Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.03.2011 10:13 - Земетресението - комплексно екологично бедствие
Автор: wonder Категория: Технологии   
Прочетен: 11277 Коментари: 12 Гласове:
127

Последна промяна: 16.03.2011 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съществува и териториална класификация на земетресенията в три групи (Котляков, 1977):
- глобални,

- регионални

- локални.

  Тази класификация е определяща в пространствено отношение, но все пак е условна," защото за земетресенията няма държавни граници. Те засягат цялата земя." (Мардиросян, 1995 г.)

                Въздействието  на  отрицателните геодинамични процеси върху земната повърхност е факт с хилядолетна история.

                Земетресението е комплексно екологично бедствие. Освен преките разрушения от него - събарянето на сгради, промишлени съоръжения, пътища и др., образуването на пукнатини по земната повърхност и т.н., с не по-малко сериозни последици са вторичните отрицателни ефекти от бедствието,  които  се  съпътстват или се получават като последица от него. Такива са пожарите при разрушаване на електрозахранването и газохранилищата, наводненията при цунами, скъсани язовирни стени и т.н., епидемиите  при  аварии във водоснабдяването и  канализацията, радиоактивната  опасност  при аварии в ядрено-енергийни обекти и др.

              Сеизмичното въздействие на земетресенията върху земната повърхност  я  променят  непрекъснато  като  географска и геоложка структура.

              Според съвременната геофизика, литосферата, където се пораждат земетресенията,  представлява своеобразна мозайка от големи континентални и океански плочи, които се движат бавно и в различни посоки една спрямо друга. Една част от тези плочи е по-твърда и плува над друга, която е по-пластична и се нарича деформируема астеносфера. Отделните плочи са ограничени от разломи. Това  са  местата, в които плочите се преместват една спрямо друга и се трият една в друга. И точно в разломите се създават т.нар. земетръсни огнища.

                Пример за такъв разлом в района на гр. София е Витошкият разлом Бояна - Драгалевци, където след земетресение през 1858 г. се е образувал срутищен вал.

                Процесът на преместване по разломите създава деформации в еластичната среда на литосферата, което предизвиква все по-големи напрежения. И когато тези напрежения надскочат границата на издържливост на средата, става "скъсване" и освобождаване на еластична енергия. На земната повърхност това се проявява като трус, т.е. става земетресение. Мястото на скъсването се нарича фокус на земетресението и според дълбочината му земетресенията биват плитко-фокусни (до 60 км под земната повърхност) и дълбокофокусни (до 700 км под земната повърхност). Според посоката на преместванията по разлома има три основни типа разломи:

    - с хоризонтално преместване - един от най-известните такива разломи е "Сан Андреас" в Калифорния, САЩ,

    - с вертикално движение  (нагоре-надолу) -  най-големият е в Индия, щата Асам ,

    - разломи с преместване  под ъгъл -  преместването е и хоризонтално, и вертикално, т.е. под някакъв ъгъл спрямо земната повърхност.

                За България са характерни плиткофокусните земетресения (до 60 км под земната повърхност), които са по-опасни, тъй като 75% от енергията, отделяна ежегодно при земетресенията се пада на тях.

                Областта от земната повърхност, намираща се под огнището се нарича епицентър.

             Земетресенията много рядко са единични - с един основен трус.

Обикновено  те  се  предхождат от слаби трусове - форшокове,  после идва основният трус и следват по-леки - автершокове,  които  могат да достигнат до няколкостотин, даже хиляди на брой и да се усещат в продължение на няколко месеца. Например след земетресение в района на Велинград на 03.11.1978 г. в продължение на 4 месеца са регистрирани около 650 автершока.

                 Земетресения не стават навсякъде по Земята, а само на места, където е "по-слаба" външната  обвивка  на  нашата планета. Тези места са сравнително тънки ивици, опасващи  земята в различни посоки и се наричат сеизмични пояси.

(вж. Карта на сеизмичните пояси на България)

                 Най-голям от тези пояси е Тихоокеанският: Чили, Перу, Калифорния, Аляска, Япония, Филипините.

                 Вторият е Алпо-Хималайският: Канарските острови, Алпите, Средиземноморието, Мала Азия, Кавказ, Близкия изток, Хималаите, Китай и Индонезия. България попада във втория пояс.

                Разрушителният ефект на земетресенията се дължи на процесите, протичащи на земната повърхност в района на епицентъра. Въздействието на земетресенията върху земната повърхност се оценява по сеизмични скали за интензивност.

