Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.12.2021 10:18 - 15-те минути сън
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 1646 Коментари: 13 Гласове:
29

Последна промяна: 05.12.2021 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Много хора в обкръжението ми, а и няколко тук в блога знаят, че от 10 години пиша Книга за Съня. А тук и сега една глава от нея.
Мистерията сън вече ясно доказа, че Умните спят по-малко. Всички сме чували крилатата фраза "От сън спомени няма".
Много от човешките изобретения и провиденции са давани на сън.

Св. Данаил видял на сън появата на Бога-син Иисус Христос 300 години преди раждането му. Дмитрий Менделеев видял цялата периодична таблица насън и всички химични елементи в нея, класирани по техния атомен номер – до тогава са били известни само 15 елемента от нея.
На Едисън му се присънила електрическата крушка. На Карл Гаус, наричан Принца на математиците му се присънил Законът за индукцията, на Нилс Бор - моделът на атома, на Александър Флеминг - формулата на пеницилина, а Айнщайн насън видял Пространствено-Времевия континуум.
И още, и още… сънят носи и сее, дарява и пътуват душите ни в неговите необозрими пространства.
Сънят е тера инкогнита в царството на Звездното ни тяло.
Леонардо да Винчи е спял по 15 минути на всеки 4 часа. Така времето му е стигнало и да нарисува шедьоврите си, и да предаде огромния обем научните знания, почерпени... Отгоре.
Салвадор Дали е спял през деня 4 пъти по 15 мин. И 1 час през нощта. През другото време е творил.
Моята свекърва, която обичам много, е лекар и сутрин става в 5.00 ч., т.е. спи 5 часа и като се прибере от работа веднага ляга и заспива за 15.00 минути. После е свежа до вечерта. От нея научих, че човек трябва да спи: 8 часа, 3 часа или 15 мин. – зареждането с енергия и в 3-те случая е еднакво.
Нарича се многофазен сън.

Айнщайн е спял 5 часа -  от 3.00 до 8.00 ч. Говорим за денонощие от 24 часа.

Така са спяли, освен Леонардо да Винчи /2 часа/ и Салвадор Дали /3 часа/ много други гении като: Никола Тесла /2 ч. – от 0.00 до 02.00 ч./, Бенджамин Франклин /4 ч./, Уистън Чърчил /4-6 ч./, Дарвин, Владимир Набоков /4 ч. и смятал, че спането е за идиоти/, Наполеон, Маргарет Тачър /4 часа/, Путин /5 ч./, Берлускони /4 ч./, Томас Едисън /5 ч./, Гай Юлий Цезар /3 ч./, Томас Джеферсън /2 ч./, Лев Толстой /5 ч./, Моцарт е спял по 5-6 ч. като си е лягал в 1.00 ч./, Фройд /6 ч. от 1.00 до 7.00 ч./, Нютон не е спял по няколко дни докато работи, Мария Стюарт /4 ч./ и др. Писателите и поетите, които спят по няколко часа в денонощие са толкова много, че няма да ги изреждам тук. Даже песните "Вчера" и "Жълтата подвoдница", Пол Маккартни е видял насън. И така науката твърди: Хората, които се наспиват за 4 часа са гении.
Чърчил смятал, че кратката дрямка подобрява паметта и другите когнитивни функции.
Естествено, че Тесла е най-велик сред гениите, изброени по-горе. При него е имало случаи, в които е работил в лабораторията си по 84 часа без да спи, според помощниците му. Това са 3.5 безсънни денонощия.
Той самият е смятал и споделял, че има пророкувани емоции, заради които забравяш за сън, храна и дори любов.
Известен е афоризмът:"Наполеон спи 4 часа, старците – 5, войниците – 6, жените – 7, мъжете – 8 , а 9 – само болните."
Наполеон е лягал в полунощ, спял е до 2-3 ч., после работел, а в 5.00 ч. лягал отново за 2 часа, т.е. 4-5 часа в денонощие.
Моя милост от години работи много, чете, пише и спи малко. Особено когато съм на чист на въздух – Банкя, Пирин, Родопите 2-3 часа ми стигат. В София спя 5-6 часа.
Имам периоди на наваксване, когато не съм спала 2-3 дни, но знам, че тялото умее да преценява чудесно нуждите ни.
Страдащите от инсомния – не се притеснявайте и не бройте овце /голям тъпизъм/, а станете щом не ви се спи и направете нещо смислено, което е важно за вас, дома, семейството, децата, сътворявайте на воля музики, поезии, хобита или идеи за утрешния ден.
Един бонус – сега се сещам за Чарз Дикенс. За него много важна била посоката, в която ще спи и той неизменно носел в джоба си компас. Спял само на север. Сигурно е прав. Трябва да се провери.
Сега малко наука, много малко защото и до ден-днешен Сънят е загадка за науката, както и Мозъкът. А те са свързани: сън-мозък.
/..... тук е науката, която прескачаме....../
И аз като Павлов вярвам, че сънят е активно състояние на тялото. Наричам го зареждане на Звездното ни тяло, което се характеризира с уникална форма на активна мозъчна дейност. Докато се изключваме от външния свят чрез съня, тялото ни има свой собствен живот и в организма ни настъпват процеси напълно неизвестни на науката. Всичко, което тя е оповестила досега е просто поредната хипотеза с кратки елементи на бегли открития.  

