, които се преливат в багри, думи или звуци. Творецът сътворява преживяното. Както често обичам да си припомням „Животът като форма е Поезия, но като функция – проза.”

Природата и изкуството са единствените, които могат да говорят на божествен език, както смята и  Вакенродер, авторът на „Сърдечните излияния на един влюбен в изкуството монах”.

Изкуството е йероглиф на вечността, читаем само от романтичния творец пресъздаващ духовностите си.

Към изкуството трябва да посягат само осенените свише, чийто талант е вид молитва към съвършенството на природата и създателят й.

Шопенхауер в глава 37 „Към естетиката на поетичното изкуство” дефинира поезията като: „...тя е изкуството чрез думи да се раздвижва способността на въображението”.

Шопенхауер нарича поетът Всечовек и Всичко, което някога е вълнувало човешкото сърце, всичко, което живее и зрее в човешката гръд е поезия. Никой няма право да упреква поета, че е такъв, а не друг, защото „той е огледало на човечеството и довежда до съзнанието му всичко, което то чувства и прави”.

Леонардо да Винчи смята, че художникът трябва да е многостранно развита личност, за да може острият му ум да сътвори съвършената творба.

Хората, които творят изкуство не може да са едностранчиви и еднопистови, еднопластови и ежедневни.

Познавайки в дълбини несъмнеността на мислещия Аз, Декарт достига до установяването на Бога и убедеността, че човек притежава по рождение идеята за безкрайно и всесъвършенно същество.

И само Бог като творец на човека и мисленето му, възможностите и творческите му заложби, посочва кой е Творец по негова воля и подобие надарявайки го пребогато с талант.

От Аристотел (`За поетичното изкуство`) до Гьоте като емблематичен коментатор на `катарзиса` в изкуството и Бърк, който смята, че `обмислената неяснота, изрязява възвишеното` до музиката, в която се леят звуци, а виждаме картини, пулсира силата на таланта на можещия дух, еволюирал до степен на самопроникновение. Често думите носят образи, но казват усещания, които не са обрисувани вербално, защото в междуредията плуват звезди и бликат енергии, неподвластни на думата като застинал стереотип.

Думите са изчерпаем ресурс като всичко на тази планета, но когато енергията струи през светлината им, те създават космоси.

Багрите се преливат калейдоскопно, звуците трептят магично, думите пеят ритмично от елизията и инверсията до метафората и символиката на образите.

И сигурно е рекъл Бог, че истината е в могията на таланта, в моженето на сътворението, отвъд възможностите на общодостъпното и обикновеното.

Могия, така го наричам... Могията всекиму е равна на духовна еволюция плюс талант, защото Там Горе... Творецът е един, а тук долу ние сме негови отражения, ето затова мисля, че всички творци трябва да се обичат помежду си и да уважават творчеството си – както своето, така и на другите, за да блика Хармонията и Любовта в сътвореното, което е романтичният Йероглиф на Вечноста. 



Гласувай:
133



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunn - Сътворени за сътворение от вдъх...
04.01.2011 12:01
Сътворени за сътворение от вдъхновен дух във вдъхновена, одухотворена материя.
цитирай
2. анонимен - Чудеснице,
04.01.2011 12:12
звучи чудесно и сигурно трябва творците да се обичат помежду си.....
А иначе...:))))
цитирай
3. svoboda64 - Здравей, Дела :)
04.01.2011 12:34
Чудех се дали да се "включа" - виждам, че няма дискусия тук... (поне към момента, в който съм отворила поста с включената модерация)

Разбирам, вероятно, извора на патоса ти. Изцяло заствам зад последния ти параграф. Там, според мен, е казано най-важното като етичен кодекс, който да се спазва от хората... виртуално или не.

Два пункта от изложението ти обаче будят моето недоумение (въпреки че се досещам за контекста им, тукашния, не и Божествения :)

"Към изкуството трябва да посягат само осенените свише, чийто талант е вид молитва към съвършенството на природата и създателят й."

"И само Бог като творец на човека и мисленето му, възможностите и творческите му заложби, посочва кой е Творец по негова воля и подобие надарявайки го пребогато с талант."

???
Бог е безкрайно милостив и ни позволява да пренасяме от живот в живот моженията и натрупванията си, които земно разпознаваме като "талант". Но ако не сме опитвали през всичките си живота и не сме работили упорито, едва ли ... в някаква далечна перспектива може да се стигне до "връх" :)

Като земен, редови учител, знам, че изкуството освобождава творческия потенциал на детето, на всеки човек... и чрез въобръжението му помага да стигне там, където иначе не би се осмелил да прекрачи.

Изкуството се използва от лекарите за терапия. При това много успешно... От агрономите... от инженерите... от... плетачките на дантели...

мисля, че е ясно накъде бия :)

Още веднъж благодаря за споделените мисли! Наистина е добре да работим по-усилено над Вишудха (хи) чакра!

Поздрави!
цитирай
4. wonder - Даам, svoboda64, знам. ;)))
04.01.2011 12:48
Понякога е нужно да си даваме сметка, че всичко в Природата, бидейки вдъхновено от Любовта на Създателя, притежава с достойнство своята дуалистична същност докато не се превърне в каузалното си Единство. А това си иска Духовна еволюция.
Открила съм го за Себе си преди доста време и го споделям в една старостишие, тук:
http://wonder.blog.bg/izkustvo/2007/05/30/stylbata-na-duha.75249

Насоченото навътре „Аз” има Път към Духовната си идентичност. По този Път случва своето си бягство – от Самотния до Единствения потопен в Себе-то си Творец. Еволюцията на съзнанието ни върви през собственото ни разгръщане на Духа, тръгвайки от подсъзнателното, през себесъзнаващото до свръхсъзнанието.
Доста често грешим, осъзнавайки грешката. Казваме, мълчейки. Получаваме, давайки. Приемаме, отхвърляйки. Обичаме, мразейки. Откриваме, забравяйки.

Бидейки Духовно същество с човешки преживявания Творецът има непогрешим и чувствопознаващ се център на гравитация – магнитът, може да бъде архаичен, митичен, рационален и екзистенциален при средното ниво личности. Но при редките, ценните индивиди, надарените, творците, които са развили и достигнали до по-висши нива на съзнанието /често на много висока цена/, тези нива се наричат психично, проницателно, каузално и недуалистично /виж Юнг, Уилбър, Кант, Декарт, Хегел, Аристотел и Ницше./
"Подобно на тайнствения език Кохао Ронго-Ронго и езикът на човешката душа все още не може да бъда разбран. Психолози, философи, политици, музиканти, художници, певци, писатели и всякакви артисти напразно се мъчат да разгадаят този странен език. И също както статуите Маои се взират от скалистия бряг на остров Пасха към необятните хоризонти на океана, така и ние хората сме вперили поглед в необяснимите неща от живота си." /цитатът е от "Екзекуторът" на Стефан Кисьов/
Ахх, Свобода, набърка в доста дълбока тема и ти благодаря, но можем да развихрим цял трактат из ефира, нали знаеш. :)))
цитирай
5. wonder - Крас,
04.01.2011 13:16
sunn написа:
Сътворени за сътворение от вдъхновен дух във вдъхновена, одухотворена материя.


Ти си Творец и знаеш! :)))

"Laetitia garrula res est - Радостта е словоохотлива."
цитирай
6. wonder - angpiskova - Чудеснице,
04.01.2011 13:19
angpiskova написа:
звучи чудесно и сигурно трябва творците да се обичат помежду си.....
А иначе...:))))


Иначе ли? Иначе са обречени на безхаберност и светлосенки, заедно с последваща безпомощност да преодолеят гравитацията. ;)))
Dancing with the Muse.
цитирай
7. svoboda64 - :)
04.01.2011 13:32
Последно включване за деня от Мащерково :)

Ако някой иска да се провери докъде го е докарал в изкуството или Изкуството, да погледне дланите си: знаците и чертите под безименния пръст, т.нар. Аполонов. По принцип на лявата ръка е "миналото" (отработеното), на дясната - "потенциалът" :)
Dancing in the Light :)
цитирай
8. 777 - Това специално ти го изрових за онагледяване и знам, че ще чатнеш смисъла. ;)
04.01.2011 13:39
Пол Елюар



СПОДЕЛЕНИ НОЩИ

(Откъс)

Упорствам да обединявам невероятното със страшната действителност. Необитавани къщи, аз ви населих с необикновени жени, нито дебели, нито тънки, нито руси, нито кестеняви, нито луди, нито мъдри, все едно - жени по-скоро съблазнителни отколкото възможни, с една подробност. Ненужни предмети, които дори глупостта, която се е погрижила да ви изработи, бе за мене извор на очарование. Безразлични същества, аз често съм ви слушал, както се слуша шумът на вълните и шумът на машините на парахода, очаквайки морската болест с предвкусвано удоволствие. Свикнах с най-странни образи. Виждах ги там, където ги нямаше. Превърнах ги в механизми като устните и любовите си. Площадите, като сапунени мехури, се подчиняваха на издуването на бузите ми, улиците под краката ми - единият крак пред другия, другият пред първия, после пред втория и започват отново, жените се движеха вече само легнали, разтвореният им корсаж наподобяваше слънцето. Разумът, с вдигната глава, с безразличната му принуда - фенер с образа на мравешка глава, разумът - бедна случайна мачта за изплашения човек, случайна мачта на кораб... виж по-горе.

За да намеря повод да живея, се опитах да разруша причините да те обичам. За да намеря поводи да те обичам, живях зле.

("Непосредствен живот", 1932)
цитирай
9. wonder - svoboda64
04.01.2011 13:52
svoboda64 написа:
Последно включване за деня от Мащерково :)

Ако някой иска да се провери докъде го е докарал в изкуството или Изкуството, да погледне дланите си: знаците и чертите под безименния пръст, т.нар. Аполонов. По принцип на лявата ръка е "миналото" (отработеното), на дясната - "потенциалът" :)
Dancing in the Light :)


Очаквам среднощно включване от някой шпаньолски денс-вигвам с много reconquista с идеите на Франсиско де Кеведо и неговото "Философия, с която възнамерява да докаже, че една особа може да обича едновременно две" ;)))

"Ако за неща различни паметта ни
си припомня, и протичащо и прежно
заедно я притесняват и разнежват,
и в едно са в нея радост и страдание;
и ако на разума да му е равен,
обяснимо - сътвореното отрежда,
щом свободната ни воля не се свежда
до единствен избор, постоянен;
любовта, която просто сила не е,
а е всемогъщество, което се тревожи
с всичко тук, което чувства и живее,
то един живот с два пламъка не може
ли пламтящата си светлина да разлюлее,
общо палната от две светила божи?"