                 Интензивността  представлява  степента  на  разтърсване  в даден район, определена по субективни наблюдения на ефекта от труса върху хора, сгради, съоръжения и самата земна повърхност.                  

                Съществуват и се използват няколко сеизмични скали за интензивност:

- 10-степенната скала на Роси-Форел - (1883 г.),

- 7-степенната скала на Омори (Япония - 1900 г.),

- 12-степенна  и подобрена 10-степенна на Канкани и Меркали (1902 г.),  усъвършенствана от Зиберг (1923 г.)

- модифицирана версия на горната скала в САЩ през 1931г. - ММ-31.

- 12-степенна скала MSK-64 ( Медведев-Шпонхойер-Карник, 1965 г.), която се ползва в  България.

                 Общият брой на всички варианти на скалите е над 50, но разликата между тях е  малка,  а  и  до голяма степен те са условни, тъй като зависят от субективните впечатления на наблюдателите и от разликите в конструкциите на сградите в Европа, Америка и т.н. И все пак оценката дава една приблизителна и относително обективна представа за въздействието им върху земната повърхност.

                 Подходящ пример за това е земетресението във Вранча на 04.03.1977 год.  Като знаем, че  с  отдалечаването от  епицентъра  на земетресението интензивността намалява, във Вранча имаше огнище с магнитуд - М=7.2, а интензивността в различните точки от земната повърхност беше различна: в Букурещ - IX степен, в Свищов - VII степен, в София - VI степен, в Солун - IV и т.н.

                 При един и същи магнитуд интензивността зависи от дълбочината на огнището. В Таблица N 1 (Шебалин, 1974 г.) е показана връзката между магнитуд, освободена енергия, дълбочина на огнището и интензивност на земетресението.

ТАБЛИЦА N 1 за връзката между освободена ЕНЕРГИЯ, МАГНИТУД, ДЪЛБОЧИНА на огнището и ИНТЕНЗИВНОСТ на повърхността по скалата на MSK - 64

 

    МАГНИТУД

 

      / степен /

 

    Освободена

      ЕНЕРГИЯ

         / ерг/

 

  Интензивност

           на

  повърхността  

  по скалата  на     

      MSK - 64

   

   ДЪЛБОЧИНА 

    на огнището

         / км /

 

             4,0

              17

       6.10    

 

            VII

 

             3

 

             4,0

              17

       6.10  

 

            VI

 

             5 - 10

 

             5,0

              19

       2.10

 

            VIII

 

             5

 

             5,0

              19

       2.10

 

            VII

 

             10

 

             6,0

              20

       6.10

 

            VIII - IX

 

             10

 
В Таблица 2 са представени усреднени условни стойности на: 

- скоростта -  v  (за периоди на колебание на грунта  0,5 < T < 0,2 s)

- ускорението -  a , на колебанията на грунта при земетресения с раз-лични интензивности.

- преместването - x , което е амплитудата на преместването на центъра  на  масата  на  махало на  сеизмограф със собствен период Т= 0,25 s и затихване D=0,5 s.

ТАБЛИЦА N 2 За връзката между:

-  ИНТЕНЗИВНОСТ

-  ПРЕМЕСТВАНЕ -   x

-  СКОРОСТ          -    v

-  УСКОРЕНИЕ      -   a

 

  Интензивност

 

         степен

 

             x

 

           mm

 

              v

 

          cm/s

   

            a

                 2

         cm/s   

 

              V

             

             

       0,8 - 1,5    

 

        1,6 - 3,0

 

        15 - 30

 

              VI

            

             

       1,6 - 3,0 

 

        3,1 - 6,0

 

         31 - 60

 

             VII

            

             

       3,1 - 6,0

 

        6,1 - 12,0

 

         61 - 120

 

             VIII

            

             

       6,1 - 12,0

 

        12,1 - 24,0

 

         121 - 240

 

             IX

              

             

       12,1 - 24,0

 

        24,1 - 48 ,0

 

         241 - 480

 Магнитуд (М), като мерна  единица за  земетресение, е  апаратурно получена величина, представляваща логаритмичен израз на енергията, освободена от земетръсното огнище.

