Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.10.2019 10:16 - Най-скъпите цигулки в света
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 3663 Коментари: 9 Гласове:
34

Последна промяна: 29.10.2019 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В света днес има само 70 инструмента на Гуарниери – това са цигулки създавани преди 3 века за бедни, а днес най-скъпата цигулка в света е Guarneri del Gesu, създадена през 1742 г. и закупена от китайски милионер за 15 млн. Е. На цигулка Гуарнери е свирил Паганини, а у нас – Стойка Миланова.
За 30 млн. долара  през 1981 г. Българското Министерство на културата, под егидата на Людмила Живкова купува 4 безценни инструмента за талантливи български музиканти: цигулка за Стойка Миланова – "Гуарнери дел Джезу", "Страдивариус" за Минчо Минчев, виолончелото "Матео Гофрилер" за Венцислав Николов, цигулка "Гофредо Каппа" за Евгения-Мария Попова.
Веско Ешкенази е свирил на две Гуарнери дел Джезу /1738 г./, предоставена му от фондачия към Дойче банк, Амстердам и на Гуарнери дел Джезу /1741 г./, но любимият му инструмент е Страдивариус /1727 г./, с която свири минала година в НДК. Други български музиканти, свирили на безценни цигулки са:  Мила Георгиева – Страдивариус собственост на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, Васко Василев – 305-годишна цигулка на Амати. От тях само Васко Василев е собственик на своята цигулка-бижу.
Фондациите Чи-Мей и Нипон, както и няколко известни банки, създадоха практиката да купуват скъпи инструменти и да ги дават на ротационен принцип на талантливи музиканти, които да свирят на тях по няколко години.
Най-скъпите в света и запазени до днес цигулки са 450 и са произведени от: Джoвaни Бaтиcтa Чepyти, Πиeтep Poмбoyтc, Kapлo Джyзeпe Tecтope, Гacпapo Бepтoлoти Дa Caлo, Джoвaни Πaoлo Maджини, Яĸoб Щaйнep, Hиĸoлo Aмaти, Джyзeпe Гyapнepи или Aнтoниo Cтpaдивapиyc.
Говори се, че всъщност неизвестен брой цигулки на стойност 15-50 млн. долара са притежание на ценители и се намират в частни колекции.





Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - ИСТОРИИРозовата цигулкаК...
29.10.2019 10:22
ИСТОРИИ
Розовата цигулка
Когато потъвал „Титаник“ на палубата е звучала музика от цигулка Страдивариус. Музикантът, свирил на цигулката, е Бандлър Уолъс Хартли и в последните моменти е изпълнявал на нея християнския химн Nearer, My God, to Thee. Била е подарък от любимата му, Мария, за годежа им. Цигулката е намерена през 2006 г. на таван, идентифицирана е и е анализирана в продължение на две години. Произведена е от Артър Котън Ланкастър. Собственикът е анонимен.
цитирай
2. wonder - Горе в клипа Ан Акико свири на соб...
29.10.2019 10:24
Горе в клипа Ан Акико свири на собствения си Страдивариус.
Инструмент с нежна душа, купен, доколкото си спомням, за около 6-7 млн. долара
цитирай
3. wonder - Цигулката "Амес"
29.10.2019 10:25
Цигyлката "Aмec" e coбcтвeнocт нa ceмeйcтвoтo нa цигyлapя Poмaн Toтeнбepг, нo e билa oткpaднaтa и в нeизвecтнocт цели 35 гoдини, докато ФБP я намира и вpъщa нa нacлeдницитe, но сaмият Poмaн Тотенберг нe дoживявa дa я види и да поcвиpи отново нa нeя.
цитирай
4. wonder - Цигулката "Лейди Блънт"
29.10.2019 10:29
Както знаем цигулките на Страдивари си имат лични имена и една от тях е "Лейди Блънт", кръстена на Ан Блънт - внучката на Байрон, която я получава като подърък и свири на нея..
От 2011 г. тя e coбcтвeноcт нa aнoнимeн кyпyвaч.
НО...
Пpoдaдeнa e чpeз oнлaйн тъpг НА ТОЗИ ЧОВЕК и cъбpaнитe за нея близo 16 милиoнa дoлapa ca ДАРЕНИ зa пocтpaдaлитe oт зeмeтpeceниeто и цyнaми-то в Япoния пpeз 2011 г.
Ето на това му казвам Ценител-алтруист... на човещината.
цитирай
5. wonder - Лютиерът Исус
29.10.2019 11:07
Когато в ръцете ти свири Бог!

