Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.04.2019 09:00 - Вила Армира /Източни Родопи/
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 8612 Коментари: 17 Гласове:
41

Последна промяна: 05.04.2019 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Вила Армира е построена до река Армира /приток на р. Арда/, близо до главен път, в красива местност, от син на тракийски цар и е просъществувала над 4 века. Изящна, красива, енергийно зареждаща и с много символика, свързана със свещените знаци и извори. Изобилстваща с езотерика, вилата говори на ефирния език на древността с ветровете на четирите посоки, добрата горгона Медуза, свастики, Соломонови кръстове, багуа-елементи, триъгълни символи, двулики луни, листа-сърца и др.
И днес се виждат изящни коринтски колони, пиластри, херми на сатири, богове и хора /част, от които продадени от държавата на търгове на Сотбис/, перистил, басейн и подово отопление /хипокауст/, порти, спални и др. Имението се е простирало на 3600 кв.м и включвало освен красивата вила и селско стопанство.
Когато армията на римския император Валент е разбита край Адрианопол, а самият император ранен, той бива отнесен във вила Армира и това става причина за опустошението ѝ от готите, които опожаряват вилата и убиват самия император.
Открита при разкопки за язовир през 1964 г., вилата днес е национално богатство и една от 4-те най-красиви, подобни, вили в света. 
Още много ще се открива и говори за космогонията на вила Армира. А красотата трябва да се изживее там, на място, сред природата на Източните Родопи.







Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Изтръпнах пак от възхита, но и възмущение...
05.04.2019 11:27
България не е разкрила и няколко процента от археологическите си паметници, камо ли да ги направи достояние. Това би било едно голямо перо в независимата ни и икономика и култура и историческа идентичност. Дали това няма връзка с „фантомните“ фалшификатори на историята ни?
Веднага видях и символа на индийския йероглиф „Ом“ на мозайката и „Инг-Янг“ и източни оберги... Интересни изводи може да се направят!
А сетих се че БГ на 2 място е света по минерално извори и на първо по разнообразие. А използваме около 3 %.
Но даже и ние, посещавайки тези места бързо търсим добрия ресторант а не места за размисъл и медитация, там където е въплатено с духовност за слушане...
Благодаря ти Дела че ни припомни и вдъхнови за това!
цитирай
2. krumbelosvet - Поздрави
05.04.2019 15:10
Чудя се, дали Родопа е направила Орфей вълшебник, или Орфей така я е одухотворил.
ПП: А показаните в клипа посетителки, сигурно са потомки на Евридика.
цитирай
3. wonder - Поздрави Чудя се, дали Родопа е ...
05.04.2019 17:45
krumbelosvet написа:
Поздрави
Чудя се, дали Родопа е направила Орфей вълшебник, или Орфей така я е одухотворил.
ПП: А показаните в клипа посетителки, сигурно са потомки на Евридика.


Багодаря!
Според мен Родопа и Орфей са се намерили взаимно. Той е попаднал там, за да създаде орфизма, а тя - планината го е приютила в сакралните си пазви, за да го съхрани и опази през вековете.
Евридики да искаш! В първата зала, в която прожектират филм за вила Армира, могилата край Свирачи /гдето е погребана принцесата - дъщеря на собственика с 4-те си коня и колесницата /останките са в историческия музей в Ивайловград и в нашия - в София/ и историческите и археологически находки в околността, по инициатива на мой приятел историк, има и щендер с облекла от онази епоха, с които моя милост се увековечи. ;)))
Прекрасни места са това.
цитирай
4. wonder - Изтръпнах пак от възхита, но и въ...
05.04.2019 17:57
lexparsy написа:
Изтръпнах пак от възхита, но и възмущение...
България не е разкрила и няколко процента от археологическите си паметници, камо ли да ги направи достояние. Това би било едно голямо перо в независимата ни и икономика и култура и историческа идентичност. Дали това няма връзка с „фантомните“ фалшификатори на историята ни?
Веднага видях и символа на индийския йероглиф „Ом“ на мозайката и „Инг-Янг“ и източни оберги... Интересни изводи може да се направят!
А сетих се че БГ на 2 място е света по минерално извори и на първо по разнообразие. А използваме около 3 %.
Но даже и ние, посещавайки тези места бързо търсим добрия ресторант а не места за размисъл и медитация, там където е въплатено с духовност за слушане...
Благодаря ти Дела че ни припомни и вдъхнови за това!


Всеки търси от каквото се нуждае. Търсещият връзка с Природата-майка знае кое му е важно. Търсещият кръчма - знае каквото иска материата. Хубавото е когато се съчетава полезното и приятното с онази хармонираща енергия, която разпряга житейските напрежения и ни зарежда с красота в мислите и радост в душите.
Наблюдателен си! Видял си и лалето като символ.
И сега ме подсети за стар стих - "В кръчмата на живота":

В кръчмата на живота вреше от бъркотия –
забъркваха се комплоти и много се пиеше,
правеха се кафета и се мятаха зарове
да е ясно кой свети и кой е бездарник,
дъхтеше на билки и къкреха гозби,
крояха се планове, редяха възможности,
омели тезгяха разливаха манните
и сляпо доверие роди ни душманите.