/превода е на Рада Панчовска/
цитирай
10. wonder - 777
04.01.2011 13:56
Забелязъл ли си, че когато един поет ти влезе с точно Едно нещо в сърцето, каквото и друго да напише си стои там с това Едно?
Ей така съм аз с Елюар!
Но ти благодарявам ровенето, защото знам, че си нетърпелив и ти е коствало усилие, а и той си струва с всяка написана негова дума. ;)))
цитирай
11. bizcocho - Дела, чета го вече за енти път, от...
04.01.2011 14:10
Дела, чета го вече за енти път, откакто съм влезла. С толкова много разклонения е, че човек може доста неща да каже по написаното, но поради лични причини искам да замълча под текста ти... Дано ме разбереш!
Класата на автора/теб/ няма смисъл и да споменавам - за да съм с постоянно присъствие тук, то значи, че за мен е висока!
цитирай
12. анонимен - уилям бътлър
04.01.2011 14:12
сиромах съм аз
имам само мечти
стъпвай внимателно
тъпчеш мечтите ми
цитирай
13. wonder - Анонимус,
04.01.2011 14:26
анонимен написа:
сиромах съм аз
имам само мечти
стъпвай внимателно
тъпчеш мечтите ми


Явно ме четеш еднопистово. Предупредих! ;)))

И още Уилям Бътлър Йейтс:
"В театъра - драма, а всъщност веселие.
И Лир, и Хамлет още се маят,
ето Офелия, ето Корделия -
но те, макар че е близък краят
и скоро ще стихне последният звук,
не щат да правят сълзливи сцени,
ако добре са играли дотук.
А знаят - Хамлет и Лир са засмени.
С комична маска страхът се мята.
Край на целите - няма отсрочка -
мрак - небето лумва в главата...
Драмата стига връхна точка -
уж Хамлет ломоти, Лир се пени,
завесите падат околовръст
по хиляди сцени и арени,
пък тя не наддава тегло и ръст."
цитирай
14. анонимен - уилям ш
04.01.2011 14:34
краткостта на мъдростта приляга
с дълги пипала се слави.............
цитирай
15. magicktarot - Възхитително!
04.01.2011 14:42
Чак на последния абзац вече видях, че си писала мОгия /при прочитане на заглавието мозъкът ми, разбира се го прочете мАгия/, това съвсем ме завладя! Много красиво като цяло!
цитирай
16. wonder - Женя,
04.01.2011 15:02
bizcocho написа:
Дела, чета го вече за енти път, откакто съм влезла. С толкова много разклонения е, че човек може доста неща да каже по написаното, но поради лични причини искам да замълча под текста ти... Дано ме разбереш!
Класата на автора/теб/ няма смисъл и да споменавам - за да съм с постоянно присъствие тук, то значи, че за мен е висока!


Май трябва да добавя неща в посока Всеки е Творец в собствения си свят, че да се разбере колко неизчерпаема е Божията благодат за всеки човек.
Откривайки Личната си легенда и своите си Опитности, почти всеки е поет, художник, философ, изобретател, музикант или композитор. :)))
цитирай
17. wonder - Ако ще се замеряме с Шекспир - изгубен/а си! ;)))))
04.01.2011 15:03
анонимен написа:
краткостта на мъдростта приляга
с дълги пипала се слави.............


„Бедната мъдрост често става роб на богатата глупост.“
цитирай
18. wonder - magicktarot - Възхитително!
04.01.2011 15:04
magicktarot написа:
Чак на последния абзац вече видях, че си писала мОгия /при прочитане на заглавието мозъкът ми, разбира се го прочете мАгия/, това съвсем ме завладя! Много красиво като цяло!


мОгИя, мОгия... Е! :)))
Все казвам, че Знанието не е за знаещите - то е за можещите!
цитирай
19. wonder - bizcocho
04.01.2011 15:14
"Hay que tener cuidado al elegir a los enemigos porque uno termina parecindose a ellos."

Трие ми блога е-тата с камшиче отгоре. Мисълта е на Борхес. :)))
цитирай
20. pevetsa - Благословена да ти е 2011г.
04.01.2011 15:15
Битие 1:27
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
цитирай
21. анонимен - реплика не по шекспир
04.01.2011 15:21
за богат мъдрец да си чувала )))
цитирай
22. wonder - pevetsa
04.01.2011 15:21
И вам - цялото семейство слънчеви - Мир, благоденствие и благопреуспяване с много люботворчество и възвишени вълнения! :)))

Това казвам и аз - Творецът е Един - там горе, а всички ние тук долу сме негови, различно промислени, проявления.
Безкрайно е важно да се разбере, че Любовта движи този Космос и че тя има напълно Духовен произход.
Другото е възпроизвеждане. ;)))


цитирай
23. wonder - анонимен - реплика не по шекспир
04.01.2011 15:22
анонимен написа:
за богат мъдрец да си чувала )))


Да, разбира се! :)))
Защото "богатството не се измерва с количеството пари - то е състояние на Духа!"
цитирай
24. bizcocho - :) Estoy muy cuidadosa, pero.... mas o menos nunсa con enemigos:)))))
04.01.2011 15:27
wonder написа:
"Hay que tener cuidado al elegir a los enemigos porque uno termina parecindose a ellos."

Трие ми блога е-тата с камшиче отгоре. Мисълта е на Борхес. :)))


Разбрах те :) Получава се от буквата, но няма коя друга да е освен ене:)
цитирай
25. wonder - Приготвяй малагата от Дорадиля и Айрен, пристигам! ;)))))))
04.01.2011 15:29
bizcocho написа:
wonder написа:
"Hay que tener cuidado al elegir a los enemigos porque uno termina parecindose a ellos."

Трие ми блога е-тата с камшиче отгоре. Мисълта е на Борхес. :)))


Разбрах те :) Получава се от буквата, но няма коя друга да е освен ене:)

цитирай
26. анонимен - тогава и шекспир е прав
04.01.2011 15:50
бедната мъдрост заслужава да е роб на богатата глупост
еквилибриум
цитирай
27. wonder - Шекспир винаги е прав! Но мъдростта няма как да робува на глупостта, макар, че... /вж. онази мисъл на Айнщайн/
04.01.2011 15:54
анонимен написа:
бедната мъдрост заслужава да е роб на богатата глупост
еквилибриум


Шекспир e напълно Божествен! Живял е само 52 години, а е оставил 40 000 стиха под формата на 38 пиеси, 158 сонета, множество поеми, трагедии, комедии, романси, исторически драми, апокрифи и пр.
Теургичности! :)))
цитирай
28. 777 - Кое от двете?
04.01.2011 16:02
Гала - музата на Пол Елюар и Салвадор Дали е била грозна, но перверзна. Обаче не я помнех докато не се сбълсках с тях двамата по едно и също време.
Вдъхновението не идва от Музите-Музовете или? ;)
цитирай
29. анонимен - това да си роб е светоусещане
04.01.2011 16:04
някои хора не могат да си представят света без господар
най надарените от тях понякога дори успяват да се превърнат в такива
цитирай
30. wonder - Седми, това е отклонение! ;)))
04.01.2011 16:08
Думата Муза не случайно има само женски род и помоему е "атрибут" на мъжете. Жените имат вградена свръхсетивност, Ин и интуиция, както и много повече Окситоцин, чувствителност и многопистовост. ;)))
Относно Гала на Елюар и Дали, хм... Салвадар Дали я надживява с цели 7 години, но след смъртта й няма нарисувана нито една картина. Та такива ми ти работи. Питай някой мъж-поет относно Музата. :)))
цитирай
31. wonder - Анонимус 29
04.01.2011 16:10
Съвършено вярно!.
Само за потвърждение в посоката, пак Шекспир:
"Всяко безумие има своята логика."
цитирай
32. анонимен - много често
04.01.2011 16:18
дори взаимстват повечко, нарушавайки добрия тон
визирам релации от типа огюст роден - камий клодел
диего ривера - фрида кало

пп. може би трябваше да поставя дамите на първо място, не за да не обидя някоя феминистка а от гледна точка на таланта
цитирай
33. benra - творецът
04.01.2011 16:25
преплита себе си с Вселената, влага себе си във Вселената и Вселената в себе си и изтръгва от всяка молекула чудо, претворявайки го през собствената си призма и предавайки го на околните.Творецът черпи и претворява сътвореното.
много хубав текст, поздрави!
цитирай
34. wonder - Когато има Любов, нещата често се сливат в Единосъщие. :)))
04.01.2011 17:18
анонимен написа:
дори взаимстват повечко, нарушавайки добрия тон
визирам релации от типа огюст роден - камий клодел
диего ривера - фрида кало

пп. може би трябваше да поставя дамите на първо място, не за да не обидя някоя феминистка а от гледна точка на таланта


Роден, който е считан за най-великият скулптор след Микеланджело е бил учител, а по-късно и любим на Клодел. Тя позира за доста от творбите му, вкл. "Целувката" - велика творба! Тук е Сливането. На принципа на Осмозата открит от древните шумери. ;)))
Някои зли езици пък твърдят, че той е крадял идеите й. Кой знае? Връзката им е била житейски казус за нея и временна за него, защото имайки 20-годишна връзка с Роз Брюе, той се жени за нея.
Братът на Камий - Пол Клодел - "Скитащият проповедник", не застава зад Камий и майка й я вкарва в лудница, където живее около 30 години сред Роден. Странна история с много неизвестни кой от кого. Любовта понякога е твърде егоистична, превръщайки се в обикновено случване.
Виж обаче нейната "Зрялост" или "Валсът" - на Камий! Мамма миа!

За Фрида Кало трябва да се озаптя, че започна ли ще сгъстя картината много. ;)))
А и при тях е допустимо, защото все пак са съпрузи и то от тези с неугасващата Страст. А пък и Диего Ривера си е бил велик мексикански художник още преди да я срещне. Голяма Любов! И пак сливане.
Не бях разговаряла с интересен анонимен от доста време. Благодаря! :)))
цитирай
35. razkazvachka - Харесва ми тук!
04.01.2011 17:26
И какво като са различни творците - в различно време по различен начин са докосвали до съкровеното.
Но ще подкрепя тезата за осенения с мъдрост творец - онзи, който държи сметка за хората, които ще приобщи към висшето единство на разума, етиката и красотата - като ги отдели от грозното, злото и лъжливото. В този смисъл творецът добива силата на "радар" (Езра Паунд) или "законодател" (Шели) за своя свят и може да претендира заедно с Хораций, Пушкин и Вазов за неръкотворния паметник от своите произведения... оная част, която не може да се открадне, защото тя е вградена в човешката част от вселената...
цитирай
36. wonder - benra - творецът
04.01.2011 17:32
benra написа:
преплита себе си с Вселената, влага себе си във Вселената и Вселената в себе си и изтръгва от всяка молекула чудо, претворявайки го през собствената си призма и предавайки го на околните.Творецът черпи и претворява сътвореното.
много хубав текст, поздрави!


