Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.05.2020 09:30 - Да отглеждаш красота
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 3583 Коментари: 10 Гласове:
37

Последна промяна: 25.09.2022 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Близо до София в едно райско местенце до гора, живее симпатично семейство построило си къща, а после превърнало двора си в прекрасен зоокът с екзотични птици и ценни животни. А през юни, 2019 г. отворили врати за всички нас. Да се потопиш буквално в дивата природа на спокойни животни, които така са свикнали с хората, че позират артистично пред фотоапаратите, ядат от ръката ти, гушкаш ги на воля и дори те следват, закачайки се, е направо чудо.
Там можеш да галиш, храниш и прегръщаш алпака – произлязло от викунята, пухкаво същество. За припомняне: викунята дава най-скъпата вълна в света. Един косъм е 8 микрона, т.е. 2 пъти по-тънък от тези в косата ни. Палто от викуня достига 60 000 Е, а костюм - 40 000 Е. Шалът е 5000 Е, а сакото - 15000 Е. Който има дрехи от викуня знае за какво говоря. Дрехи от викуня шият дизайнерите Лоро Пиана и Ерменеджилдо Дзеня. Вълшебната вълна има 24 естествени отенъка. Правата над викунята държат инките в Перу. 
Алпаките са произлезли преди 4 млн. год., а днес в цял свят наброяват едва 100 000. Преди около 6000 г. са превърнати в домашни животни. Отглеждат се предимно в Андите на около 4-5000 м надморска височина. Кротки, гальовни и пухкави сладурчета с благ и нежен характер, любопитни и любвеобилни. Алпаките Пуми и Муми са участвали и във филм.
В Зоокът "Алис" можете да видите най-скъпият петел в света – банкивска или кенан кокошка. Официално се нарича Аям Цемани. Идва от Индонезия – днес ги има на о-в Суматра. Някога е бил обикновен петел/кокошка, но вследствие вирус пигментира и почернява, но мутирайки оцелява. Днес е черен на цвят с черен гребен, костите му са черни, оперението, краката, ноктите, езика, клюна, гребена, обиците и дори вътрешните органи. Месото му също е черно, а яйцата - тъмно сини. Единствения мит за него е, че и кръвта му е черна, но собственика на зоокъта каза, че си е червена. Казват, че местните в Индонезия ги отглеждат за ритуали, култови обреди и народна медицина. Най-скъпите екземпляри достигат до 5000 $, а в някои ферми – 2500 $.
Друга много рядка птица в този Зоокът, от чиито вид в целия свят са останали само около 300-400 броя е Шлемоглаво кракси - свещена птица на инките и ацтеките. Под заплаха от изчезване. /вижте снимка № 4/.

image


Това е копринка. Голяма смешка. Прилича на крачещ облак. Пухче!
На следващата снимка храня гъските. Храниш и алпаките с ябълка, а ему-то кълва залци хляб от ръката ми с огромна деликатност и почти без да ме докосне. После се залепи за мен и ме придружи из целия птичи кът на зоопарка, напи се с вода от басейнчето на черните лебеди и позира за снимки като истински артист.

image
image

Имат Патагонска Мара с бебче /посл. снимка/, кенгуру-албинос, кенгурото Сиси, Короновани жерави 2 бр. - символ на Уганда /има ги на герба и флага/, златни фазани, нанду, ему, паун в синьо-зелено и бяло, муфлони, елени лопатари, заек великан /ушите му са колкото ушите на 10 заека/, мини овца, нарисувани като от художник козлета, син виенски заек. Много чудновати птици има - кокошките копринки /с 5 пръста/ са голяма пухкаво-копринена смешка, а петлите им са като султани с бяла чалма с пера, има легхорни и огромен шарен петел, който ти стига до коляното, уникална кокошова гъска от Тасмания, която снася зелени яйца, красиви мандаринки, големи черни лебеди, еноти и носати мечета, които също можете да гушнете.
Да успееш да създаваш красота, винаги е признак на висша любов.


image


image


image

И за десерт:

imageimage








Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - NB! Повечето снимки са личен архив, ...
23.05.2020 10:02
NB! Повечето снимки са личен архив, но има няколко на други автори, на които благодаря. Коронования жерав напр. е голяма красота, но в зоокъта е зад решетки, затова се насладете на този красдавец отблизо.
цитирай
2. wonder - Намира се на 50 км от София в с. Лес...
23.05.2020 10:03
Намира се на 50 км от София в с. Лесковец, след Перник и се казва Зоокът "Алис". Кръстен е на прелестното 6-годишно момиченце на собствениците. Голяма атракция за деца и възрастни е. ;)))
цитирай
3. planinitenabulgaria - Постинг на Човек,
23.05.2020 10:42
осъзнал мястото си сред Природата... /при родАта/.
Това село съм посещавал, нно за този зоокът е знаех. Съседното село е Планиница,
родното село на г/жа Весевер, най красивото като местоположенние в планината Голо Бърдо. Тук хората се самоопределят като граовци, считат се за основните жители на Перник и са с много интересни традиции. В миналото е било модерно граовецът да си взема жена трънчака, защото имат здрав ген. Затова този край, не много отдалечен от Трън е сродЕн с него.
Обичам региона на Западна България, включително и Западните покрайнини. Дано коронавирусът, който ще задържиповече хора през лятото в България да даде рамо на селския туризъм, който е бъдеще за стойностните хора в България.
цитирай
4. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=hxwFOs9A39E
23.05.2020 11:00
planinitenabulgaria написа:
Постинг на Човек,
осъзнал мястото си сред Природата... /при родАта/.
Това село съм посещавал, нно за този зоокът е знаех. Съседното село е Планиница,
родното село на г/жа Весевер, най красивото като местоположенние в планината Голо Бърдо. Тук хората се самоопределят като граовци, считат се за основните жители на Перник и са с много интересни традиции. В миналото е било модерно граовецът да си взема жена трънчака, защото имат здрав ген. Затова този край, не много отдалечен от Трън е сродЕн с него.
Обичам региона на Западна България, включително и Западните покрайнини. Дано коронавирусът, който ще задържиповече хора през лятото в България да даде рамо на селския туризъм, който е бъдеще за стойностните хора в България.


