Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.11 09:31 - Най-умното безгръбначно на земята - октоподът
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 959 Коментари: 22 Гласове:
30

Последна промяна: 06.11 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Октоподът  - царят на топлите морета, хищникът обожаващ самотата, но същевременно най-чувствителното и романтично животно под водата, наподобява плаваща звезда, има синя кръв и е едно от най-свободолюбивите животни на планетата. Той е извънземен красавец с ум на над средноинтелигентен мъж в разцвета си. Умен по всички правила на човешката идея за интелект. Най-раздвижения танцьор и най-удивителния художник под водата.

image

Мекотелите са 95 % от всички животни на земята, а най-умен сред тях е октоподът,. Изтъкан от 500 млн. неврони той има мозък не само в главата, но и във всичките си 8 пипала. Има три сърца, но живее кратко - 3-5 г.. Когато плува главното му сърце спира. Може да развие скорост до 40 км/ч. А когато го доближи женска сърцето му започва да прескача от вълнение. Кръвта му е синя като на аристократите, поради високо съдържание на мед в нея. Открит е фосил на октопод на 90 млн. години, но са еволюирали преди 500 млн. години.

image

Октоподът така обича самотата си, че дори когато опложда женската не се доближава, а само изпраща към нея пакетче сперматозоиди, които тя прибира под 3-тото си пипало. Понякога откъсва едно от пипалата си и го праща на женската, за да я гушка. Когато е нападнат също може за заблуда да пусне в друга посока едно от пипалата си. Естествено след това се самовъзстановява. Когато ходи по дъното той ходи на 4 крака, а другите 4 търсят храна. Най-големият октопод намерен в света е 76 кг с 6 м пипала.

image

Октоподът е истински воин. Понякога той носи със себе си за щит рапани, черупки и др., а друг път сменя цвета си и се слива с околната среда, мимикрирайки в най-различни цветове. Регистрирана е смяна на цветовете за 1 час - 177 пъти. В тялото си октоподът има 3 торбички с хроматофори, левкохори и иридофори. Странен е фактът, че самия октопод не различава цветовете. Всички октоподи съдържат невротоксин и мимикрирайки в средата си, ставайки почти невидими са уникални ловци. Единствения отровен за хората е синьопръстенния октопод - той може да порази 26 човека за няколко минути. Октоподите различават хората и имат конкретно поведение към тях.

image

Този цар на подводния свят, създаден от природата като невидим пират променя цвета и формата според желанията си - може да премине през всяка дупка по-голяма от устата му - устата е единствената част, която не си променя размера. Успяват да погълнат омар, чайка и др., като с вид човка пробива черупките на ракообразните. Октоподът има 240 вендузи на всяко пипало, което прави 1920 вендузи по цялото тяло - всяка вендуза може да вдигне 15 кг тежест. Октоподът сам подобрява гените си, създава пипалата си ако е ранен или ги губи, подобрява зрението си и регулира температурата на тялото си.

image

Този силен и мускулест морски воин, може да обръща тялото си в една посока, а да се движи в друга, В митологиите на Норвегия и Гренландия, октоподът е морско чудовище достигащо размерите на кораб или остров. Той има две очи и фантастично зрение, няма уши, но има удивително-добър слух, има 4 чифта ръце или крака и се е развил в 300 вида. Всички пускат "мастило" и могат да нарисуват шарки от ленти, петна или ивици. Мускулите му могат да се променят имитирайки водорасли или корали. Октоподът е бърз, сръчен, сложен, еволюиращ интелектуално хищник, който запаметява и научава. Вертикалния му лоб решава всякакви задачи. А цялата му същност е омагьосваща.

image

Осмоногият интелектуалец се движи с реактивна тяга, чрез изхвърляне на вода от отвор, който се намира под главата. Самката на октопода е готова на всякаква саможертва за 80000 яйца, за които се грижи непрестанно 4-5 месеца, вентилирайки водата и пращайки им кислород. Октоподът е умен колкото делфините, котката, кучето и човека и е в топ 10 на най-интелигентните същества на планетата Земя. 