Както казва Роман Кисьов:„Истинският поет (и изобщо истинският творец) е свидетел на тази висша реалност, която му се разкрива, като по този начин тя става негово откровение и негова лична опитност. Поетът съпреживява и участвува в Тайната на творящите Думи, тайната е негова насъщна духовна храна (небесна манна) и опитност в неосъзнати или частично осъзнати явления, идващи от реалности вън от него и в самия него. Поезията, истинската, висша Поезия, е жив и тайнствен мост между невидимото и видимото, по който преминава духът. Тя е Път към онази реалност и онзи мистичен език, които са източник на вечното и екстаза.”
цитирай
37. wonder - razkazvachka - Харесва ми тук!
04.01.2011 17:36
razkazvachka написа:
И какво като са различни творците - в различно време по различен начин са докосвали до съкровеното.
Но ще подкрепя тезата за осенения с мъдрост творец - онзи, който държи сметка за хората, които ще приобщи към висшето единство на разума, етиката и красотата - като ги отдели от грозното, злото и лъжливото. В този смисъл творецът добива силата на "радар" (Езра Паунд) или "законодател" (Шели) за своя свят и може да претендира заедно с Хораций, Пушкин и Вазов за неръкотворния паметник от своите произведения... оная част, която не може да се открадне, защото тя е вградена в човешката част от вселената...


Именно!
Идвайки от гръцки, думата Поезия, означава Творение - като форма на Изкуство, носещо Естетическа наслада, Познание и докосване до Духовността, чрез музиката на римите, метриката и вътрешния резонанс на усещането за Красота.
Местообиталището й е Сърцето. Малко хора осъзнават, че Сърцето е храм, а не място за идолопоклонничество.
Поезията е Духовно словотворчество, при което се изразяват дълбоки и силни чувства. Тя е избликваща Емоционалност, чиито струни жаднеят онази експресивност на стиха, докосната от ярка всевъзможност и сътворяваща чудеса навътре в нас.
Поезията е креативна оригиналност, която вдъхновява неизменно и заразява духа с Любов, пречиствайки го и въздигайки го.
цитирай
38. bizcocho - Винаги си добре дошла! Да го знаеш! Ама изчакай да се сберем повече/тазгодично/...че тогава да видиш:)
04.01.2011 18:11
wonder написа:
bizcocho написа:
wonder написа:
"Hay que tener cuidado al elegir a los enemigos porque uno termina parecindose a ellos."

Трие ми блога е-тата с камшиче отгоре. Мисълта е на Борхес. :)))


Разбрах те :) Получава се от буквата, но няма коя друга да е освен ене:)


цитирай
39. анонимен - Заглавието е с правописна грешка.
04.01.2011 18:42
Заглавието е с правописна грешка.
цитирай
40. wonder - Не е! Думата е "мОгията", а не "мАгията"
04.01.2011 18:44
анонимен написа:
Заглавието е с правописна грешка.


Усмивка. ЛъЧиста.
цитирай
41. wonder - Аз ако дойда ще е в Мадрид и за да продам офиса. :)))
04.01.2011 18:45
bizcocho написа:
wonder написа:
bizcocho написа:
wonder написа:
"Hay que tener cuidado al elegir a los enemigos porque uno termina parecindose a ellos."

Трие ми блога е-тата с камшиче отгоре. Мисълта е на Борхес. :)))


Разбрах те :) Получава се от буквата, но няма коя друга да е освен ене:)




Но ще се оповестя надлежно и ако е речено... ще го сторим. ;)))
цитирай
42. aqualia - Дела =Могия ;))))! Чудо си!
04.01.2011 19:37
Само това стига!
Творците са като пръстите на ръката - всеки е различен, но са заедно по волята на Създателя ни! Чудо си!
цитирай
43. aqualia - Към коментар 28. Според мен през очите на Дали, Гала изобщо не е грозна...
04.01.2011 19:43
Облякъл я е в най-съвършената кожа, възхитително светла и излъчваща, а това е връзката между Ин и Ян, между Вътрешните сетива и Светът изобщо. Тънка е границата, такива ми ти работи.
цитирай
44. wonder - 4udovi6teto
04.01.2011 19:55
По-скоро е делаизъм, който е неотменим като възвиждан с широко затворени очи анахронизъм - нещо като моето Сатя. Чувствопозната конкретика
В различното виждане няма нищо странно. :)))

`Великото съвършенство прилича на недостатък, а в прилагането си е безупречно.
Великата пълнота прилича на ущърб, а в прилагането си е неизчерпаема.
Великата изправеност прилича на изкривеност.
Великото майсторство прилича на неумение.
Великото красноречие прилича на неясност.`
Лао Дзъ

Щеше да ми е по-интересно споделянето ти за любовта между поетите. ;)))
цитирай
45. wonder - Има си хора, които ме разбират от първа буква и ти си сред тях! :)))
04.01.2011 19:59
aqualia написа:
Само това стига!
Творците са като пръстите на ръката - всеки е различен, но са заедно по волята на Създателя ни! Чудо си!


Contentus abundant /Доволният има всичко в изобилие /
цитирай
46. анонимен - Не съм горния анонимен да си кажа първо.
04.01.2011 20:54
Написах ти цял ферман коментар за теб,но сега не го виждам. :((
Ако си го изчела кажи, а аз ще продължа от там дето спрях.
Притчата ТВОРЕЦ
Някога, много, много отдавна, Бог сътворил Човека и му казал:
"Имаш тяло, за да чувстваш;
сърце, за да обичаш;
разум, за да знаеш;
душа, за да вярваш;
ръце, за да работиш;
крака, за да ходиш;
очи, за да виждаш;
уши, за да слушаш;
нос, за да дишаш;
устни, за да целуваш;
език, за да говориш.
Ти си абсолютното съвършенство!
И имаш стопроцентовата възможност да бъдеш Творец на своя живот!
Всичко е в твоите ръце!
Живей и бъди щастлив!
И не забравяй, ти си Творец!"
И Човекът заживял. Всеки творец е допринесъл с нещо за съвършенството на света,в който живеем. Къде обаче е съвършеният човек?
Светльо Дойнов
цитирай
47. 777 - През очите на любовта всички са красиви. )
04.01.2011 21:48
aqualia написа:
Облякъл я е в най-съвършената кожа, възхитително светла и излъчваща, а това е връзката между Ин и Ян, между Вътрешните сетива и Светът изобщо. Тънка е границата, такива ми ти работи.


Аз имам взискателен вкус към женската красота. ;)
А и както казва Дела "няма красиви и грозни хора, а само хора, които ни харесват и които не ни харесват."
цитирай
48. ketcakuatl - Хмм....
04.01.2011 22:05
След толкова коментари какво бих могъл да добавя - нищо! Само това че имаш КАРИЗМА, и са богопомазани тия от близкото ти обкръжение. Сигурно си страхотна и наяве. Поздрави и преклонение пред таланта ти!
цитирай
49. lb20 - :)
04.01.2011 22:27
..."По делата им ще ги познаеш".. се казва в библията, бих перифразирала ... "По творбите им ще ги познаеш истинските ...." Ти си от истинските! Бъди, Дела! Усмивки от мен!
цитирай
50. tantri - Квинтесенция на творчеството!
04.01.2011 22:45
И не звучи книжно, за този който те чете!
Прозрение и хармония!
цитирай
51. анонимен - коментар
04.01.2011 23:34
А тези, които не могат по някакви причини да покажат на света своето най съвър
шено и красиво изкуство / докато други свободно показват груби и грозни произведе
ния/ и тези последните минават за доста ценно и скъпо изкуство? А тези,които искат
да направят света едно по красиво място за живеене и имайки доста високи естети-
чески критерии искат да се изязят само тогава, когато могат да разгърнат с пъл
на сила целия си талант, завидно въображение, съвършена техника, тънко чувство
те какво да правят?... Да въздействуват на една по- чувствена , образована и готова да приеметези творби публика?
цитирай
52. planinitenabulgaria - За изкуството като проекция на Бога:
04.01.2011 23:39
Написаното е равностойно на Писмата на Апостолите!!!
Има тежки моменти в историята на народите.Тогва Бог им праща една гениално озарена личност,която да им даде сили,вдъхновение,вяра.Ти си точно такава,момиче - песен.Но най-хубавото Ти е това,че знаеш стойността си и я изтъкваш.Имай това самочувствие,то е подплатено,имай вяра и в себе си.Един такъв светъл лъч пронизва цялата чалга култура,която цари днес не само у нас и ще се превърне в копието на Св.Георги,което пронизва змея.
В най-тежките години на Русия Господ им изпраща друг гений,Шостакович,който с музиката си написа най-точно историята на злото,проявите му,последствията му.Това дело за нас трябва да го сториш Ти.
Критикувам Те,че не се показваш пред хората и ще дам пример с най-обичания в края на века у нас музикант,Вайсенберг.Ако той идваше,само да стои на сцената в ложата,какво въодушевление щеше да цари от това,че той е сред тези,които го разбират,в чието сърце е навлезнал и с изкуството си е оказал внлияние върху развитието им.
Дали не е време за промяна?
Коста Вътков
цитирай
53. wonder - Сърдечно благодаря!
05.01.2011 00:28
ketcakuatl написа:
След толкова коментари какво бих могъл да добавя - нищо! Само това че имаш КАРИЗМА, и са богопомазани тия от близкото ти обкръжение. Сигурно си страхотна и наяве. Поздрави и преклонение пред таланта ти!


Виж какво ме подсети:

Дългът на поетите

Янис Рицос

Превод: Елисавета Багряна


Някои стихотворения са реки.
Други са диви цветя в полята нощем.
А други – камъни, с които нищо не се гради.

Има стихове – войници, готови за бой.
Други – дезертьори, скрити зад разцъфнали дървета.
Други – незнайни редници без свое лице.

Много стихотворения викат кресливо, без да се чуват.
Други мълчат, скръстили ръце.
Други говорят, разпънати, от кръста.

Много стихове са сечива,
ръждясали и захвърлени в прахта,
а други са нови и обработват земята.

Много стихотворения са като оръжие,
оръжие, хвърлено на земята,
но други са прицелени в сърцето на врага.

