Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.11.2022 07:13 - Ритуал за правене на хляб
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 2315 Коментари: 15 Гласове:
33

Последна промяна: 05.11.2022 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една свята баба замесва в нощвите*
на хляба душата. Нарежда му права:
-Да бъдеш светѐн да нахраниш добрите,
от твоята сила да жънеме здраве. 

От коша с ракита до пещите с огън,
през хляба събрани са сладост и слънце.
Полето родило е с ласка от Бога
на хляба душата през житното зрънце. 

Една свята баба усмихната дава
комати* на внуците с радост голяма.
Детството тяхно от обич създава.
За цялата радост разказа ми мама.

* нощви – дървено корито за замесване на хляб
* комат – голямо парче хляб.

image




Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - "Никой не е по-голям от хляба!"
05.11.2022 07:28
РИТУАЛИ ЗА ХЛЯБА

Хляб не се хвърля.
Хляб не се реже с нож, а се чупи с ръце.
Филия хляб не се подава забучена на нож или вилица.
Хляба се къса само от едната страна, за да остане богатството в къщата.
Трохи не се събарят от масата на земята.
Краищата на хляба винаги да се изяждат от членовете в семейството, а не от гостите.
Хляба никога да не се оставя наобратно - на болест е.
Хляб купен за себе си не се дава на съседите - гоните късмета си.
Когато ядете хляб, гледайте първата и последната хапка за всяко хранене да са леко поръсени със сол.
Хляб не се яде в леглото - ще имате лоши сънища.
цитирай
2. wonder - Гадаене с хляб В купа с вода ч...
05.11.2022 07:30
Гадаене с хляб

В купа с вода чупят различи по големина парчета хляб – най-голямото е символ на мъжа, а по-малките съответно символ на жената и децата. След това жената трябва да бръкне с показалец с купата и да завърти няколко пъти водата по посока на часовниковата стрелка. Ако на сутринта всички парченца за заедно, семейството ще е здраво и щастливо, ако има отделила се хапка, беда очаква този, на когото е наречена.

В миналото с помощта на хляб са гадаели какъв ще е бъдещият съпруг на неомъжените момичета. В 3 кърпи са се слагали парче хляб, пръстен и слама. Кърпите са се връзвали така, че да изглеждат максимално еднакви. Ако момичето изберяло кърпата с хляба, то съпругът й ще е богат. Ако избере пръстена – съпругът й ще е алчен и стиснат, а ако избере сламата, мъжът й ще е беден.
цитирай
3. wonder - Диетите изхвърлящи хляба са вр...
05.11.2022 07:34
Диетите изхвърлящи хляба са вредни, защото той съдържа едни от най-важните и необходими за организма аминокиселини, въглехидрати, витамини, протеини, мазнини и фибри.
Хлябът съдържа важни съставки като йод, желязо, калий, натрий, молибден, витамини В, А, Е, минерали и никотинова киселина. Укрепва имунитета, премахва алергени и токсини. Освен това, предпазва от развитие на стомашно-чревни заболявания.
Хлябът блокира навлизането на вредни вещества в кръвоносната система като ги абсорбира и извежда по естествен начин. Придава по-красив вид на косата и кожата. Има благоприятен ефект върху нервната система и холестерола.
цитирай
4. wonder - ДОМАШЕН ХЛЯБ С БРАШНО ОТ ЛИМЕЦ
05.11.2022 07:47
ДОМАШЕН ХЛЯБ С БРАШНО ОТ ЛИМЕЦ СЪС СОДА, КИСЕЛО МЛЯКО И ЯЙЦА, БЕЗ МАЯ

ПРОДУКТИ:
за 8 порции
1/2 кг брашно от лимец
400 г кисело мляко
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
РЕЦЕПТА:
Брашното от лимец се пресява в тава. По средата се прави кладенче и в него се слагат яйцата, зехтинът, оцетът и солта.

Отделно се смесват киселото мляко и содата за хляб и щом шупнат се добавят към брашното.

Омесва се лепкаво тесто и с намазнени ръце се оформя хляб. Поставя се в тава за печене и се слага във фурната за 40 45 минути на 180 градуса.
цитирай
5. wonder - Защо хляб и сол?
05.11.2022 07:53
"Разбира се, причината е в сакралното, мистично значение на тази храна.
Хлябът е символ на благополучието. Предлагайки на госта си хляб, стопаните но дома сякаш споделят с него своето богатство. А солта се смята за амулет срещу нечиста сила: човек, който таи лоши чувства към теб, няма да рискува да вземе солта. Излиза, че този, който се почерпи с даровете на хляба и солта, не може да бъде враг."
цитирай
6. dobrodan - Така е, добрите хора трябва да имат хляб на трапезата си,
05.11.2022 10:29
черният хайвер остава за лошите, защото е малко.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Много поучително стихо!
05.11.2022 14:56
Някога Хайтов пишеше на тази тема. Спомних си за него на днешния ден, Задушница. Ще мина още веднаж през църквата. В "Бодливата роза" той изказва възмущението си от отношението на хората по градовете към хляба, а също как са се отнасяли родопчани с хляба и как са учили децата си да имат отгношение към него.
Днешното време е отишло още по-"напред" в отношението си към хляба и поради това ценя високо стихото.
Ще дам и пример:
Страни-примати пречат на износа на зърно за най-бедните страни в света за да предизвикват там глад, безредици и политическа нестабилност...
цитирай
8. wonder - Невероятно силно. . . Нима оставих ...
05.11.2022 16:23
rotazia написа:
Невероятно силно...