Гласувай:
30
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Октоподът е и № 1 като полезност на ...
06.11 09:48
Октоподът е и № 1 като полезност на храна и морски дар.

Съдържанието на белтъчини в пипалата е около 15 г/100 г, на липиди – около 1 г/100 г, а на въглехидрати – 2,2 г. Белтъчните вещества са източник на безценни за човешкия организъм аминокиселини.

Сред последните особено място заема аминокиселината таурин, която има широк кръг благотворни въздействия – подобрява кръвоснабдяването и метаболизма на сърдечните мускули, концентрацията, когнитивните способности (памет, реч, мисловна дейност, въображение, логическо мислене), зрението, настроението, действа хипотензивно (понижава кръвното налягане), детоксикиращо, антиоксидантно, имуностимулиращо, противотромбично и пр. В състава на липидите преобладават есенциалните мононенаситени (омега-9) и полиненаситени (омега-3 и омега-6) мастни киселини. Особено ценни са омега-3 мастните киселини – докозапентаенова, докозахексаенова и ейкозапентаенова, които изпълняват редица жизненоважни функции и участват в множество процеси в човешкия организъм. Те способстват за понижение на общото съдържание на холестерола в кръвния ток,

за разширяването на кръвоносните съдове, понижавайки по такъв начин кръвното налягане и увеличавайки притока на кислород към органите и тъканите на човешкото тяло. Доказано е, че те подпомагат работата на сърцето и предотвратяват пристъпите на аритмия. Ценна съставна част на липидите, съдържащи се в октопода, е арахидоновата (омега-6) мастна киселина. Последната е прекурсор (родоначално вещество) за синтеза на т.нар. ейкозаноиди – сигнални молекули, с помощта на които организмът регулира възпалителните процеси. Тя е последна бариера срещу проникналите към мозъчната тъкан свободни радикали и ключов фактор за възстановяването на мускулните тъкани.

Октоподът е богат източник на редица безценни за човешкия организъм витамини

(А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, С, Е, К). За отбелязване е значителното съдържание (65 мг/100 г) на холин (витамин В4), който способства за добрата памет, умственото развитие, за безупречната кондиция на сърдечносъдовата система, за ограничаването на възпалителните процеси в организма и т.н. Значителното съдържание на множество минерални вещества (натрий, калий, калций, магнезий, мед, цинк, желязо, манган, фосфор, селен и др.) допълва дългия списък от полезни вещества. Октоподът е шампион по съдържание на мед - един от най-ценните за човешкия организъм микроелементи. Медта е съставна част на редица важни ензими (аскорбиназа, тирозиназа, цитохромоксидаза, супероксиддисмутаза и т.н.), участва в синтеза на фосфолипидите, изграждащи клетъчните мембрани, в регулацията на дейността на невромедиаторите, в метаболизма на въглехидратите и липидите, в производството на еритроцити, а при значително физическо натоварване способства за повишаване на скоростта на кръвообращението. Супероксиддисмутазата е важен елемент от ензимната антиоксидантна защита на организма, която го предпазва от губителното действие на свободните радикали.
цитирай
2. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=oSyEZAm8nb8
06.11 09:50
Заснета отблизо, главата на октопода удивително прилича на извънземно - вижте на 20 секунда от клипа.
цитирай
3. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=eX63Ib2KJeU
06.11 09:54
Ловец пар екселанс!
Не гледайте картнинката на клипа - не акулата изяжда октопода. ;)))
Октоподът лови дори орли, както видях в един клип.
цитирай
4. iw69 - :)
06.11 10:37
"Той е извънземен красавец с ум на над средноинтелигентен мъж в разцвета си."