Много стихове стоят зад мълчанието
като бледи деца зад стъклата на сиропиталище,
загледани далеч в дъжда, без да знаят какво да правят, къде да вървят.

Има стихотворения като горски дървета,
други – като кипариси сред печален залез,
други – като плодоносни дървета в колхоз.

Много стихове са като врати –
залостени врати в запустяла къща,
или врати, отворени в чисти и светли души.

Има и черни врати, изгорели в пожар,
други, вдигнати във въздуха от експлозия,
други, през които пренасят убит другар.

Има стихотворения, които летят във времето
като червените ескадрони на Смирненски,
стихове-конници, които пущат юздите и хващат ралото.

Много стихотворения се огъват и падат насред път.
Много са безработни и ръцете им са без мазоли.
Но и много са работници, които хиляди пъти преизпълнят нормите.

Има стихове като панделки на моминска шия
или като камъни на пръстени с дребни тайнствени изображения,
ала други се развяват високо като горди знамена.

Много стихове са сякаш сребърни конци,
вързани за камбанките на звездите.
Дръпнеш ли ги, заехтява кръгозора от сребрист камбанен звън.

Много стихотворения потъват в собствения си блясък –
Високомерни: не приемат нищо да кажат.
Зная много такива – удавени в златния кладенец на луната.
Едно истинско стихотворение никога не остава задрямало в тихия кът.
То винаги се явява в своя час като съзнателен и предан работник.
То е готов войник, който казва „тук“ на повика на своята епоха.

Понякога стихотворенията приличат на птици в леса на времето –
като Бодлеровите албатроси и гарваните на По.
Някои са врабци в снега, други са орли над високи, стръмни идеали.

Има стихотворения, красиви като глухарите,
Които през април и май се задушават в любовната си песен,
потъват в нейната мелодия и оглушават.

През април и май, пред изгрев слънце,
в кристалната свежест на гората
навлизат ловците с пушки, но глухарите не ги чуват.

Внимание, другари поети, братя мои,
нека прилепим ухо до стъклото на тишината.
Стъпките на врага и на приятеля си приличат в
Предразсветния здрач на гората. Трябва да ги различаваме.

Внимание, другири поети, да не потънем в песента си,
Да не бъдем неподготвени за великия час.
На първия зов на своята епоха поетът трябва да отвърне с войнишко „тук“.

Иначе нашите песни ще останат над стълбите на вековете
красиви, препарирани и безполезни птици –
като онези – синьо-черни глухари в царските коридори на „Бистрица“,

Като онези глухари с разпънати крила, мълчаливи и тъжни,
превърнати в украса на чужди дворци,
с две кръгли и празни очи като въпросителни под червените им вежди.

Внимание, другари поети, братя мои: един истински поет е
работник на смяна, войник на пост, отговорен вожд
пред демократичната армия на своите стихове.

цитирай
54. wonder - Мерси, Лили! :)))
05.01.2011 00:40
lb20 написа:
..."По делата им ще ги познаеш".. се казва в библията, бих перифразирала ... "По творбите им ще ги познаеш истинските ...." Ти си от истинските! Бъди, Дела! Усмивки от мен!


http://wonder.blog.bg/izkustvo/2010/10/02/myjete-kosmosi.614491
цитирай
55. wonder - tantri - Квинтесенция на творчеството!
05.01.2011 00:43
tantri написа:
И не звучи книжно, за този който те чете!
Прозрение и хармония!


Ти знаеш.

"Казах на бадема: Брате, поговори ми за Бога.
И бадемът цъфна!"
Никос Казандзакис
цитирай
56. wonder - Всеки...
05.01.2011 00:45
анонимен написа:
А тези, които не могат по някакви причини да покажат на света своето най съвър
шено и красиво изкуство / докато други свободно показват груби и грозни произведе
ния/ и тези последните минават за доста ценно и скъпо изкуство? А тези,които искат
да направят света едно по красиво място за живеене и имайки доста високи естети-
чески критерии искат да се изязят само тогава, когато могат да разгърнат с пъл
на сила целия си талант, завидно въображение, съвършена техника, тънко чувство
те какво да правят?... Да въздействуват на една по- чувствена , образована и готова да приеметези творби публика?


... е способен да покаже на света Сътворената си могия, дори ако този свят е заключен в две любящи, приятелски очи. Или един стих-глухарче, разпиляно по вятъра.
То е като онази мисъл на Метерлинк, че никой и нищо не може да раздели двама души ако са били дори една минута, добри заедно.
Питай си Сърцето!
цитирай
57. анонимен - за честта на анонимните
05.01.2011 00:46
ако не съществуваше тъмнината как щяхме да виждаме звездите
иначе и аз благодаря
цитирай
58. wonder - Напълно реабилитираната чест на анонимните беше порязана само два пъти днес. ;)))
05.01.2011 01:00
анонимен написа:
ако не съществуваше тъмнината как щяхме да виждаме звездите
иначе и аз благодаря


Скоро четох, че живеем в Холограма и в тази връзка очевидно, дуалното наличие на звезди и тъмнина също би могло да е повтаряща се дифракционна решетка . ;)))
цитирай
59. wonder - planinitenabulgaria
05.01.2011 01:03
Уважаеми, Коста Вътков, не се сърди, но на този ти коментар ще отговоря на четири очи когато си получавам онзи камък-морена с формата на сърце и вярвам ще разбереш колко чуден Оазис е спокойствието.
Благодаря ти за вярата в мен!
цитирай
60. анонимен - за съжаление
05.01.2011 01:11
познанията ми по физика не са достатъчи за да добия ясна представа що е ифракционна решетка ,в смисъл че не мога да и видя сянката ,а това ме кара да си мисля, че сигурно е някакъв мираж
цитирай
61. silencemurmur - Могията на таланта
05.01.2011 06:13
остава мъгия докато не се разбере що е ГОСПОД нито горе нито долу.
цитирай
62. dum - Когато говорехте по-горе за Шекспир ми идеше да се включа с един любим стих. ))
05.01.2011 09:54
Всеки е творец на живота и опитностите си, но не всеки е посочен да твори за другите, докосвайки душите им с Божественото.
Напълно споделям написаното в коментара на Коста Вътков, но ти си знаеш най-добре, че не ти е нужна тази преходна глория мунди, за която се трепят поетстващите.
Творците като Шекспир са били всестранно надарени и добри бизнесмени.
Като видя някой в биографията си да напише на месторабота "писател" или "поет" и прихвам съчувствено. Да се върна на темата и това, което искам да кажа е, че към 1600 г. Шекспир е доста добър актьор и съдружник-собственик на компания за театрални представления, позната като "Мъжете на Лорд Чембърлейн", прекръстена под егидата на крал Джеймс I в "Мъжете на Краля".
Писателството го забавлява и удовлетворява, но с него не си вади хляба.
Работи като занаятчия, учител, в адвокатска кантора и като актьор в пътуваща трупа. (абе колега отвсъде)
Винаги съм му свалял шапка за това, че се жени за Ан Хатауей, която е с 8 години по-възрастна от него и намирам там разковничето за способностите му да се чувства изпълнен с благодат.
Шекспир (бардът-лебед на Ейвън) е учил риторика, логика, право, литература, занимавал се е с търговия и дори е правил кожени ръкавици.
Знаеш защо ти ги бръщолевя всичките тези неща. ;))

СОНЕТ 5 - Шекспир

Мигът създава с майсторска ръка
един вълшебен празник за очите.
Но миг по-късно пак така
това вълшебство разрушават дните.
Минутите в неудържим поток
във зимни дни векат летата глухо,
където мръзне пролетния сок
и мъртвата земя е в бяло рухо.
И само тоя розов аромат -
прозрачен пленник, хванат зад стъклата -
ни спомня дълго розовия цвят:
че е цъфтяло лято на земята.

Превод Владимир Свинтила

цитирай
63. wonder - Анонимус 60
05.01.2011 10:06
Говорехме за холограми. Светът натам върви. Илюзията измества Истината. ;)))
В Япония са много модерни концертиращите певици-холограми напоследък.
Ето:

http://www.youtube.com/watch?v=DTXO7KGHtjI&feature=player_embedded
цитирай
64. wonder - silencemurmur - Могията на таланта
05.01.2011 10:09
silencemurmur написа:
остава мъгия докато не се разбере що е ГОСПОД нито горе нито долу.


Много онтологично! Ти си цъфтеж, но според Хайдегер въпросът Е за смисълът на битието, а в Бог се вярва без да имаш нужда да си го докоснал. :)))
цитирай
65. wonder - dum, благодаря!
05.01.2011 10:13
Знаеш, че няма да ти обяснявам! Преди нас са го казали толкова хора, че е излишество от уморяващи се думи.
А и в последния ти постинг, в едно от любимите ми стихотворения е казано премъдро и осмислено de profundis:


ПОСВЕЩЕНИЕ

Веселин Ханчев

За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе
открий отново и пресътвори.
Пресътвори ги ти като лозата,
затворила пространствата в зърна,
като дървото в плод, като пчелата,
създала мед от пръст и светлина;
като жената стенеща, в която
по-траен образ дири любовта,
като земята връщаща богато
и облаци, и птици, и листа.
О, трябва всяка вещ да се изстрада,
повторно всяка вещ да се роди
и всеки образ, който в теб попада,
да свети с блясък непознат преди,
и мислите да правят в тебе рани,
мъчително и дълго да тежат
и всяка мисъл в тебе да остане
като зарастнал белег в твойта плът.
Как иначе това, което вземаш,
стократно оплодено ще дадеш
в горещи багри, в щик или поема,
в космичен полет и в чугунна пещ?
Как то ще стане дирене сурово
и кратък залез, и другарска реч,
и падане, и ставане отново,
и тръгване отново надалеч,
и ласка по косата и засада,
и хоризонти с мамещи звезди?
О, трябва този свят да се изстрада,
повторно трябва в теб да се роди
и всяка вещ и образ покрай тебе
сърцето твое да пресътвори,
за да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори.
цитирай
66. анонимен - ако имам дъщеря ще я кръстя майя
05.01.2011 17:11

ако си представим света като балон истината е обвивката, а илюзията е въздуха който и придава форма
цитирай
67. zvezdichka - Прегръщам те Дела Раи,
11.01.2011 22:31
прегръщам роденото от Бога в теб, което ти дава да виждаш в невидимото и ти открива истини и наситени със смисъл неща, преживени и вдъхновени! Толкова хубаво си го казала :).
Бъди Могия!
цитирай
68. wonder - 1. sestra - Ще прочета този автор, ...
11.10.2011 13:39
1. sestra - Ще прочета този автор, защото ми прозвуча много инригуващо заглавието
08.10 13:58
и защото го приемам като препоръка от теб. Приемам като правдиви мислите ти за изкуството, и знаеш ли, интересно е, най-после намерих къде се крие различието между теб и мен, различие, което не отрича качествата на творбите ти и всеки път ме води при теб с интерес. Аз по-скоро бих казала, че поезията е чиста функция, а проза - формата, която живеенето придобива пътьом. Но пък двата жанра се преливат понякога като форма и внушение. :) Поздравявам те.
цитирай
2. wonder - Вакенродер ли и "Сърдечните ...
08.10 14:02
Вакенродер ли и "Сърдечните излияния на един влюбен в изкуството монах"?
Пробвай... немски романтизъм е.
цитирай
3. wonder - и защото го приемам като препоръка ...
08.10 14:28
sestra написа:
и защото го приемам като препоръка от теб. Приемам като правдиви мислите ти за изкуството, и знаеш ли, интересно е, най-после намерих къде се крие различието между теб и мен, различие, което не отрича качествата на творбите ти и всеки път ме води при теб с интерес. Аз по-скоро бих казала, че поезията е чиста функция, а проза - формата, която живеенето придобива пътьом. Но пък двата жанра се преливат понякога като форма и внушение. :) Поздравявам те.