Нима оставих любовта
на хляб и на вода в нощта...


Хлябът е любов към житото.
Житото е влюбено в Земята.
Бабите ни ваяли са питките
с благослов за здраве на децата.
цитирай
9. wonder - Така е, добрите хора трябва да имат ...
05.11.2022 16:32
dobrodan написа:
Така е, добрите хора трябва да имат хляб на трапезата си,
черният хайвер остава за лошите, защото е малко.

Е, как... хлябът е щедър и е за всички. А хайверът, трюфелите и шафранът, за който ги харесва. ;)))
цитирай
10. wonder - https://wonder.blog.bg/izkustvo/2013/11/01/bylgarska-zemia.1199440
05.11.2022 16:35
planinitenabulgaria написа:
Много поучително стихо!
Някога Хайтов пишеше на тази тема. Спомних си за него на днешния ден, Задушница. Ще мина още веднаж през църквата. В "Бодливата роза" той изказва възмущението си от отношението на хората по градовете към хляба, а също как са се отнасяли родопчани с хляба и как са учили децата си да имат отгношение към него.
Днешното време е отишло още по-"напред" в отношението си към хляба и поради това ценя високо стихото.
Ще дам и пример:
Страни-примати пречат на износа на зърно за най-бедните страни в света за да предизвикват там глад, безредици и политическа нестабилност...

Веднага ме присети за едно мое стихотворение-възхита към Българската земя:

Ти си угар-живот, в който тежки жита са изсипвали
на дедите ми всичките дни, преживени с възторг.
И осватбили всяка мома сред ръкойките кипнала,
мойте баби мъдрували с приказки в стария двор.
цитирай
11. elenkokoschkov - Взе ми думата от устата!:))!!
07.11.2022 22:18
wonder написа:
РИТУАЛИ ЗА ХЛЯБА


Хляб не се реже с нож, а се чупи с ръце.

В приказките(българските) винаги се казва, погачата се чупи с ръце!
И ми е било много странно ( като малък, когато са ми чели приказки).
цитирай
12. elenkokoschkov - Ти месиш ли?:):)!!Щото аз го правя!
07.11.2022 22:22
wonder написа:
ДОМАШЕН ХЛЯБ С БРАШНО ОТ ЛИМЕЦ СЪС СОДА, КИСЕЛО МЛЯКО И ЯЙЦА, БЕЗ МАЯ

ПРОДУКТИ:
за 8 порции
1/2 кг брашно от лимец
400 г кисело мляко
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
РЕЦЕПТА:
Брашното от лимец се пресява в тава. По средата се прави кладенче и в него се слагат яйцата, зехтинът, оцетът и солта.

Отделно се смесват киселото мляко и содата за хляб и щом шупнат се добавят към брашното.

Омесва се лепкаво тесто и с намазнени ръце се оформя хляб. Поставя се в тава за печене и се слага във фурната за 40 45 минути на 180 градуса.

цитирай
13. wonder - В приказките(българските) винаги ...
08.11.2022 08:45
elenkokoschkov написа:
В приказките(българските) винаги се казва, погачата се чупи с ръце!
И ми е било много странно ( като малък, когато са ми чели приказки).


И сега късам хляба с ръце.
Браво на теб! В месенето на хляб има магия.
Ако си чел "Стопанката на Господ" на Розмари Де Мео, там в една от случките при бабите идва жена, която не може да има деца и те я карат да омеси хляб на гърдите си, за да има рожба.
цитирай
14. wonder - Ти месиш ли?:):)!!Щото аз го пра...
08.11.2022 08:47
elenkokoschkov написа:
Ти месиш ли?:):)!!Щото аз го правя!

С радост го правя и аз!
цитирай
15. elenkokoschkov - Всички компоненти без брашното ги смесвам в една голяма купа
08.11.2022 17:09
wonder написа:
elenkokoschkov написа:
Ти месиш ли?:):)!!Щото аз го правя!

С радост го правя и аз!

В получената течност добавям брашното на малки порции до получаване на желаната консистенция!
Разбърквам го с лъжица докато се сгъсти.
След което го домесвам с ръце!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15166911
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194026
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031