Да приемем, че наистина е така спрямо мъжете.
А как се представя октопида спрямо женската интелигентност?
цитирай
5. krumbelosvet - Мисля си
06.11 11:08
Поздравления за интересната статия. Не съм знаел толкова забележителни неща за тоя вид.
Мисля си още, че октоподът е пример за възможностите РАЗУМЪТ да "осени" най-различни живинки. Ето мекотело-интелектуалец, според нас "низш" разред. И много ли са чудни думите на Дънов, че ангелите си правят съвещание на Слънцето? Явно са нещо като плазмени същества.
Май не сънувах, когато веднъж призори видях до главата си, изправена до леглото, прозрачна светеща фигура с човешки габарити. Нетърпима несправедливост ме беше накарала да готвя убийство. Фигурата без думи ми каза "недей" и, което е най-чудното, УСПОКОИ ме и аз забравих черните мисли. Дали е било собствена защитна реакция? По-скоро не. Май си беше некво същество. От кой зор ми се притече на помощ?
цитирай
6. elenkokoschkov - МИ ТО И РИБИТЕ СЕ ОПЛОЖДАТ ДИСТАНЦИОННО!
06.11 13:16
:):)!!
цитирай
7. wonder - МИ ТО И РИБИТЕ СЕ ОПЛОЖДАТ ДИСТАН...
06.11 13:26
elenkokoschkov написа:
МИ ТО И РИБИТЕ СЕ ОПЛОЖДАТ ДИСТАНЦИОННО!
:):)!!


Тук оплождането никак не му е важно - дой даже не доближава женската, завладян от величието на самотата си. ;)))
Но поне са двама, защото знаем и екземпляри, които се самооплождат - охлювите напр.
Да не говорим за рибата клоун, при която всички се раждат мъжки, а най-доминантните и еволюирали стават женски в един момент.
А пък има едни змии, които се преструват на женски, а са мъжки и обратното - точно като някои блогъри. ;)))
Ей, това много би ми допаднало. ;))))))
цитирай
8. wonder - "Той е извънземен красавец с ...
06.11 13:29
iw69 написа:
"Той е извънземен красавец с ум на над средноинтелигентен мъж в разцвета си."

Да приемем, че наистина е така спрямо мъжете.
А как се представя октопида спрямо женската интелигентност?


Много уместен въпрос! :)))
Ако съдим по хората, то 90 % от жените се раждат потенциално тъпи. Ако в природата има еволюционен клаксон, то спрямо женската интелигентност, превъзходството на Осмоногият е в пъти над средния женченски интелект. ;)))
цитирай
9. wonder - Мисля си Поздравления за инте...
06.11 13:40
krumbelosvet написа:
Мисля си
Поздравления за интересната статия. Не съм знаел толкова забележителни неща за тоя вид.
Мисля си още, че октоподът е пример за възможностите РАЗУМЪТ да "осени" най-различни живинки. Ето мекотело-интелектуалец, според нас "низш" разред. И много ли са чудни думите на Дънов, че ангелите си правят съвещание на Слънцето? Явно са нещо като плазмени същества.
Май не сънувах, когато веднъж призори видях до главата си, изправена до леглото, прозрачна светеща фигура с човешки габарити. Нетърпима несправедливост ме беше накарала да готвя убийство. Фигурата без думи ми каза "недей" и, което е най-чудното, УСПОКОИ ме и аз забравих черните мисли. Дали е било собствена защитна реакция? По-скоро не. Май си беше некво същество. От кой зор ми се притече на помощ?


