Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.10.2022 14:39 - Мирей Матьо - Кралицата на шансона
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 2485 Коментари: 7 Гласове:
26

Последна промяна: 25.10.2022 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Снощи бях на концерта на френската легенда Мирей Матьо - певицата с Бог в гърлото.
За пръв път идва в България и си ни представя като страна на най-ароматните рози и най-чистата лавандула в света. 
Мощно гласище от мегазвезден калибър. С над 200 млн. албума, с репертоар над 1200 песни, които знае наизуст, изпяти на 12 езика по всички континенти в света. 
Врабчето от Авиньон, както я наричат, е мъничка жена /само 153 см/ с огромен глас, който изпълни сцената с емоции. Пее на френски, английски, немски, испански, италиански, руски, фински и др., включително творби на Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт, Брамс, Форе и на испанския композитор и китарист Франциско Тарега.
Започва да пее с пастора в църквата още на 4 г., а на 15 г. е открита от продуцента Джони Старк, който стартира музикалната `и кариера във френската зала "Олимпия". 
 
Работила е с известната Жанин Рейс, с която са свързани имена като Мария Калас, Пласидо Доминго и някои от най-големите оперни гласове. Снощи изпя и 
"Non je ne regrette rien" на великата Едит Пиаф.
Певицата е кавалер и офицер от Почетния легион. Руската федерация я награждава с Медал за храброст. Има фенклубове по цялата Земя - даже в Полинезия.
Пяла е дуети с 
Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви ВартанШарл Азнавур, Хулио Иглесиас, Жилбер Беко, Пласидо Доминго, Дийн Мартин, Саша Дистел, Далида, Петула Кларк, Патрик Дъфи и др. Работила е с невероятни професионалисти като Морис Жар, Мишел Легранд, Енио Мориконе, Еди Марнай, Клод Лемел и мн. др.
Известния френски валс "Пардоне" /
"Pardonne moi" Пол Мориа  пише специално за нея.




Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Гранд дамата на френската музика ...
25.10.2022 15:44
Гранд дамата на френската музика сега е на 76 г., от които 55 г. на сцената като пеещ артист на Музикалния Олимп. Благодарна е на семейството си /днес братята, сестрите, племенниците са около 40 човека/ и на гласа си, който нарича Божи дар.
Мирей блясва с гласа си пееща песни на Едит Пиаф, но се стреми и успява в собствената кариера. Кралят на шансона Морис Шевалие и казва:
"Има огромна разлика между теб и Едит Пиаф. Тя вървеше по сенчестата страна на живота, а ти, скъпа, ще ходиш по слънчевата страна."
цитирай
2. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=YGNBMIvybX4
25.10.2022 16:02
Мирей Матьо е избрана за национален символ на Франция - Мариан, заедно с удостоените преди нея: Брижит Бардо, Катрин Деньов, Летиция Каста.

В заглавието е моята любима френска песен.
цитирай
3. wonder - "Мирей никога не е била омъ...
25.10.2022 16:06
"Мирей никога не е била омъжена и няма деца, това е нейният избор. Тя избра да се посвети изцяло на кариерата си на певица и нито за минута не се отклони от решението си. За разлика от повечето звезди, тя не обича публичността. На социални събития обикновено се появява със сестра си Моника."
Моника понастоящем е неин импресарио.

Тя посвещава много време на благотворителност, ходи в домове за сираци, разговаря с деца, изнася концерти за тях и работи с най-надарените. Поддържа няколко малки приюта за деца с увреждания. Всяка година за Коледа и Великден Мирей изпраща празнични подаръци на стотици сиропиталища.

"Нямам собствено дете, но има много деца по света, които се нуждаят от моята грижа."
цитирай
4. wonder - Онзи ден се наложи да обяснявам на ...
25.10.2022 16:17
Онзи ден се наложи да обяснявам на един младеж в първи пубертет какво е книга.
А преди това ми се наложи да показвам на един млад мъж, който слушаше техно и ужас, какво е Музика.
И какво е Евъргрийн. Как музиката е космически лечител и блаженство за душата, с което ни говори Бог.
Затова нарекох Мирей Матьо Певицата с Бог в гърлото.

PS Ще ми се да се бях родила по-рано, за да мога да съм на концерт на велият и неповторим Демис Русос.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Уондър!
25.10.2022 17:23
За мен Мирей Матийо е много! Изпотвали са ме на превод на песните и, но нещо по -сериозно, познавах момиче, което в глава удивително приличаше на нея! Убиха го при катастрофа...Беше голяма трагедия!

Демис Русос пя в България Вече не беше оня глас, който знам от младежките години Но подканяше нашата публика с" Хайде", да пее с него?
И от него имам спомен Жена ми, когато бяхме приятели, беше на квартира в кооперация ,на първия етаж на която имаше кафене В него въртяха изключително негови песни Ние се застоявахме там и заради песните му!

Хубава вечер!
цитирай
6. wonder - към педелвайса морски песни
25.10.2022 19:43
За такива като теб, дядо ми, на чиято възраст си ти, казваше "Дърт пезевенк с мека китка."
Ти си най-пропадналия възрастен човек с такова долно опростачване, който съм виждала.
Хубаво, че си далеч от света на всичко светло и свястно! ;)))
цитирай
7. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=9iBJyYbosXo
25.10.2022 19:50
leonleonovpom2 написа:
Здравей, Уондър!
За мен Мирей Матийо е много! Изпотвали са ме на превод на песните и, но нещо по -сериозно, познавах момиче, което в глава удивително приличаше на нея! Убиха го при катастрофа...Беше голяма трагедия!

Демис Русос пя в България Вече не беше оня глас, който знам от младежките години Но подканяше нашата публика с" Хайде", да пее с него?
И от него имам спомен Жена ми, когато бяхме приятели, беше на квартира в кооперация ,на първия етаж на която имаше кафене В него въртяха изключително негови песни Ние се застоявахме там и заради песните му!

Хубава вечер!

За Демис Русос знам, че на 02.03. 2006 г. е имал съвместен концерт с Лили Иванова в София, зала № 1 на НДК. Не съм била в Бг, за да го гледам. Чувала съм го само на дискове и гласът му е уникален. Приказен! Горе в заглавието е любимата ми негова песен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15272539
Постинги: 3239
Коментари: 32099
Гласове: 194686
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930