Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.06.2021 09:36 - Книгите светят и през 2021 г.
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 4501 Коментари: 4 Гласове:
-15

Последна промяна: 05.06.2021 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Живея близо до НДК и разходката между шатрите в градинката на Пролетния панаир на книгата, тази година е истинско удоволствие. 120 издателства с хиляди книги! Въздухът е зареден с красива енергия, оживлението е повсеместно и си купих 33 книги. Остават още два дни, в които ще си купя много на брой български автори.
Половината от книгите си бях набелязала, но останалите бяха интуитивен избор, който се надявам да ме изненада приятно.
                           image

Страхотен избор има при издателство "Хермес" тази година. От там непременно си вземете книгите "Балада" и "Първият след Бога" на Неда Антонова. Това са два бисера за двамата най-велики мъже в нашата история и тяхната доживотна любов - Ботев и Левски.
Венета е млада, бедна, разведена и с дете, а Ботев е красив, уважаван, богат и влюбен. Той живее с нея 10 месеца, а тя живее със смъртта му още 43 г. след него. Дъщеря им Иванка пише: "Другите жени са искали баща ми заради" живота с него, а мама го е приела, заедно с дебнещата смърт."
А в "Първия след Бога" е разказана любовта на Левски с Евгения и неговата прегръдка, която я вмества в него. Той, пред олтара, пеейки високо с мощния си глас се венчава с нея сам. И когато тя го пита: "Защо Василе?", той отговаря: "За да сме заедно Горе, Евгения."

Преди години написах един Монолог на Книгата, предричащ изчезването `и image
Днес съм оптимист - Книгата ще я има во веки веков.

                         image







Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Ако някой е чел книгата "Гл...
05.06.2021 09:58
Ако някой е чел книгата "Глина" на Виктория Бешлийска, да сподели, че възнамерявам да си я купя. Има и още една книга за древната сакрална геометрия на българските шевици и дърворезби.

Има няколко щанда с детски книги. Преиздадени са всички детски класики.
Хубаво е, че учители водят цели класове и децата си купуват книги. Има надежда - след предходното нечетящо поколение, да дойде четящо. :)))
цитирай
2. nedovolen - Преди години, когато Г. Ифандиев ...
05.06.2021 14:16
Преди години, когато Г. Ифандиев водеше предавания по някви телевизии, с когото се запознахме не случайно, веднъж го попитах.
Жоро, кажи защо въпреки милиони заглавия и милиарди тонове книги по света, не се е променил към по-добро. И той не е издал малко. Ми, опетля се.
Книгата е жива душа. Ако една не те промени, и вагон книги да прочетеш / не лично/, все тая.
Да съм кратък и не доскучавам.
:)))
цитирай
3. wonder - Преди години, когато Г. Ифандиев ...
05.06.2021 15:24
nedovolen написа:
Преди години, когато Г. Ифандиев водеше предавания по някви телевизии, с когото се запознахме не случайно, веднъж го попитах.
Жоро, кажи защо въпреки милиони заглавия и милиарди тонове книги по света, не се е променил към по-добро. И той не е издал малко. Ми, опетля се.
Книгата е жива душа. Ако една не те промени, и вагон книги да прочетеш / не лично/, все тая.
Да съм кратък и не доскучавам.
:)))


Така е! Има живи книги. Те докосват де профундис, разбъркват те като горски извор, вдигат всичко от дъното ти и те преподреждат. Има книги, които те зареждат, такива, които те разсмиват и... всякакви. Важно да знаеш, посягайки коя е Твоята книга.
Преди години една приятелка промени живота си след като прочете "Изворът" на Айн Ранд - вярвам `и. Тази книга променя житейската гледна точка към независимостта и свободата на духа, извън материалното.
Един приятел с големи суперлативи ми разказа как "Галактическия стопаджия" е променил живота му. Купих я, имам я, започвах я 3 пъти и не я изчетох. Това не е моя хумор. Един друг приятел живееше с "Шантарам" и я славословеше непрекъснато. И нея купих, но си наложих да я изчета /тухла от 868 стр./ и тя нищо не ми даде.
Истина е, че Книгата е енергийна самодостатъчност, която има смисъл само ако благотвори на душата на читателя. Другото е плява.
Книгата е и Начин да живееш, начин да обогатиш своята точка-зрение, начин да се споделиш... :)))
цитирай
4. wonder - Поздрави!Много хубаво, благодаря ...
16.06.2021 17:17
lubara написа:
Поздрави!Много хубаво, благодаря ти!

Благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15159724
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194005
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031