Природата ме вдъхновява, хармонизира и ми носи спокойствие и лекота.
А този зоокът е възхитително кътче, в което можеш да прегръщаш еноти, носати мечета, елени, муфлони, алпаки и зайци и да галиш всички птици. Тръгнахме от София в добро настроение с децата и след 30 мин. бяхме награбили Холандските мини козлета и алпаките. ;)))
Не бях виждала Белгийски син заек - голям разкош.
Да не говорим за тълпата от майки и бащи с деца, която нахлу след нас. ;)))
А иначе като спомена Граовците - най-харесвам Граовското хоро.
Виж линка горе на Граовско хоро от една сватба.
цитирай
5. vesever - Еха, какви симпатяги. Много мил...
23.05.2020 11:46
Еха, какви симпатяги. Много милички! Да му се прииска на човек да ги гушка.
Поздрави, Дела!
цитирай
6. wonder - https://www.chernomore.bg/jivot/2017-03-21/30-snimki-na-alpaka-koito-shte-vi-razsmeyat-s-glas
23.05.2020 15:49
vesever написа:
Еха, какви симпатяги. Много милички! Да му се прииска на човек да ги гушка.
Поздрави, Дела!


Ооо, аз им хвърлих голямо гушкане, чесане, мачкане... Галих зайци, петли, емута, елени, козлета, алпАки.... Децата най-много гушкаха и се радваха, но нашите са смели и обичат животните - расли са с кучета и котки, докато видях деца, които преодоляваха страха си, защото очевидно нямат в къщи досег с природата - и дивата, и питомната. При заека великан си отворихме клетката и децата влязоха вътре, защото изпаднахме в еуфория като го видяхме. Той обаче се даде да бъде царствено огален от уши до опашка. ;)))
Много сладко място! Виж горе алпаки с различни прически.
цитирай
7. rosiela - Дела,
23.05.2020 16:11
ти как попадна там? Все си на чудни места. Където се гушка и милва.
цитирай
8. wonder - Дела, ти как попадна там? Все си на ...
23.05.2020 19:02
rosiela написа:
Дела,
ти как попадна там? Все си на чудни места. Където се гушка и милва.


Поканиха ме. Още миналата година. ;)))
Обожавам Природата-майка. Чувствам се чудесно на такива места.
Като отида другия път, ще наснимам енотите и носатите мечета. Те колко са гушкави ако знаеш. Има и две кенгура - Сиси /Силвия/ и един албинос Кики. Сиси си знае името и като я споменеш започва едно търчане цирково в кръг и едно кипрене - голяма сладурка. ;)))
А пък муфлоните като галиш по-дълго елените, надават вой и те викат при тях. Много хубаво местенце, създадено от сърцати хора.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Този постинг бе повод да направим едно доста сериозо пътуване днес,
24.05.2020 19:28
в което включихме Зоокът "Алис". Имаше и други интересни места като Гигинският маннастир, Църквата с Чудотвората икона в Трън и скалната църква над нея, Ждрелото на р. Ерма. За мен върховият момент бе да поседнем въпреки доста силния вятър на кафе пред магазинчето на животновъдите от с. Парамун. То е срещу символа на Трънско, Драговицкия камък. Обгледното му място и екостоките му привличат все повече хора. То вече има ресторант и кафе. Гледката към този символ е също така величава от към Западните покрайнини, махалите Ясенов рид. Минахме и през селото - днес останки от него - на една много лична блогърка поетеса, чиито деди са живяли там.
Изключително здравословно като възпитанние на малките деца на преклонение пред природата е да бъдат водени те от родителите си в този или друг подобен зоокът с живи играчки.
Поздравления още веднаж за този постинг!
цитирай
10. wonder - Този постинг бе повод да направим ...
24.05.2020 19:55
planinitenabulgaria написа:
Този постинг бе повод да направим едно доста сериозо пътуване днес,
в което включихме Зоокът "Алис". Имаше и други интересни места като Гигинският маннастир, Църквата с Чудотвората икона в Трън и скалната църква над нея, Ждрелото на р. Ерма. За мен върховият момент бе да поседнем въпреки доста силния вятър на кафе пред магазинчето на животновъдите от с. Парамун. То е срещу символа на Трънско, Драговицкия камък. Обгледното му място и екостоките му привличат все повече хора. То вече има ресторант и кафе. Гледката към този символ е също така величава от към Западните покрайнини, махалите Ясенов рид. Минахме и през селото - днес останки от него - на една много лична блогърка поетеса, чиито деди са живяли там.
Изключително здравословно като възпитанние на малките деца на преклонение пред природата е да бъдат водени те от родителите си в този или друг подобен зоокът с живи играчки.
Поздравления още веднаж за този постинг!


Хехе, браво на вас! Влязохте ли в зоокъта или само преминахте. Вътре сигурно е било лудница от дечица. ;)))
Ждрелото на р. Ерма е много красиво. Там има и хубава горска екопътека. Гигинския манастир също стана известен за посетители, след реновирането му - знаеш историята предполагам.
Сега е чудно на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил"- птиците да слушаш. Там в поречието на Малък Искър сме ходили специално да слушаме как пеят Божествено стотици различни птици. Чудно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15125493
Постинги: 3220
Коментари: 32032
Гласове: 193732
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031