Разликите между всички хора са привидни. Както казва Айнщайн "Нещата трябва да са прости, но не повече.", което преекспонирано между хората винаги води до задълбочаващи се различия. Най-общо казано.
Прозата е част от всеки човек, а поезията от някои... В този смисъл е Функция, която често изменя Формата. Но тази тема е безкрайна. Есето следва... :)))
цитирай
4. hristo27 - "Изкуството е най-възвишената радост, която човек дарява на себе си. "
08.10 14:28
Знаеш ли кой го е казал?
цитирай
5. wonder - hristo27 - "Изкуството е най-възвишената радост, която човек дарява на себе си.
08.10 14:29
hristo27 написа:
Знаеш ли кой го е казал?


Хахахаххх... Маркс.
Той тепърва ще бъде преоткриван.
Дори и само заради факта, че творенията му са еманация на усещанията за свят в ложите на Вайшоп. ;)))
Никога няма да съм сигурна, че писанията на Маркс са плод на един ум. Винаги ми звучи...колективно.
Но както сам казва "В процеса на борбата с истината, заблуждението само се разобличава."
цитирай
6. mariposatracionera - Извисено и проникновеено.
08.10 15:26
Придава смисъл на усилията, оправдава безсъниците на твореца.
Благодаря ти искрено, Дела.
цитирай
7. iliada - Хареса ми,wonder!
08.10 15:28
Хареса ми,wonder!
цитирай
8. iliada - Хареса ми, wonder! "Някой ...
08.10 15:30
Хареса ми ,wonder!
"Някой може и да съществува без изкуството, но никой не може да е жив без него." - Оскар Уай
цитирай
9. wonder - mariposatracionera - Извисено и проникновеено.
08.10 16:10
mariposatracionera написа:
Придава смисъл на усилията, оправдава безсъниците на твореца.
Благодаря ти искрено, Дела.


Заради вълненията и приливите отвътре е, Галя. Като в онова действие в момент на страст, когато се впускаш в морето си по време на някоя развихрила се, неуправляема буря.
цитирай
10. ognena71 - Поздравления,хареса ми!
08.10 16:21
Поздравления,хареса ми!
цитирай
11. wonder - Хареса ми, wonder! "Някой ...
08.10 16:23
iliada написа:
Хареса ми ,wonder!
"Някой може и да съществува без изкуството, но никой не може да е жив без него." - Оскар Уай


Оскар Уайлд е един от малкото хора, говорили само умности. ;)))

А от любимите ми луд(ор)исти пък Уилям Фокнър казва: "Младият човек, който пише днес, е забравил проблемите на човешкото сърце, влязло в схватка със себе си. Той трябва да си припомни истините му, защото единствено от там се ражда добрата литература."
цитирай
12. wonder - Поздравления, хареса ми! Да ...
08.10 16:38
ognena71 написа:
Поздравления,хареса ми!


Да взема и аз да те поздравя, с това:

http://www.youtube.com/watch?v=9p_zQKm4huE&feature=related
цитирай
13. karaiany - "Често творбата отвежда а...
08.10 17:48
"Често творбата отвежда авторът извън видяното начало, обгръща го с непредвидимото, извън пространството на общоприетото".

Много често творбата се ражда пред очите ти, без предварителна идея или план и целят и смисъл остава скрит , докато не бъде завършена . Едва тогава почваш да виждаш и разбираш. Много си права тук : в пълното отдаване и сливане между творба и творец е ключът към разбирането на творческия процес.
А тази последна мисъл в синьо е откровение ! :)
цитирай
14. wonder - "Често творбата отвежда а...
08.10 17:55
karaiany написа:
"Често творбата отвежда авторът извън видяното начало, обгръща го с непредвидимото, извън пространството на общоприетото".

Много често творбата се ражда пред очите ти, без предварителна идея или план и целят и смисъл остава скрит , докато не бъде завършена . Едва тогава почваш да виждаш и разбираш. Много си права тук : в пълното отдаване и сливане между творба и творец е ключът към разбирането на творческия процес.
А тази последна мисъл в синьо е откровение ! :)


Нали сме наясно, че знаем много повече отколкото ни е посилно да изразим... :)))

цитирай
15. mt46 - Добрият творец
08.10 19:08
изразява не само себе си, егоцентричния си свят - а общочовешкото, народното, природното, вселенското... :)
цитирай
16. wonder - mt46 - Добрият творец
08.10 19:19
mt46 написа:
изразява не само себе си, егоцентричния си свят - а общочовешкото, народното, природното, вселенското... :)


Май не съм си мислила, пишейки, точно за твореца наричан "добър", а за онзи на Да Винчи и Шопеанхауер наричан Всечовек.
Шопенхауер смята, че Поетът е Всичко, което някога е вълнувало човешкото сърце. И..., че всичко, което живее и зрее в човешката гръд е Поезия. Никой няма право да упреква поета, че е такъв, а не друг, защото "той е огледало на човечеството и довежда до съзнанието му всичко, което то чувства и прави”.
Леонардо да Винчи смята, че художникът трябва да е многостранно развита личност, за да може острият му ум да сътвори съвършената творба.
цитирай
17. megg - Поздравления, Wonder!
08.10 21:31
Хареса ми написаното, впечатлява идеята, че вдъхновението е " на ръба между будното състояние и съновидението" ; когато човек попада в света на големите творци, най - добре го усеща. Има чувството, че всеки стих, всеки образ сякаш е прошепнат от други светове, Отнякъде и Някого - навестил сънищата им ...
цитирай
18. henzelski - Както често обичаш да казваш,
09.10 08:36
обичам да ми казваш... :)
цитирай
19. cefulesteven - Човекът е само изпълнител, непо...
09.10 10:06
Човекът е само изпълнител, непознати сили, далеч по-големи от неговата са творческите и наистина, има причини да се гордее по-скоро с творбата, отколкото от себе си. От себе си може да е горд само, че ги е понесъл, донякъде овладял, защото те са хаос, но в тази гордост, една подобна личност е наясно, че има нещо суетно, детинско, дори наивно. Началото е в дълбините му, много преди него, той е само междинна спирка, той е бент. Служител на едни закони, които душата му познава. А разумът не напълно, но се стреми към тях. Творчески настроената личност най-добре познава ограниченията си, колко е малък, защото непрестанно е в диалог или близо до нещо голямо, непознато, излизащо извън стандартите, рамките на делника, а понякога дори и от всички допустими мисли. И сравнявайки се с това, което е в него или преминава през него, а подобно сравнение е неизбежно, той не може да не съзнае каква прашинка е, но тъкмо в това е огромния стимул да бъде част от цялата тази стихия.

Много хубава тема, но е неизчерпаема. И от вчера се чудех откъде да започна, че да отговоря кратко.

Искам само да отбележа, че горе думите ми може да звучат твърде генерализиращо и да подчертая, че това е най-субективно разбиране, отнасящо се единствено за мен и сродните ми като настроика, иначе творческия дух е толкова мнообразен, че не съм в състояние да кажа нищо категорично и отнасящо се за всеки.

Може би ще пусна отговора като отделен постинг, с препратка към твоя, за да има възможност повече да помислят по въпросите, които си поставила.

цитирай
20. wonder - megg - Поздравления, Wonder!
09.10 10:36
megg написа:
Хареса ми написаното, впечатлява идеята, че вдъхновението е " на ръба между будното състояние и съновидението" ; когато човек попада в света на големите творци, най - добре го усеща. Има чувството, че всеки стих, всеки образ сякаш е прошепнат от други светове, Отнякъде и Някого - навестил сънищата им ...


Аз отдавна твърдя, че сънят е най-будното ни състояние. ;)))
цитирай
21. wonder - cefulesteven
09.10 10:39
Гордостта е един от 7-те смъртни гряха, знаеш... Суетния творец е тясно скроен словослагател, който не оставя послания, а пише само себе си. Нагледали сме се на "големи" поети, които са малки хора. ;)))
Смислено е само онова Духовно словотворчество, при което се изразяват дълбоки и силни чувства. За мен Поезията е избликваща Емоционалност, чиито струни жаднеят онази експресивност на стиха, докосната от ярка всевъзможност и сътворяваща чудеса навътре в нас.
Поезията е креативна оригиналност, която вдъхновява неизменно и заразява духа с Любов, пречиствайки го и въздигайки го.
Все повтарям, че Творецът е Един - там горе, а всички ние - тук долу, сме негови различни проявления.
цитирай
22. wonder - Хахахаххх... барабаните свирят Туш;)))
09.10 10:51
henzelski написа:
обичам да ми казваш... :)


Често си казвам... Омниа меа мекум порто. И дълбоко го вярвам. :)))
цитирай
23. poligor - Пък аз мисля друго, и не само аз.
09.10 11:08
Поезията, и изобщо изкуството, е духовна еякулация, имам и есе на тая тема, което според една ужасяващо тъпа блогерка, която е автор на антиизкуство, е непонятно
Поезията е изхвърляне на насъбралата се в теб творческа енергия, която те задушава и ти не можеш да не се отървеш от нея.
Но за тая и за милиони други изкуството е бебе от епруветка, дано и за теб не е такова.
цитирай
24. henzelski - :)))
09.10 11:37
Вероятно затова и не се губиш...
цитирай
25. wonder - Поезията, и изобщо изкуството, е ...
09.10 11:51
poligor написа:
Поезията, и изобщо изкуството, е духовна еякулация, имам и есе на тая тема, което според една ужасяващо тъпа блогерка, която е автор на антиизкуство, е непонятно
Поезията е изхвърляне на насъбралата се в теб творческа енергия, която те задушава и ти не можеш да не се отървеш от нея.
Но за тая и за милиони други изкуството е бебе от епруветка, дано и за теб не е такова.


