Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.01.2020 09:59 - Вдовицата на Паганини
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 2331 Коментари: 10 Гласове:
45

Последна промяна: 07.01.2020 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Паганини се ражда в бедно семейство, с баща хамалин мечтал да стане музикант. Бащата сбъдва мечтата си чрез своя син, малтретирайки го да свири по 12 часа на ден в тъмно мазе безброй партитури, без храна и светлина. Това разкривява тялото му завинаги и го оставя мъртвешки блед и кльощав. Счита се, че е развил Синдрома на Марфан, който го убива в крайна сметка на 57 год. Майка му сънувала ангел, който казва, че Николо ще стане велик музикант.
Паганини свирел виртуозно на цигулка, изработена от Гуарниери дел Джезуimage
Завещава цигулката си на Генуа за вечни времена, при условие, че никой няма да свири на нея след смъртта му. Приживе всички мислели, че цигулката му е магична, особено след като създал и изсвирил на нея сонатата за Една струна "Наполеон".
Когато умира през 1840 г., епископът на Генуа го анатемосва, следват грозни моменти, забрава и замеряне на ковчега с камъни, висенето му в складове на вериги във въздуха и пр.
13 години по-късно греховете на композитора биват опростени, а праха на Паганини е погребан официално след 56 г., като синът му Ахил се посвещава на това да успее да погребе баща си и плаща на църквата за това 1 100 000 златни франка. Документът за погребение е подписан през 1896 г.
Днес цигулката му - неговата булка стои заключена в сейфа на кметството на Генуа и я наричат Вдовицата на Паганини.
През 1800 г. в кръчма в Ливорно Паганини залага в игра на карти цигулката, с която свири до тогава и я губи. В края на вечерта започва да се моли да му върнат цигулката, но уви! Тогава към него се приближава възрастен мъж - търговец  и му казва: "Вие сте Паганини, но не жалете за старата цигулка - тя не е добра колкото вас. Днес аз ще ви подаря достойна цигулка". И му дава своята, изработена от неизвестният тогава майстор Гуарниери, с която Паганини не се разделя до края на живота си.
Днес на нея в Генуа свирят само изключително талантливи музиканти.





Гласувай:
45



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Както се казва "Когато губиш, ...
07.01.2020 10:24
Както се казва "Когато губиш, не знаеш какво печелиш."

"Веднъж Паганини изпълнява композиция, свирейки само на две струни, наричайки я "Дует на влюбените". Една от неговите почитателки след концерта възторжено казва: "Кой може да Ви превъзхожда? Навярно само този, който свири на една струна, но това е съвършено невъзможно". Цигуларят само се усмихва и само след една седмица той свири соната, посветена на Бялата Роза, на една струна.

Съществува легенда, че на един от неговите концерти се късат струните на цигулката му, като остава само една, но той завършва концерта си дори само с нея."
цитирай
2. mt46 - Чудесно,
07.01.2020 17:44
но няма как да го видим на живо!...
цитирай
3. wonder - Както казва бъларскщияь виртуо...
07.01.2020 19:25
Както казва българският виртуоз-цигулар Марио Хосен "Цигулката избира музиканта!"
Паганини е гений и завистта на съвременниците му го сатанизира, използвайки умело това, че става масон.
"Виртуозният Марио Хосен буквално диша и преживява класическата музика и живее в света на най-големия цигулар на всички времена - Николо Паганини.
Неслучайно наследниците на Паганини избират именно българският цигулар да изследва и разкрива тайните, закодирани в последните ръкописи на италианския гений.
Той развенчава митове около личността на гения - не са истински историите за отвъдното, за демони, разврат, алкохол и опиати."

цитирай
4. wonder - Чудесно, но няма как да го видим на ...
07.01.2020 19:27
mt46 написа:
Чудесно,
но няма как да го видим на живо!...


Ако искаш да видиш/чуеш Дел Джезу цигулката на Паганини е достатъчно да отидеш на конкурса "Паганини" в Генуа, на който финалистът-победител свири на Вдовицата.
цитирай
5. vesever - Много е трогателно. Много от тези ...
07.01.2020 19:44
Много е трогателно. Много от тези факти не ги бях чувала.
Поздрави, Дела!
Успешна Нова Година!
цитирай
6. wonder - Много е трогателно. Много от тези ...
07.01.2020 20:24
vesever написа:
Много е трогателно. Много от тези факти не ги бях чувала.
Поздрави, Дела!
Успешна Нова Година!