Благодаря!
С леко неудобство споделям, че това ми е любимата морска храна - хтаподи красато /октопод с вино/. Неудобство, защото възвеличах току-що с това есенце природата/породата на този велик хищник, а пък го ям на поразия в любимите таверни. Ми вкусно е съществото, а и ние сме хищници.
Виж относно живия контакт съм спасила два екземпляра от ловеца-мъж, но пък гледах на едно пристанище как лодка разтоварва от огромни бидони в касети от стиропор, живи октоподи с внушителни размери и трупа касетите една върху друга докато напълни цял микробус. Казват, че приготвянето на мускулестия звяр е наука близка до ядрената физика. ;)))

Относно АНГЕЛИТЕ-ПАЗИТЕЛИ. Те са както твои лични ангели-хранители, така и посланици на Бог. Спасили са те, защото те обичат. Ти все повече ме удивляваш като Личност! :)))
цитирай
10. wonder - Към krumbelosvet:
06.11 13:45
За ангелите и слънцето също го вярвам. Ето и Библията с изказ по въпроса:
"После видях един ангел, стоящ в слънцето; и, извиквайки със силен глас, каза на всичките птици, които летят посред небето: Дойдете, събирайте се за великата Божия вечеря." Откровение 19:17
цитирай
11. iw69 - Това е много лошо!
06.11 14:36
Щом и мъжете и жените толкова зле се представят спрямо октоподите.
И значи, че ядем надарен с повече разум от нас вид.
Истински кошмар.

wonder написа:
iw69 написа:
"Той е извънземен красавец с ум на над средноинтелигентен мъж в разцвета си."

Да приемем, че наистина е така спрямо мъжете.
А как се представя октопида спрямо женската интелигентност?


Много уместен въпрос! :)))
Ако съдим по хората, то 90 % от жените се раждат потенциално тъпи. Ако в природата има еволюционен клаксон, то спрямо женската интелигентност, превъзходството на Осмоногият е в пъти над средния женченски интелект. ;)))

цитирай
12. mileidi46 - !!!
06.11 15:30
е това не го знаех...
Е.и още много други работи...

Прегръдка..
цитирай
13. wonder - NB! Снимките са личен архпив и са ...
06.11 15:48
NB! Снимките са личен архпив и са правени от моя приятел Коста.

/с изкл. на последния женски октопод/
цитирай
14. wonder - Това е много лошо! Щом и мъжете и ...
06.11 15:51
iw69 написа:
Това е много лошо!
Щом и мъжете и жените толкова зле се представят спрямо октоподите.
И значи, че ядем надарен с повече разум от нас вид.
Истински кошмар.


Преди време спрях да ям месо точно поради тази причина. След като зеленчуците ми станаха основно ястие, прочетох десетки статии, че и те имат душа. И тогава реших да се върна към вкуснотиите, предложени от морето.
Чудя се дали поумняваме като изяждаме по-умните от нас? ;)))
цитирай
15. wonder - !!!е това не го знаех. . . Е. и още ...
06.11 15:55
mileidi46 написа:
!!!
е това не го знаех...
Е.и още много други работи...

Прегръдка..

И аз не знаех, докато ми стана любимост в менюто и реших да изпопрочета какво ям така страстно. :)))
В Италия ги варяли с коркова тапа в бульона, заради ензимите. В Гърция ги удрят 100 пъти в скала, за да разскъсат тази зверска мускулатура. А някъде ги въртяли в пералня, поради същата причина. ;)))
цитирай
16. skras - Мимикрия
06.11 16:14
https://www.youtube/watch?v=t-LTWFnGmeg
https://www.youtube/watch?v=Wos8kouz810

Не само цвета си сменят и то много бързо. Правят и 3D камуфлаж. Страхотни.
цитирай
17. wonder - https://www/watch?v=t-LTWFn...
06.11 21:45
skras написа:
https://www/watch?v=t-LTWFnGmeg
https://www/watch?v=Wos8kouz810

Не само цвета си сменят и то много бързо. Правят и 3D камуфлаж. Страхотни.