Относно духовната "еякулация" си донейде прав. Дотолкова доколкото при някои хора "изхвърлянето" е необходимост като катарзис и желание за почистване навън на собствените Авгиеви обори от чувства и безчувствия. Но истински творческият "оргазъм" е по-скоро органон /средство/ на метаезика в общението ти с хората. В постмодерните си схващания можем да усетим идеята за свободност на духа чрез начина ни на изразяване, генерирайки етичност извън уязвимостта на ненужното "увековечаване" на причината за липса на самоконтрол.
Представа относно Кой и кога Е Творец, освен на собственото си битие и на Вселената, бидейки производен на космичната истина, че Всичко е свързано с всичко, ни дава единствено Causa sui, substantia, deus - причината за самото себе си, субстанцията, Бог.
цитирай
26. wonder - Вероятно затова и не се губиш. . . ...
09.10 11:55
henzelski написа:
Вероятно затова и не се губиш...


Даам..., но да знаеш, че тайната е в изумителното вчувстване когато е Любов! ;)))))
цитирай
27. alexs - "Да поговорим за изкуство. ...
09.10 12:02
"Да поговорим за изкуство. Някога творците са се гордяли с творбите си, а днес се гордеят със себе си."
Както е казано отначало човек работи за името си после името работи за него...... мисля че и преди и сега е едно и също.

"Често вдъхновението е на ръба между будното състояние и съновидението, но винаги е плод на одухотворен блестящ ум."
Изпада се в едно особено емоционално състояние.....
Най-често любовта е източник на вдъхновение.....но може мъката тъгата също да е източник на вдъхновение!
цитирай
28. wonder - Прав си.
09.10 12:47
alexs написа:
"Да поговорим за изкуство. Някога творците са се гордяли с творбите си, а днес се гордеят със себе си."
Както е казано отначало човек работи за името си после името работи за него...... мисля че и преди и сега е едно и също.

"Често вдъхновението е на ръба между будното състояние и съновидението, но винаги е плод на одухотворен блестящ ум."
Изпада се в едно особено емоционално състояние.....
Най-често любовта е източник на вдъхновение.....но може мъката тъгата също да е източник на вдъхновение!


Винаги Любовта е източника на Творчество. И нейното средоточие е Сърцето.
Когато осъзнаем, че то е храм, а не място за идолопоклонничество, осъзнаваме призванията си и откриване могията си. А да можеш е вид кострукция на духа, която е надскочила обиковеното живеене и е излетяла отдавна над битийността като фундамент. :)))
цитирай
29. sestra - и защото го приемам като препоръка ...
09.10 13:45
wonder написа:
sestra написа:
и защото го приемам като препоръка от теб. Приемам като правдиви мислите ти за изкуството, и знаеш ли, интересно е, най-после намерих къде се крие различието между теб и мен, различие, което не отрича качествата на творбите ти и всеки път ме води при теб с интерес. Аз по-скоро бих казала, че поезията е чиста функция, а проза - формата, която живеенето придобива пътьом. Но пък двата жанра се преливат понякога като форма и внушение. :) Поздравявам те.


Разликите между всички хора са привидни. Както казва Айнщайн "Нещата трябва да са прости, но не повече.", което преекспонирано между хората винаги води до задълбочаващи се различия. Най-общо казано.
Прозата е част от всеки човек, а поезията от някои... В този смисъл е Функция, която често изменя Формата. Но тази тема е безкрайна. Есето следва... :)))

Различията са цветът на общуването, именно в тях е изкуството и нямам основание да мисля за задълбочаването им, скъпа Уондър, дори ги обичам, защото са пътят към разбирането. Абсолютно права си :)
цитирай
30. wonder - sestra
09.10 14:11
Радостно е да си в отсамната опитност за всевъзможие и тогава случваш и ти се случва всичко онова, за което си добрувал. Знам, че го можеш. Хубаво е! :)))
цитирай
69. wonder - 1. mt46 - Да, 09. 10 10:32 творецът ...
11.10.2011 13:40
1. mt46 - Да,
09.10 10:32
творецът трябва да е многостранен, не еднострУнен, да долавя всички звуци на Вселената, да носи божественото в душата си...
цитирай
Изтрий
2. wonder - Съвършено вярно! :)))
09.10 10:56
mt46 написа:
творецът трябва да е многостранен, не еднострУнен, да долавя всички звуци на Вселената, да носи божественото в душата си...


Забелязъл ли си, че почти всеки голям творец владее няколко изкуства? Творческата дарба изисква изключителен усет за Естетика и е насочена към одухотворяването на околния свят.
Поезията като флагман на изкуствата е чиста материя пропита с огромна духовност. Поетът е „Казващият Истината!” по Т.Бернхард.
Невероятното проникновение, което Поезията случва в духовностите, често има Ефектът на Пеперудата. Ако докоснеш сърце – създаваш Обител, ако откъснеш цвете – разлюляваш звезда, ако докоснеш струна, ражда се Извор.
Поетът е виното на Възторга и Екстаза, на Тайната и Споделеността й.
Mysterium coniunctionis...
цитирай
Редактирай | Изтрий
3. cefulesteven - Спомням си, колко много ми хареса, ...
09.10 11:08
Спомням си, колко много ми хареса, точно този пасаж от стария ми учебник по догматика, че само Бог е творец, защото не му е необходим материал за творчеството. И от християнска гледна точка, не само от естетическа, ако има творчество, неговия автор не е с човешко име. Гениалните творби са откровение на Бог.
цитирай
Изтрий
4. wonder - Спомням си, колко много ми хареса, ...
09.10 11:41
cefulesteven написа:
Спомням си, колко много ми хареса, точно този пасаж от стария ми учебник по догматика, че само Бог е творец, защото не му е необходим материал за творчеството. И от християнска гледна точка, не само от естетическа, ако има творчество, неговия автор не е с човешко име. Гениалните творби са откровение на Бог.


Творецът е Свободата, която само Бог е одарил с талант да провожда Любовта в Сърцата ни. Поетът е Истината, която само Бог е благословил да посява в душите на хората.
Нали знаеш ли колко тънка е границата между разлюляната действителност и ефирния светоглед отвъд. ;)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
5. cinichedonist - изкуството е красота
09.10 12:15
а красотата е изкуство
цитирай
Изтрий
6. mt46 - Споделям тезата на медиавистите -
09.10 12:25
че Творецът е медиатор /посредник/ между божественото и човешкото, между небесното и земното...
цитирай
Изтрий
7. wonder - cinichedonist - изкуството е красота
09.10 12:33
cinichedonist написа:
а красотата е изкуство


В моята акордираност Красотата има земно измерение и естетска стойност за СъзерцаНие и преминава Отвъд само когато превръщайки се, може да изрази Прекрасното, което има духовно проявление и битува на по-нагорно небе от красивото. Така го чувствам. :)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
8. wonder - mt46 - Споделям тезата на медиавистите -
09.10 12:42
mt46 написа:
че Творецът е медиатор /посредник/ между божественото и човешкото, между небесното и земното...


Няма лесен редукционизъм по пътя на словоелейната херменевтика. :)))
Когато творците разберат, че са свързани в Едно, ще потушат страстта за съревнование, която е уникално-смешна на фона в-живяването и в-чувстването на духовния подтекст в необходимите послания, които винаги са насочени към духа.
Ако човек се разходи из някой литфорум ще ахне от почуда колко ниски страсти се вихрят на фона на ирационалното тълкуване на О`Смисленото творчество. :)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
9. karaiany - Анджак, да си дойдем на думата - за ...
09.10 13:35
Анджак , да си дойдем на думата - за редукционизма и словолейната херменевтика ...)))
И когато посланията не са насочени към духа ,а изстреляни някъде си (обикновено в празното) , се превръщат в нещо като еякулация (за съжаление не онази душевната ) :)))
Затова е велико Великото изкуство , защото пробужда. Измъква от блатото и отваря очите за Красотата. И когато това стане , 4овекът става Човек !
Ето за такива моменти си заслужава да се пише.
Ако все още няма медал за "Богоугодно дело " в Бг , май ще трябва да го създадем .....:)))) Тези серии започнаха да ми харесват ! :)))
цитирай
Изтрий
10. wonder - Анджак, да си дойдем на думата - за ...
09.10 13:57
karaiany написа:
Анджак , да си дойдем на думата - за редукционизма и словолейната херменевтика ...)))
И когато посланията не са насочени към духа ,а изстреляни някъде си (обикновено в празното) , се превръщат в нещо като еякулация (за съжаление не онази душевната ) :)))
Затова е велико Великото изкуство , защото пробужда. Измъква от блатото и отваря очите за Красотата. И когато това стане , 4овекът става Човек !
Ето за такива моменти си заслужава да се пише.
Ако все още няма медал за "Богоугодно дело " в Бг , май ще трябва да го създадем .....:)))) Тези серии започнаха да ми харесват ! :)))


Е, има още една серия. ;)))
А Изкуството, във всичките му форми, винаги си е било и ще бъда проекция на Бога.
Дори в детерминацията по Лаплас.
В изпълненото с идеални концепции съзнание, по Юнг.
И зелената вълна на съзнание по Уилбър.
И така... по себе си, по себе си... право където си изберем. :)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
11. karaiany - Като спомена за Wilber и се сетих ...
09.10 14:13
Като спомена за Wilber и се сетих за"необходимостта от kреативност като морален императив , както и създаването (или култивирането) на екстазно нетърпение или въодушевление, когато влезем в собствения си творчески нагон(или стремеж )- Creative Drive !"
цитирай
Изтрий
12. wonder - Йеееееееееееес! ;)))))
09.10 14:16
karaiany написа:
Като спомена за Wilber и се сетих за"необходимостта от kреативност като морален императив , както и създаването (или култивирането) на екстазно нетърпение или въодушевление, когато влезем в собствения си творчески нагон(или стремеж )- Creative Drive !"