След 1740 г. Джузепе Гуарниери, в желанието си да подобри акустиката на своите инструменти, изработва няколко цигулки с изключително оригинални външност и структура, като известната "Оръдието" на Паганини.
И... в този период получава прякора "Исус", който тръгва от един печат-кръст с инициалите IHS.
Гуарниери е и първият, който поставя етикети на своите инструменти. След смъртта му неговите цигулки биват забравени, за да се прочуят и оценят отново по-късно, през епохата на Романтизма.
Тъй като ги прави за бедни хора, повечето цигулки са зле съхранявани и съсипани, но оцелелите до днес, разнасят Божествения си звук в концертните зали и пълнят с хармония душите на хората.
цитирай
6. wonder - Страдивариус и българската следа в тези цигулки
29.10.2019 12:03
И до днес тайната на вълшебния звук на Страдивариус-а остава неоткрита. Водеща засега си остава хипотезата, че омагьосващият инструмент дължи много на плътността на специалното дърво, избирано от Антонио Страдивари за изработване на корпуса.
Горната част на цигулките Страдивариус е била изработвана от български смърч, пренасян в Кремона от италиански търговци. Долната част е от италиански явор.
Големия брой химични анализи на цигулката Страдивариус доказват тезата, че вълшебния звук на цигулките е заради дървото, от което са направени. Колкото по-старо става дървото, толкова по-добър е звукът, разказва легендата. Но Страдивариус, бидейки цигулка с душа, трябва да се използва непрекъснато. Спре ли да се свири на нея, тя губи вълшебството на звука си, затова колекционерите дават инструментите на цигулари, за да свирят с тях и да ги поддържат "живи".
Смърчът живее в планината 1200 години на северен склон и е вълшебно дърво, особено когато расте на територията на България - най-духовната страна в света.
цитирай
7. lunar - Цигуларка Дела Раи Цигул...
29.10.2019 12:07
Цигуларка
Дела Раи

Цигулката, която в мен гореше
по сребърния ръб на старо знание,
и благоструйно в мислите гнездеше
през песенния сън на неразбраните.

Ти помниш ли как струните й светеха
и сякаш два лъчисти водопада
се втурваха пак искрени в ръцете й,
а после по косите нежно падаха.

Аз тази цигуларка още чувам -
там някъде дълбоко под сърцето си.
Ти помниш ли... реките я рисуваха.
А в устните й пееха небетата.

Сега стоя, цигулката е спомен.
Но нощем през душата си я чувам.
Загръща ме един съдбовен помен -
цигулката e... реквием отплувал.
цитирай
8. ronix - въпрос
30.10.2019 12:11
Знае ли авторът на поста дали посочените инструменти, закупени от държавата, са предоставени на посочените инструменталисти като подарък, за ползване до живот, а и след това за поколенията им, или инструментите трябва да се върнат на Министерството на културата след например приключване на активната концертна дейност? Има много млади изявени инструменталисти на които би им подхождало много повече да музицират с тези държавните инструменти отколкото на вече приключилите с концерти.
цитирай
9. wonder - Знае ли авторът на поста дали пос...
31.10.2019 15:07
ronix написа:
Знае ли авторът на поста дали посочените инструменти, закупени от държавата, са предоставени на посочените инструменталисти като подарък, за ползване до живот, а и след това за поколенията им, или инструментите трябва да се върнат на Министерството на културата след например приключване на активната концертна дейност? Има много млади изявени инструменталисти на които би им подхождало много повече да музицират с тези държавните инструменти отколкото на вече приключилите с концерти.


Инструментите са държавна собственост, но доколкото знам още си стоят в споменатите артисти. Надявам се, че ги дават на млади и талантливи изпълнители, но нямам информация дали е така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15163284
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194009
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031