                Понятието магнитуд е въведено през 1935 г. от американския сеизмолог Чарлз Рихтер.  Магнитудната скала е логаритмична -напр.: при земетресение с М=7, почвата се движи 10 пъти повече отколкото при М=6, сто пъти повече от земетресение  с  М=5  и т.н. (Мардиросян, 1995 г)

Надеждната регистрация и интерпретация на параметрите на сеизмичните събития, въздействащи върху територията на страната ни е важно условие за обезпечаване на сеизмичния риск. Тя се осъществява чрез Национална оперативна телеметрична система за сеизмологична информация  /НОТССИ/, която се състои от 12 действащи сеизмологични станции и един централен оперативен сеизмологичен пункт.

                За целите на инженерните изследвания на територията на България са разположени 45 акселерографа в мрежа, с които се регистрират силните движения от земетресения. (Nenov, 1990 г.)

                Едно от най-опасните за сгради и съоръжения явление, като сеизмогенна деформация  на  терена, вследствие силно земетресение е разкъсването на земната повърхност. Няма конструктивна система, която да издържи на този феномен.

 

/следва/

http://wonder.blog.bg/technology/2011/03/14/geodinamichnata-obstanovka-v-bylgariia-katastrofichni-zemetr.707280




Гласувай:
128



1. planinitenabulgaria - Да се безпокоим ли пред евентуални земетръси?
16.03.2011 12:32
Обезпокоено Момиче,
Благодаря за полезната информация за земетръсите,която чета с интерес.Това явление е характерно за прекрасния ни космически кораб,наречен Земя,с който пътуваме в космоса.Следи от земетръси има дори в пещерите.В някои от тях карстовите образования са се откъснали и са затрупани от скали.След това са се образували нови сталактити.Майка ми е преживяла земетръса в Чирпан,който е продължил шест месеца.Мен два пъти ме тресе.Първият път на сватбеното ми пътешествие през 1974 г.,кето обхвана преход от Говедарци до Мелник през Рила и Пирин.Тресенето стана на връх Куклите,където обядвахме на огромните му камъни.Заскърцаха,донаместиха се,ние се преместихме на тревата до тях.През 1977 г.отново ни тресе,но дъщеря ни спеше спокойно,макар всичко да тракаше в къщи.
Една от най-силните сцени в Пасиона по Матей на Бах е сцената със земетръса,"Sind Blitze sind Donner in Wolken verschwunden".
Тези явления предизвикват размисли в по-съвършенните от нас,но основание за безпокойство те нямат.Аз не се безпокоя,че ще стане земетръс,не се безпокоя,че в планината ще ме тресне гръм.Толква дървета и камъни има наоколо,точно върху мен ли ще падне.Наблюдавах такав спектакъл на връх Зелената глава на км.от мен.Не се обезпоких на йота и ми се искаше още да продължи.Нещастието на японците обаче още веднаж показа,че са велика нация.У нас пък енерийните мафиоти чрез лобитата си се опитват да се възползват от това явление и да пробутат своите интереси.Като човек,работил 28 години в енеретиката и като човек със свободно мислене казвам,че човечеството без ядрена еергетика е обречено.Убеден съм,японците ще пуснат първо ядреите си централи и тогава,с тяхната енергия,ще започнат да си възстановяват страната.
Имах доста умна баба.Тя раздаваше мъдрости на внуците си,но за земетръса в Чирпан казваше ":Е,това е божия работа"!Без капка укор,че половината й роднини бяха починали поради него от коремен тиф.
Ще вдъхнови ли земетръса едно стхотворение? К.В.
цитирай
2. dengubara - Браво на тебе: като се захванеш с тема,
16.03.2011 12:42
изчерпателна си!
цитирай
3. wonder - planinitenabulgaria
16.03.2011 12:58
Коста, аз работих няколко години с природните стихии. Обожавам Никола Тесла. Отдавна съм приела, че всичко е свързано с Всичко и че няма по-велика сила от Природата. Земята е живо същество. Ако прекалим, просто се "отърсва" от нас.
Като разказваш за твоите земетръсни преживелици ми спомняш за едно от най-великите ми преживявания - парад от мълнии в скокообразен танц по скалите на Поповото езеро в Пирин. Няма такава гледка!
Понеже дълго преплитах в стиховете си вятъра като една от любимите ми стихии, един приятел-планинец-пиринец ми каза един ден: "А, ела в сезона на бурите да те кача да видиш другото лице на твоя приятел Вятъра."
Такива гръмотевици тряскащи по скалите наоколо, съпроводени от огнения танц на предшестващите ги мълнии... Страховита приказка. А вятърът е една от най-мощните стихии, които владея природата, пораждат другите стихии, градинарстват, засявайки земята ни със семена и пр.
За земетресения надали ще пиша стих, но ето ти един за един от прекрасните ми приятели-планинци.