Обожавам Уилбър и такива хора ми влитат титанично в безграничието. Знаеш Защо! ;)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
13. karaiany - Абсолютно ! Ако все още има живи Т...
09.10 14:27
Абсолютно ! Ако все още има живи Титани , разхождащи се наоколо , то той е един от тях. Да , мисля , че Знам ! :)))
цитирай
Изтрий
14. wonder - Абсолютно ! Ако все още има живи Т...
09.10 14:52
karaiany написа:
Абсолютно ! Ако все още има живи Титани , разхождащи се наоколо , то той е един от тях. Да , мисля , че Знам ! :)))


Мистичното е граница на метаезика, отвъд която думите не се чуват, не значат, няма ги...
Когато си осъзнаващ на всеки момент, протичащ през теб, можеш да се наслаждаваш с любов и прозрение на Всичко. Абсолютно всичко! :)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
15. planinitenabulgaria - Въпрос:
09.10 14:55
Дали пък Бог,като творец на Човека и мисленето му не е посочил Теб за творец по Негова воля и подобие,надарявайки Те пребогато с талант?
Коста
цитирай
Изтрий
16. wonder - Дали пък Бог, като творец на Човека и ...
09.10 15:00
planinitenabulgaria написа:
Дали пък Бог,като творец на Човека и мисленето му не е посочил Теб за творец по Негова воля и подобие,надарявайки Те пребогато с талант?
Коста


Специалното предаване на външни писания с вътрешни послания е призвание на всеки творец - поет, музикант, художник...
Друг е въпросът, че всеки си има Стъпало, Етаж, Стълба, Небе... в еволюцията на Духа, затова често "Патетиката на крилата е фалшива поезия на етажа на гъсеницата."
цитирай
Редактирай | Изтрий
17. karaiany - Да, отвъд тази граница, езикът е ...
09.10 15:10
Да , отвъд тази граница , езикът е друг - език няма , или го има , но не e вече език per se , а състояние , в което се ражда насладата на прозрението...:)))
цитирай
Изтрий
18. sofiya - Тези постулати са доста остарели...
09.10 15:12
Съвременните теории за "таланта" говорят, че преди всичко творящият трябва да бъде unique - т.е. единсвен, уникален, свой - да изразява себе си; никога да не бъде сбъркван с друг; да има свой специфичен глас и поглед към света. Идеята за "Бог ми нашепва и аз пиша" е доста стародавна и, може би има известен глас в подсъзнанието, който диктува, но това се постига на едно много по-високо ниво, когато културните натрупвания са налице доста отрано в живота ти.
Да очакваш обаче, че ще изведеш нова идея за съвършенство е доста наивно, меко казано. Под небето нищо ново от Библията насам. Затова опитай се да бъдеш уникален, да имаш стил, да драснеш някоя тънка чертица. най-страшно е да се опиваш от високопарни думи и съждения. В крайна сметка никой не е дал точна формулировка за поезията и творческия процес - Димитър Талев пише Трилогията си "Железният светилник" и т.н. (най-епичният български роман), когато е в затвора. Когато по-късно живее в охолство във вилата си в Бистрица пише куп исторически книги, без стойност:)) Необяснимо е кога талантът е провокиран!
цитирай
Изтрий
19. wonder - Да, отвъд тази граница, езикът е ...
09.10 15:49
karaiany написа:
Да , отвъд тази граница , езикът е друг - език няма , или го има , но не e вече език per se , а състояние , в което се ражда насладата на прозрението...:)))


Даа... дори и да не се чува шепота на Демиурга докато вървим към собственото си СмиреНие.
Пращам ти малко хилеж с "Четенето като опияняващо удоволствие" на Людмил Станев. :)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
20. wonder - Съвременните теории за "т...
09.10 15:56
sofiya написа:
Съвременните теории за "таланта" говорят, че преди всичко творящият трябва да бъде unique - т.е. единсвен, уникален, свой - да изразява себе си; никога да не бъде сбъркван с друг; да има свой специфичен глас и поглед към света. Идеята за "Бог ми нашепва и аз пиша" е доста стародавна и, може би има известен глас в подсъзнанието, който диктува, но това се постига на едно много по-високо ниво, когато културните натрупвания са налице доста отрано в живота ти.
В крайна сметка никой не е дал точна формулировка за поезията и творческия процес - Димитър Талев пише Трилогията си "Железният светилник" и т.н. (най-епичният български роман), когато е в затвора. Когато по-късно живее в охолство във вилата си в Бистрица пише куп исторически книги, без стойност:)) Необяснимо е кога талантът е провокиран!


Понеже отлично знаем, че всичко ново е добре забравено старо, а и знаейки какво е Творчество, стигаме до Свободата, която е единственият фундамент на озарения с таланти дух, превръщаща го в Уникат. През времето, постмодерният човек често се трансформира и става хоризонтален, омасовен, хомогенизиран и обговарянето в този случай на „таланта” не е изява на Духовната му Същност. Творецът е посланик на еволюиращия дух.
Кроскултурните натрупвания, социума, етичните устои, историографията на опитностите - това наистина са все необходими условия за съвършенството като вид духовност.
Смисълът на изказаното до тук, не противоречи на твоето становище.
Да си Духовен означава да си Свободен! Свободата е Аристократична, а не Демократична /както казва Бердяев/ и в този си аспект Творецът е Един /там Горе/, а талантливите му проявления винаги са симбиоза на разбирателство и съпричастност към топлината и добротата в благотворчеството на Уникалността, когато е спасена от Универсума.
И без да прекаляваме с епистоларното разголване, искам да ти кажа, че Таланта бива провокиран САМО от Любовта. Във всичките й форми. /А ти чудесно го знаеш./
Останалото са нашите малко на брой потребности и огромни на брой желания.
цитирай
Редактирай | Изтрий
21. sofiya - Таланта бива провокиран от Любовта....но коя?
09.10 19:39
Не от любов с хепиенд - в повечето случаи от нещастната любов. Но понякога самата идея за любо, самата илюзия също може да ти свърши работа като Муза. Толкова е трудно да намериш МуЗ днес сред скучните Адамовци:))) Тъгата, страха, страданието също са провокация. Фантазията и мечтата - също. Единствено гладкия и еднообразен/безпроблемен битов живот е унищожител на поезията. затова много ми харесва твоето съждение:
"Да си Духовен означава да си Свободен! Свободата е Аристократична, а не Демократична" !!!!
Без Свобода не може да се роди изкуство - независимо в кой дял - поезия, изобразително изкуство, музика, кино, театър и т.н.
Привет!

цитирай
Изтрий
22. wonder - sofiya
09.10 22:43
Говоря за всяка Любов, която те разбърква калейдоскопно и вади от теб най-доброто и вдъхновено можене!
Относно "нещастната любов" като релация на поетично търсене, се чудя отдавна. Мен страданието не ме вдъхновява. Явно е въпрос на темперамент. А и вярвам, че:
http://wonder.blog.bg/izkustvo/2010/03/29/ne-priznavam.519724

Относно мъжът-МуЗ - той е като Кент Флош Роял-а - случва се рядко, но дойде ли... си е празнуване на Живота. :)))

цитирай
Редактирай | Изтрий
23. tomich - Вълшебната невидима сплав...
09.10 23:54
ИЗКУСТВОТО... Много хубава обширна тема за размисли и размяна на мисли.
Например улучвам тази:

"Често вдъхновението е на ръба между будното състояние и съновидението, но винаги е плод на одухотворен блестящ ум."

Като гледам от моята си камбанария, стигам до сакраменталния за мене извод, че между изкуство и наука няма божествено различие. Те дори се взаимопроникват и допълват, образувайки една вълшебна невидима сплав. Няма знаменит учен, който да не е обичал е да не се е занимавал с някакъв вид изкуство. Питам се защо? Ами защото всяко творчество, включително и това в науката, е плод на симбиоза на вдъхновение и ум. Вдъхновението и талантът са рожби на Духа и идват Свише, а умът е рожба на материята. И така от незримата сплав умът извайва онези чудни осезаеми произведения на изкуството и науката. Това хармонично единение на дух и материя може да бъде сътворено само от един Върховен Разум.
Съжалявам, че е невъзможно в рамките на един коментар да илюстрирам многобройните взаимни връзки между науката и различните видове изкуства, но приликата между тях е факт.
Поздрави!
цитирай
70. wonder - 1. planinitenabulgaria -. . . &q...
11.10.2011 13:41
1. planinitenabulgaria - ..."че всички творци трябва да се обичат помежду си"...
10.10 11:03
Дали само това е достатъчно? Аз мисля, че и хората трябва да обичат творците.
За отразената светлина от това Послание, достигнало до нас - с благодарност и позрав с нещо много велико, Тридесет и деветата симфоия на Моцарт. Докато четях тази премъдрост звучеше Менуетът от нея...
Поздрави,
Коста
цитирай
Изтрий
2. tomich - Сатанинско творчество...
10.10 13:08
И понеже върви реч за талант, можене и творчество, хрумна ми, че не всяко творчество е творчество. Има сатанинско творчество и сатанински талант. Талант и творчество, които генерират не Хармония и Любов, а разруха, хаос и омраза, разединение вместо единение. Тези антагонизми на творческата истина са резултат на една тотална духовна и социална инволюция... Не можем да ги подминем с пренебрежение и чувство за духовна екстатика, извръщайки лице от тях. Тогава "Какво да се прави?" Да бъдем търпеливо смирени, очаквайки въздадена справедливост Свише или, яхнали магическата метла на просвещението, да се надяваме че след 100, 200, 300...години ще прочистим плевелите в творческото поле, за да върнем еволюцията на духовността? Ще се гордеят ли тогава творците с творбите си или ще останат дрогирани под игото на егото? Знае ли някой желаните оптимистични отговори? Аз - НЕ.
цитирай
Изтрий
3. kushel - "обмислената неяснота, и...
10.10 15:39
"обмислената неяснота, изрязява възвишеното"- това обяснява всичко. :)
цитирай
Изтрий
4. karaiany - Точно в тази"необмислена ...
10.10 16:21
Точно в тази"необмислена неяснота" в междуредята се крие духът на Могята. Тази неяснота не се възприема на нивото на ежедневното ни битие , а по- скоро на одухотвореното ни такова. В този смисъл , работата на творците е за" бликането' на Любовта и Хармонията , както го нарече. Като послание е . :)))
цитирай
Изтрий
5. karaiany - Точно в тази"обмислена не...
10.10 16:23
Точно в тази"обмислена неяснота" в междуредята се крие духът на Могята. Тази неяснота не се възприема на нивото на ежедневното ни битие , а по- скоро на одухотвореното ни такова. В този смисъл , работата на творците е за" бликането' на Любовта и Хармонията , както го нарече. Като послание е . :)))
цитирай
Изтрий
6. wonder - planinitenabulgaria
10.10 18:56
Връщам ти жеста с 40-та симфония... много любимо чудо!