Даам... И когато изстрелват т.нар. си мастило лишават нападателя от обоняние. Акулата напр., която надушва плячката си от стотици метри, губи обоняние при октопода. А вендузките приличащи на гривни или дантелени чадърчета не са украса, а мощно оръжие. Кожата им е покрита с 3 слоя клетки и са мимически доста обиграни актьори. :)))
цитирай
18. planinitenabulgaria - Тези умни същества са храната, която предпочита гърбатият кит.
06.11 22:44
Той е едиственият вид бозайник, обитаващ океана, който може да се потопява на много голяма дълбочина и така достига дъното, където живеят най-големите октоподи. Борбата е епична, понякога загива и китът, защото ако не може да се изкачи да поеме въздух след определено време, той се дави. Преди да се потопи на такава дълбочина, гърбатият кит извършва някаква подготовка и тогава поема към дълбините.
Прекрасен постинг, брависимо!
цитирай
19. dinkov - Динков
07.11 01:11
Ех, ако бях октопод колко умен щях да бъда :)))))))))))))). Пък ако ме нападне някоя чужда булка, ще си пусна мастилото и ще се скатая :)))))))))))))))))
Поздрав
Ицко
цитирай
20. wonder - Тези умни същества са храната, к...
07.11 10:22
planinitenabulgaria написа:
Тези умни същества са храната, която предпочита гърбатият кит. Той е едиственият вид бозайник, обитаващ океана, който може да се потопява на много голяма дълбочина и така достига дъното, където живеят най-големите октоподи. Борбата е епична, понякога загива и китът, защото ако не може да се изкачи да поеме въздух след определено време, той се дави. Преди да се потопи на такава дълбочина, гърбатият кит извършва някаква подготовка и тогава поема към дълбините.
Прекрасен постинг, брависимо!


И аз обичам... като гърбатия кит. ;)))
На един кораб решихме да ловим риба. Един холандец хвана морски дракон, друг - коцомура, трети - барбун, а юнгата хвана октопод. Октоподът се беше омотал, поглъщайки някакво раче - стръв. Пуснаха го в една кофа с малко вода. Аз пиех кафе и съзерцавах на една масичка с компания. В един момент нещо ми дръпна стола - и това е най-близката ми среща с октопод. Беше излязъл от кофата - червеникав и огромен. Ходеше като балерина на четири крака и танцуваше с другите четири като ги размахваше като диригент с 4 палки. Клекнах и исках да го погаля - той не побягна, а ме гледаше, с тези правогълни очи, леко насмешливо, сякаш ми чете мислите. Имах, чувство, че телепатично вече ме е разгадал и е разбрал, че не съм заплаха за него. Мога да твърдя, че в тази древна душица има нещо свръхестествено. И тъкмо протягах ръка, когато юнгата се хвърли между мен и октопода, хвана го точно под шията и го метна в кофата. После най учтиво ми обясни, че ако сега установя връзка, този октопод трябва да си го нося с мен и да го сложа в голям аквариум. Обясни ми колко е опасен и силен и т.н.
После прочетох, че движението на октопода е влязло в разработка на реактивния двигател.
Веднъж плувах с един, но той леко ме поглеждаше и изоставаше зад мен, та по едно време реших, че ме дебне, та ускорих към брега. ;)))
цитирай
21. wonder - Ако имаш 9 мозъка, защо не... ;)))
07.11 10:36
dinkov написа:
Динков
Ех, ако бях октопод колко умен щях да бъда :)))))))))))))). Пък ако ме нападне някоя чужда булка, ще си пусна мастилото и ще се скатая :)))))))))))))))))
Поздрав
Ицко


Ицко, точно от такива нападения ми се струва, че не бива да се скатаваш. ;)))
Имаше един октопод-ясновидец - октоподът Паул от аквариума в Оберхаузен, който гръмна като световна знаменитост, след като по време на Европейското първенство по футбол от 2008 г., както и на Световното през 2010, беше успял да отгатне резултата от 11 мача на немския национален отбор. Имаше доста клипове за него в нета. Все пак Октоподите имат 9 мозъка - един в главата си и още 8 в пипалата.
цитирай
22. iw69 - Иначе
07.11 11:34
и сред хората е пълно с безгръбначни мекотели без обаче да достигат умът на октопода и без да са вкусни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 10598500
Постинги: 2430
Коментари: 27861
Гласове: 160514
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031