Доказано е напр., че сънят има две фази: бавен сън и бърз сън, който наричат "парадоксален" /ето в ерата на парадокса сме/. 
Първата фаза продължава 60–90 минути, втората 10–20 минути. През нощта бавният и бърз сън циклично се заместват взаимно 4-5 пъти поне.
Вероятно гениите несъзнателно или свръхсъзнателно заменят фазите и влизат веднага във 2-ра фаза – бързия сън, Рем фазата- това е Леонардовият и на Никола Тесла сънят – 2 часа пълно зареждане, достатъчно за Звездното тяло да релаксира земното ни, като променя телесната ни температура, коктейла от хормони, повишава нивото на кортизол и мелатонин, т.е. ускорява дейността на епифизата, метаболизма, ликвидира стреса, затвърждава спомените, дава провиденции и натиска звънеца на личния ни часовник в хипоталамуса.
Ей така Никола Тесла е измислил дрона преди 120 г. - Патентът е подаден на 1 юли 1898 г. и съдържа подробно описание и диаграми на машината, управлявана с дистанционно, а дронът се появи съвсем скоро. И то в 9 страни - България също има свой произведен безпилотен летателен апарат на име "Армстехно Дуло".




Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - "DIMAKSION" - 2 часа...
05.12.2021 10:58
"DIMAKSION" - 2 часа
(Ричард Букминстър Фулър)

Формула сън: 4 пъти до 30 минути на всеки 6 часа -2 часа

Баки Фулър изобретил ефективна техника.
Сънят по Демаксион е техниката, при която се спи 30 минути 4 пъти на ден на всеки шест часа.
Фулър никога не се е чувствал по-енергичен. Лекарите изследват известния архитект и изобретател след две години и след такъв сън и декларират, че е напълно здрав. Това е най-екстремният цикъл на съня.
цитирай
2. wonder - Важно е да отбележим, че полифаз...
05.12.2021 11:03
Важно е да отбележим, че полифазният сън може да е ефективен за хората на изкуството, но не е полезен за всеки организъм.
1. МЕТОДЪТ ДИМАКСИОН – 30-МИНУТЕН СЪН НА ВСЕКИ 6 ЧАСА
2. МЕТОДЪТ УБЕРМАН – 20-МИНУТЕН СЪН НА ВСЕКИ 4 ЧАСА
3. МЕТОДЪТ ДЪЕВРИМЕН – ДО 3 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 20-МИНУТНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
4. МЕТОДЪТ НА ТЕСЛА – 2 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 20-МИНУТНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
5. МЕТОДЪТ СИЕСТА – 5 ЧАСА СЪН ПРЕЗ НОЩТА И 1 ЧАС И ПОЛОВИНА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
Има и един метод, познат като Полисомнография. Чрез негоможем да се надникне по-дълбоко във физиологията на това състояние и да се види, че сънят всъщност е един сложен, активен процес, в който мозъкът ни изобщо не "спи", а функционира без почивка.

цитирай
3. rosiela - Дела,
05.12.2021 12:03
ВСИЧКО НАПИСАНО КАТО ОТКЪС Е ВЯРНО. УСПЕХ НА КНИГАТА.
цитирай
4. tera - Човешкият организъм е една почти съвършена система,
05.12.2021 12:08
която хората малко познаваме, а нейните възможности - още по-малко. Една от най-важните й задачи е оцеляването и много е трудно мозъкът да надхитри тялото. Не случайно толкова много хора се мъчат да отслабват, а не им се получава, защото организмът се мобилизира да предотврати тези лишения, поне ги счита за опит за убийство и намалява метаболизма, трупа запаси и т.н. Но това е друга тема, исках да илюстрирам силата на организма.

В случая бих дала следната интерпретация за нуждата от сън при гениите - те са имали да свършат толкова много неща, че организмът си е създал собствена система, за да може да отговори на тези нужди и да даде време на мозъка да свърши заплануваното. В случая може би не се е чувствал толкова застрашен като при отслабването.

Но всеки организъм има свои собствени закономерности, така че едва ли някой ще стане гений, ако спи по 2-3 часа. въпреки че би могъл бая работа да отхвърли, ако реши, вместо да брои овце. .
От друга страна лишаването от сън е едно от най-страшните наказания, затова са го практикували като начин за измъчване на затворници.

По време на сън мозъкът продуължава да работи и затова понякога хората се събуждат вече с готови решения на проблеми, които са ги терзаели вечер. Или пък правят открития насъм, или пишат песни и т.н. Мъдрият народ неслучайно отдавна го е казал: "Утрото е по-мъдро от вечерта".