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2008/12/28/shiroka-pirinska-dusha.270669
цитирай
4. savremennik - Поздравления за труда, който по...
16.03.2011 13:26
Поздравления за труда , който полагаш .
цитирай
5. wonder - dengubara
16.03.2011 14:01
Така си е... когато нещо ми е интересно. ;)))
Това е лесно и натрупано познание за мен затова го "подхванах".
цитирай
6. wonder - Благодаря!
16.03.2011 14:03
savremennik написа:
Поздравления за труда , който полагаш .


Това е натрупан опит за споделяне.
В странно време живеем днес. Но правим "крачици" към съвършенството на Природата, кой както го може. :)))
цитирай
7. beckslover - Здравей Чудо,
16.03.2011 15:20
Харесах много постингът ти, аргументиран, и състоятелен. Но в него описваш явлението, а за простосмъртните е важно, какви са следствията.Отделяш много малко място в края.
Следствие са сеизмичните вълни, които са основната причина за разрушенията и другите вторични явления, свързани с освобождаване на тая енергия.
В строителната практика интензивността на земетресенията се характеризира чрез максималното сеизмично ускорение (&#945;max). Този подход се основава на предположението, че въздейс¬твието на земетресението върху сградите и съоръженията се определя главно от максималните ускорения. Обикновено интен¬зивността на земетресението се изразява не чрез максималното ускорение, а чрез отношението между него и земното ускорение. Това относително ускорение kс = а/g (а – сеизмичното, g – земното укорение) се нарича коефициент на сеизмичност и е важен елемент за изчисляване устойчивостта на сградите.
Темата е много обширна и не може да се вмести в коментар, а и не искам да спамя в поста ти.
Но смятам, че за да си достатъчно обстоятелствена, в продължението трябва да обърнеш достатъчно внимание на следствията от земетресенията..
Не е съвет, а поздрав!;)))
цитирай
8. silencemurmur - комплексно екологично бедствие
16.03.2011 18:14
Описваш, но не стига, мила вундарлийке.
В Германия вече сто хиляди души са на улицата. Казват: Изключи! Спри!
Какво правят българите против "златната мина" Белене на Путин и ББ?
Кога ще се преодолее страха от тях и ще се действа против невидимото убийство?

цитирай
9. wonder - beckslover
16.03.2011 19:50
Ето затова не описах тук всичко, защото както казваш "темата е обширна". В следващата статия ще споделя всичко относно сеизмично-устойчивото строителство и поведението на сградите при опънни напрежения по време на земетресенията.
Благодаря за дапълненията ти! :)))
цитирай
10. wonder - silencemurmur
16.03.2011 19:52
Звук на тишината, пак нетърпяваш - също като мен. ;)))
Аз имам цял том по темата, но ще е досадно да го намятам целия тук. Вадя квинтесенцията в стил геометрията на нещата.
Аз не бих построила АЕЦ Белене изобщо, но нас ни управляват неадекватно от златния век та до днес, с изключение на едно правителство с кратък мандат от плеядата Буров-Мушанов.
цитирай
11. pleomax - Първо искам да кажаздравей, на всички защото това ми е първият пост :)
16.03.2011 22:23
През 1999 година бях в Турция и преживях голямото земетресение.Няма как да опиша безсилието на човешкото същество срещу природата.
Още го помня като преди 5 минути.Това събитие отключи в мен страхова невроза която се проявява дори и при най-малкото трептене на прозорец.
3:02 през ноща беше и тъкмо изключих телевизора и щях да си лягам.Трусът дойде със силен шум от дълбините на земята и така разлюля земята,че се блъсках от стена на стена без да мога да проявя никаква реакция.Абсолютна безпомощност в очакване на съдбата си.За мое щастие зградата оцеля.
Японците са най-подготвения народ в това отношение.Силно се надявам,че ще се спрваят с проблемите свързани с атомните централи и,че до една година,ще превържат раните си.
цитирай
12. hristo27 - Трудно дълъг текст може да ме заи...
17.03.2011 13:35
Трудно дълъг текст може да ме заинтригува.
В случая - поздрави за полезната информация!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15164016
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194009
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031