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=YuEVq5uyLPA
цитирай
Редактирай | Изтрий
7. wonder - tomich
10.10 19:20
Ооо... напълно си прав. Иван Методиев има такова есе "Вампирията на думите". Писала съм за него гук:

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2010/02/02/poeziiata-kartina-na-dushata.484919
цитирай
Редактирай | Изтрий
8. wonder - "обмислената неяснота, и...
10.10 19:20
kushel написа:
"обмислената неяснота, изрязява възвишеното"- това обяснява всичко. :)


Оплакваш ли се? ;)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
9. kushel - Не се оплаквам. Ставам наясно. :)
10.10 19:22
Не се оплаквам. Ставам наясно. :)
цитирай
Изтрий
10. wonder - Не се оплаквам. Ставам наясно. :...
10.10 19:24
kushel написа:
Не се оплаквам. Ставам наясно. :)


Изкристализираш, така да се каже. ;)))
цитирай
Редактирай | Изтрий
11. wonder - Точно в тази"обмислена не...
10.10 19:26
karaiany написа:
Точно в тази"обмислена неяснота" в междуредята се крие духът на Могята. Тази неяснота не се възприема на нивото на ежедневното ни битие , а по- скоро на одухотвореното ни такова. В този смисъл , работата на творците е за" бликането' на Любовта и Хармонията , както го нарече. Като послание е . :)))


http://wonder.blog.bg/izkustvo/2011/02/24/az-viarvam-v-bog.692791
цитирай
Редактирай | Изтрий
12. wonder - И понеже върви реч за талант, можене ...
10.10 19:46
tomich написа:
И понеже върви реч за талант, можене и творчество, хрумна ми, че не всяко творчество е творчество. Има сатанинско творчество и сатанински талант. Талант и творчество, които генерират не Хармония и Любов, а разруха, хаос и омраза, разединение вместо единение. Тези антагонизми на творческата истина са резултат на една тотална духовна и социална инволюция... Не можем да ги подминем с пренебрежение и чувство за духовна екстатика, извръщайки лице от тях. Тогава "Какво да се прави?" Да бъдем търпеливо смирени, очаквайки въздадена справедливост Свише или, яхнали магическата метла на просвещението, да се надяваме че след 100, 200, 300...години ще прочистим плевелите в творческото поле, за да върнем еволюцията на духовността? Ще се гордеят ли тогава творците с творбите си или ще останат дрогирани под игото на егото? Знае ли някой желаните оптимистични отговори? Аз - НЕ.


Има поети, които се раждат, Поети. Такива, които прописват когата Любовта им държи ръката. И поети, които имат прозрение в натрупванията поради ескалация на интелектуалният заряд до духовна (р)Еволюция - т.е. посланици.
За мен Пезията е act of God.

Има пишещи, които е възможно от lapis exilis /малкия камък/ да се превърнат в чист lapis lazuli.
Или... Диотима-та, която казва: „Еросът, скъпи Сократ, е велик демон" и често-често от малки буковск-чета с гранде логорея се стига до вампирията на думите.
Тези "творби", в които се вплитат собствени нездравословни страдалчества, по моему са вид психиатрична извадка за ролята на хартията в душевния катарзис- нещо като болестите заключени в африканските маски от маговете.
Един приятел поет-сатирик нарича този тип "творби": "Носни кърпи за застояла неудовлетвореност."
Един стих трябва да има и логосна, и херметическа, и негова си уникална природа и винаги да разбърква четящия, въдворявайки го в интимния досег на възторга и екстаза отвъд думите. :)))


цитирай
Редактирай | Изтрий
13. mt46 - За съжаление
10.10 20:21
доста творци не се обичат - дори не се понасят помежду си, калят се... Ако не се обичат, поне да се уважават! Добрият творец би трябвало да уважава всеки друг добър творец - заради сродността, роднинската връзка...
"Ала напразно се измъчвам! Кой ще ти помогне
да видиш всичко - тук, в небето, или пък в безкрая на изкуството.
И за какво се питаме тъй често кой е между нас поета?
И за какво стоим един пред друг, изправени на пръсти?"
/Борис Христов - "Прозорец"/
цитирай
Изтрий
14. evrazol - обмислената неяснота, изразява възвишеното
10.10 21:19
Но се случва същата работа да свърши и необмислената яснота.

Изкуството, струва ми се, е продукт на особено психологическо състояние, при което емоцията, логиката и уменията са в хармония помежду си, с твореца и същността. В такъв смисъл самият живот е изкуство.

Между изкуство и творчество не бива да се слага знак за равенство. Има изкуства без творчество /бойното, цирковото/, както и творчество без изкуство - халтура, мисля, се наричаше.

И ако изкуството се ражда от онази хармония, то в момента, в който творецът сам се възприеме като творец, задължително твори халтура. Констатирам, че ме завладяват творбите, в които авторът отсъства.
цитирай
Изтрий
15. tomich - Не мога да не се съглася с теб, Дела, ...
10.10 21:48
Не мога да не се съглася с теб, Дела, самата истина е, изказана по най-красив начин!
Но аз имах и друго предвид. Талантът, вдъхновението и творчеството са може би фундамента на всяко човешко творение. И когато във фундамента се просмуква отвън корозираща, разяждаща плесен, той започва да се руши заедно със сътвореното над него... Този гибелен процес обхваща не само поезията, той пълзи като ракова разсейка по цялата снага на изкуството и не само, превръщайки го в ПР-инструмент на "твореца". Най-очевиден е в поезията, театралното изкуство, музиката...Нещо повече, талантливи учени тайно разработват оръжия за масово унищожение без ни най-малко угризение на съвестта.
Това е сатанинското, вампирското или както щеш го наречи "творческо изкуство". Нямам представа как можем за се освободим от него, след като то се превръща в своеобразен масов наркотик...
Благодарен съм ти за този многопластов богат на мисли и светоусещания сериен постинг, посветен на същността на Изкуството, творческото вдъхновение и таланта! С удоволствие го чета, защото научавам интересни и любопитни неща, които поднасяш по най-добрия начин...
С най-сърдечни благопожелания, Томич.
цитирай
Изтрий
16. wonder - Знам, знам... :)))
10.10 21:49
mt46 написа:
доста творци не се обичат - дори не се понасят помежду си, калят се... Ако не се обичат, поне да се уважават! Добрият творец би трябвало да уважава всеки друг добър творец - заради сродността, роднинската връзка...
"Ала напразно се измъчвам! Кой ще ти помогне
да видиш всичко - тук, в небето, или пък в безкрая на изкуството.
И за какво се питаме тъй често кой е между нас поета?
И за какво стоим един пред друг, изправени на пръсти?"
/Борис Христов - "Прозорец"/


Днес си говорих с един свЕстен писател за царящата в Съюза на писателите, несвяст. ;)))

„Прости ми, Поезийо! Малка, загубила глас,
в нозете ти царствено тихо сега коленича
и чакаща жеста ти, искаща, може би аз
на всички онези, на всички онези приличам...

Да, ние ще следваме твоя величествен ход.
През много кресливи тълпи ще минаваш спокойна.
С човешкия ритъм на твоя безсмъртен живот
ще бият сърцата на много, за теб недостойни...”

Петя Дубарова
цитирай
Редактирай | Изтрий
17. wonder - Ти си прероден поет, но още се чудя точно кой!? ;)))
10.10 22:07
evrazol написа:
Но се случва същата работа да свърши и необмислената яснота.

Изкуството, струва ми се, е продукт на особено психологическо състояние, при което емоцията, логиката и уменията са в хармония помежду си, с твореца и същността. В такъв смисъл самият живот е изкуство.

Между изкуство и творчество не бива да се слага знак за равенство. Има изкуства без творчество /бойното, цирковото/, както и творчество без изкуство - халтура, мисля, се наричаше.

И ако изкуството се ражда от онази хармония, то в момента, в който творецът сам се възприеме като творец, задължително твори халтура. Констатирам, че ме завладяват творбите, в които авторът отсъства.


Всяка твоя дума прилича на барабан тайку право в сърцето на истината. /ако щеш вярвай!/
Трябва ни себепознание, за да успем да казваме когато говорим.
Себеуважение, за да уважаваме и тези, с които и на които говорим.
И себереализация като хора, личности и духовни същности, за да сме си ценни.
Останалото е каканиженето на Сизифовия труд.
Знаещият да обича безусловно, знае Всичко. /И ти знаеш!/
Любовта, манасът, интуицията, емоционалната енергия, свободната воля, мъдростта, одухотворяващото познание... това са камъчетата в градежа на моженето.
Обожавам царстващата необмислената яснота!
цитирай
Редактирай | Изтрий
18. wonder - Не мога да не се съглася с теб, Дела, ...
10.10 22:30
tomich написа:
Не мога да не се съглася с теб, Дела, самата истина е, изказана по най-красив начин!
Но аз имах и друго предвид. Талантът, вдъхновението и творчеството са може би фундамента на всяко човешко творение. И когато във фундамента се просмуква отвън корозираща, разяждаща плесен, той започва да се руши заедно със сътвореното над него... Този гибелен процес обхваща не само поезията, той пълзи като ракова разсейка по цялата снага на изкуството и не само, превръщайки го в ПР-инструмент на "твореца". Най-очевиден е в поезията, театралното изкуство, музиката...Нещо повече, талантливи учени тайно разработват оръжия за масово унищожение без ни най-малко угризение на съвестта.
Това е сатанинското, вампирското или както щеш го наречи "творческо изкуство". Нямам представа как можем за се освободим от него, след като то се превръща в своеобразен масов наркотик...
Благодарен съм ти за този многопластов богат на мисли и светоусещания сериен постинг, посветен на същността на Изкуството, творческото вдъхновение и таланта! С удоволствие го чета, защото научавам интересни и любопитни неща, които поднасяш по най-добрия начин...
С най-сърдечни благопожелания, Томич.


Според Тард и Гурджиев "повечето хора спят - от духовна гледна точка. Такива хора представляват потопени в транс автомати, които се управляват от механическите навици на мисленето, възприемането и поведението си."
Когато говорим за Изкуство е необходимо да виждаме едновременно три много важни неща, които възприемаме с ума, емоционалното си тяло, очите, ушите и душата: Поезията, Музиката и Цветовете.
Да избереш правилната за теб компилация от багри, звуци и думи, е проект на собственото ти мислене в посока Красота, Хармония и Светлина. Всичко, което Сме следва помислите ни. Ако себепостигането е в посока Хармония, то ние сме орисани да имаме до себе си вечната сянка на Щастието, което съпътства достигналите до просветление души от първозданната празнота до безмерната пълнота и пълноценност.
цитирай
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15125947
Постинги: 3220
Коментари: 32032
Гласове: 193735
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031