Много интересна тема. Но да не забравяме, че всеки организъм си има индивидуални характеристики и това, което е добро за един, за друг може да се окаже фатално.
Поздрави!

цитирай
5. wonder - Дела, ВСИЧКО НАПИСАНО КАТО ОТКЪС Е ...
05.12.2021 12:15
rosiela написа:
Дела,
ВСИЧКО НАПИСАНО КАТО ОТКЪС Е ВЯРНО. УСПЕХ НА КНИГАТА.


Ооо, тази книга се пише сама и когато си пожелае. Лее се 10, даже 12 години вече, но е хаотично писание, давано често... насън. ;)))))
Имам един стих "Сълзи на Бог", който започва така:

Очите на поетите са сън –
дълбок и чист, тревожен и безкраен.
цитирай
6. wonder - Човешкият организъм е една почти ...
05.12.2021 12:24
tera написа:
Човешкият организъм е една почти съвършена система,
която хората малко познаваме, а нейните възможности - още по-малко. Една от най-важните й задачи е оцеляването и много е трудно мозъкът да надхитри тялото. Не случайно толкова много хора се мъчат да отслабват, а не им се получава, защото организмът се мобилизира да предотврати тези лишения, поне ги счита за опит за убийство и намалява метаболизма, трупа запаси и т.н. Но това е друга тема, исках да илюстрирам силата на организма.

В случая бих дала следната интерпретация за нуждата от сън при гениите - те са имали да свършат толкова много неща, че организмът си е създал собствена система, за да може да отговори на тези нужди и да даде време на мозъка да свърши заплануваното. В случая може би не се е чувствал толкова застрашен като при отслабването.

Но всеки организъм има свои собствени закономерности, така че едва ли някой ще стане гений, ако спи по 2-3 часа. въпреки че би могъл бая работа да отхвърли, ако реши, вместо да брои овце. .
От друга страна лишаването от сън е едно от най-страшните наказания, затова са го практикували като начин за измъчване на затворници.

По време на сън мозъкът продуължава да работи и затова понякога хората се събуждат вече с готови решения на проблеми, които са ги терзаели вечер. Или пък правят открития насъм, или пишат песни и т.н. Мъдрият народ неслучайно отдавна го е казал: "Утрото е по-мъдро от вечерта".

Много интересна тема. Но да не забравяме, че всеки организъм си има индивидуални характеристики и това, което е добро за един, за друг може да се окаже фатално.
Поздрави!

Напълно споделям казаното от теб. Всеки знае Себе си, както обичам да казвам, а и една моя формула трайно се е настанила в тази ми книга - Не се знае дали Сънят не е най-будното ни състояние. По време на сън мозъкът е абсолютно активен. Може да си поръчваме провиденции за бъдното или тълкуване на настоящето, заспивайки вечер. Можем да променяме, прекъсваме или доизмисляме сънят си нощем. :))
цитирай
7. wonder - Леонардо да Винчи в Мечтата си за ...
05.12.2021 12:35
Леонардо да Винчи в Мечтата си за Свръхчовека е поставил многофазния сън.
Питагор бил боксьор и чрез спорта успявал да изпадне в Съзерцание. Аристотел - също.
Съзерцанието и медитацията са истински осияващи духът когато наподобяват дълбок сън.
Някои гении се вдъхновявали от музиката - Леонардо свирел на няколко инструмента, дори измислил свой собствен, а Галилео достигал до филосовски висоти свирейки на лютня.
Вдъхновения описвани в сънища често се получавали и сред Природата - за мен тя е върховен Вдъхновител и Озарение. Сред природата са се вдъхновявали много творци като Ралф Уолдо Емерсън, Чайконски, Сюрен Киркегор, Дейвид Торо, Чарлз Дикенс, Робърт Фрос и др.
цитирай
8. alhimik1 - Силно впечатлен и споделям на 100%
05.12.2021 14:33
Успех, Чудо на чудесата! ()
цитирай
9. wonder - Силно впечатлен и споделям на 10...
05.12.2021 14:56
alhimik1 написа:
Силно впечатлен и споделям на 100%
Успех, Чудо на чудесата! ()


Благодаря, Док! :)))
Някой ден може и да я допиша, ако сметна, че има Смисъл.
цитирай
10. blackpredator - невероятен фен съм,
05.12.2021 15:04
на проспиването...;)
цитирай
11. wonder - невероятен фен съм, на проспива...
05.12.2021 15:06
blackpredator написа:
невероятен фен съм,
на проспиването...;)


То и за 5 мин. можеш да си проспиш късмета. ;)))
цитирай
12. skras - И кога...
06.12.2021 19:49
Ще можем да си купим книгата? :) :):)
цитирай
13. wonder - И кога. . . Ще можем да си купим кни...
06.12.2021 23:03
skras написа:
И кога...
Ще можем да си купим книгата? :) :):)

Крас, когато се напише. ;)))
Сега идва нова стихосбирка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15162534
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194008
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031