За много години здраве и благоденствие, Веси!
Има и други интересни факти за гениалния цигулар, но ще стане дълго.
Болестта му е била много тежка и пагубна - свързана е с аневризма на аортата. Боляли са го постоянно костите, ставите и мускулите и в края на живота си дори лъка на цигулката не е можел да повдигне.
Открих още с изгряването му Дейвид Гарет като музикант - той играе Паганини от филма на Б. Роуз /англичанин/, но за жалост действието не се развива в истинските средища на изкуството на Паганини, а третира омразния Лондонски период - какво да направят англичаните, освен да омаскарят гений? - та точно в Лондон се измислят гадостите за гения Паганини и се петни душата му чрез скверни твърдения, демонизиращи таланта му, чиято неповторимост е от Бог.
Бърнард Роуз пък като режисьор създаде филми за още два гения - Толстой и Бетовен.
Великолепния филм за Бетовен "Безсмъртна любима", в който също леко приземява гения в няколко пошли сцени, си е шедьовър пар екселанс.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Паганини е последното, най-високо ниво на цигулковото изкуство,
07.01.2020 23:02
което от Италия преминава в Западна Европа. Първият в тази верига е Корели. Двадесетина години след него Вивалди въздига още по-високо това изкуство, а след още двадесетина години цигулковото изкуство е поставено на нови основи от Тартини.
Оснвовоположникът на съвременното цигулково изкуство е Паганини!!!
Ако той се появи днес пред публика и изпълни някоо свое произведение, никого няма да учуди - цигулковото изкуство е отишло още по-далеч напред. Лъкът след Паганини е опънат постоянно, опъването му вече не се регулира от натиск на палеца към жабката, за да бъде той по-мек и да може да докосва по три струни едновременно, както по времето на Бах /и Вивалди!/, когато на цигулката се е гледало и като на многогласен инструмент.
Паганини е бил световно иизвестнен като цигулар и като композитор. Днес погледът върху него е доста променен, времето е най-добрият съдник. С малки изключения, творбите му се изпълняват все по-рядко.
По времето на Шуман, докато е още млад в|Германия пристига Паганини. Шуман изминава почти 1000 км. пеша и с дилижанс, за да го слуша.
Днес отношението към творбите на Паганини е доста полярно. Някои от цигуларите го боготворят /б. м. подчертавам ЦИГУЛАРИТЕ/ и изпълняват всичките му произведения, такъв бе напр. Леонид Коган. Голям майстор на концертите на Паганини с оркестър бе Руджиеро Риччи, а също и Емил Камиларов, свирил на цигулката на Паганини. Ойстрах напр. не свири абсолютно нищо от Паганини, също и големият Изаак Щерн. Яша Хайфец демонстритивно изпълнява някои хипертрудни произведения на Паганини. Инструменталисти транскрибитори ползват теми от Паганини, за да направят още по-трудна транскрипция напр. за пиано Рахманинов пише Рапсодия за пиано с оркестър на тема 24-и каприз. Брамс пише два тома Етюди за пиано по тема от Капричиите на Паганини.
В постинга липсва името на певицата Антония Бианки, погубила кариерата си заради любобовта си към Патанини, той - прокълнат от църквата заради връзката си с нея.

цитирай
8. planinitenabulgaria - Мисля, че е време
07.01.2020 23:04
да появяване в блога и на есе/нце/ за Татко Хайдн...
цитирай
9. wonder - да появяване в блога и на есе/нце/ за ...
07.01.2020 23:51
planinitenabulgaria написа:
да появяване в блога и на есе/нце/ за Татко Хайдн...


Докато сме на вълна Паганини, а ти ме подсещаш за Хайдн, нали знаеш, че на един прием във Флоренция е свирил "Соната" от Хайдн и то в съпровод с роял. Тъй като закъснял твърде много и нямал време да настрои цигулката си, започнал да свири веднага. Разликата между цигулката и рояла в "ла" била цял тон, но Паганини импровизирал така, че публиката не усетила тази разлика.
цитирай
10. wonder - Оснвовоположникът на съвремен...
07.01.2020 23:58
planinitenabulgaria написа:
Оснвовоположникът на съвременното цигулково изкуство е Паганини!!!
Ако той се появи днес пред публика и изпълни някоо свое произведение, никого няма да учуди - цигулковото изкуство е отишло още по-далеч напред. Лъкът след Паганини е опънат постоянно, опъването му вече не се регулира от натиск на палеца към жабката, за да бъде той по-мек и да може да докосва по три струни едновременно, както по времето на Бах /и Вивалди!/, когато на цигулката се е гледало и като на многогласен инструмент.
Паганини е бил световно иизвестнен като цигулар и като композитор. Днес погледът върху него е доста променен, времето е най-добрият съдник.


Даам... Дали заради Бианки или заради отказа от причастие... кой знае.
Любовният му живот е достоен за отделен постинг. Някои дори го сравняват с граф Рочестър. ;)))
Истината е, че Паганини е гений именно защото е виртуоз-композитор, създал нов музикален свят за Цигулката - Царицата на всеки оркестър.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15166628
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194026
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031