В кръчмата на живота редяха бакии,
крояха се планове, след всяка ракия,
обираха круши, цъфтяха налъми,
на куково лято богати осъмвахме.
И времето все беше наше и свято.
Едно зрънце обич нагорно препатило
ни даваше мъдрост да бием камбаната
в зандана битиен насред нирваната.
цитирай
5. rosiela - Тя е известна и много впечутляваща.
05.04.2019 19:01
Благодаря, че я показа, Дела.
цитирай
6. lexparsy - Чудеснице ... аз трудно се „превъзнасям“ за комплименти,
05.04.2019 22:55
но тези стихове, които цитира са наистина уникална поезия, напомняща ми стила на няколко възрожденеца... обърка ми асоциациите :-)
Искрени почитания!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Понеже този блог е много посещаван, ще напиша по-обстоен коментар:
05.04.2019 23:27
Истината за Родопа съм я казвал и я повтарям: Западните Родопи са география, Източните – история. Истроята започва много от далеч. Тук са живяли траки, чиито културнии паметници са свидетелство за тяхната духовност. После идват римляните. Те не унищожават тези паметници, разкопават само могилите им, за да вземат златото. И строят благодарение на труда на робите. Строят пътища, като ползват трасета от пътеките на траките до светилищата им, където е възможно, дворци, градове, създават закони.
След това Римската империя се разцепва, тук остава Византия – една уредена изцяло държава с велика за времето си култура. От две страни напъват да я превземат, като от север идват остготите. Характерно за остготите е, че всичко, което те превземат рушат. Такава е и съдбата на вила Армира. Византия строи крепости за да се пази от остготите като ползва римските пътища, но и те не помагат и между ІV и VІІ век тя е превзета и унищожена. Останки обаче и от нея има.
Друго исторческо събитие по Родопа е превземането на региона от турците. Нови борби за вяра и за налагане на иго, останали паметници от това време – много. Идва залезът на Османската империя, което довежда до заселването на Източни Родопи в края на ХVІІ век, като в горния им дял – изворите на р. Арда и притоците й отсядат странстващи кюрдски животновъди. Така тези земи се заселват. Отново на помощ идват римските пътища, по които идват заселниците. Трудните природни условия до заселването на тези животновъди не са привличали хора да се заселват в тези полупустини.
/Продължава/
цитирай
8. planinitenabulgaria - Понеже тозии блог е много посещаван, ще напиша по-обстоен коментар:
05.04.2019 23:28
Следва падане на Османската империя, но не изведнаж, нови проблеми за хората там, разделянето на българите в три държави. Проблеми за хората там причиняват ПСВ с позорния Ньойски договор. После идва колективизацията, която прогони българите от региона, а след нея и възродителния процес, който пък прогони и турците. Всичко това доведе голяма част от Източните Родопи до положението, което наричаме ничия земя. Поради обезселването на този регион съседите ни се надяват да откъснат територии от нас, защото те като не само да не ни трябват, но като и да ни пречат.
Истроията на вила Армира е брънка в този процес. Тази вила обаче помогна да се предотврати строителство на язовир над нея, който щеше да залее големи площи плодородна земя. Тя е част от културата на Византия.

цитирай
9. krumbelosvet - Еврика, lexparsy, комент 1
06.04.2019 06:48
Вярно заключаваш, че
"Но даже и ние, посещавайки тези места бързо търсим добрия ресторант а не места за размисъл и медитация, там където е въплатено с духовност за слушане..."
А навсякъде по света, около славните им старини, е пълно с "МЕСТА ЗА РАЗМИСЪЛ И МЕДИТАЦИЯ" а не с ресторанти. Не ни е срам.
цитирай
10. wonder - Тя е известна и много впечутляваща. ...
07.04.2019 09:15
rosiela написа:
Тя е известна и много впечутляваща.
Благодаря, че я показа, Дела.


Мястото е прекрасно. Строена е по природните закони - в красива местност, в близост до главен път, но не на самия път, в близост до вода - в случая до река Армира, чието име носи.
Като големина /само на първия етаж имало 22 помещения плюс пристроен допълнително голям триклиниум за гости/, като богатство и разнообразие на мраморната украса вила "Армира" е единственият подобен паметник не само в български земи, но и в границите на някогашните римски провинции на Балканите, а стенната й декорация я прави уникален паметник на античната архитектура и изкуство, а мозайките-символи са прелестни. Обявена е за пометник на културата още през 68 г.
цитирай
11. wonder - Понеже този блог е много посещаван, ...
07.04.2019 09:46
planinitenabulgaria написа:
Понеже този блог е много посещаван, ще напиша по-обстоен коментар:
Истината за Родопа съм я казвал и я повтарям: Западните Родопи са география, Източните – история. Истроята започва много от далеч. Тук са живяли траки, чиито културнии паметници са свидетелство за тяхната духовност. После идват римляните. Те не унищожават тези паметници, разкопават само могилите им, за да вземат златото. И строят благодарение на труда на робите. Строят пътища, като ползват трасета от пътеките на траките до светилищата им, където е възможно, дворци, градове, създават закони.
След това Римската империя се разцепва, тук остава Византия – една уредена изцяло държава с велика за времето си култура. От две страни напъват да я превземат, като от север идват остготите. Характерно за остготите е, че всичко, което те превземат рушат. Такава е и съдбата на вила Армира. Византия строи крепости за да се пази от остготите като ползва римските пътища, но и те не помагат и между ІV и VІІ век тя е превзета и унищожена. Останки обаче и от нея има.
Друго исторческо събитие по Родопа е превземането на региона от турците. Нови борби за вяра и за налагане на иго, останали паметници от това време – много. Идва залезът на Османската империя, което довежда до заселването на Източни Родопи в края на ХVІІ век, като в горния им дял – изворите на р. Арда и притоците й отсядат странстващи кюрдски животновъди. Така тези земи се заселват. Отново на помощ идват римските пътища, по които идват заселниците. Трудните природни условия до заселването на тези животновъди не са привличали хора да се заселват в тези полупустини.
/Продължава/


Абсолютно съгласна съм с коментара ти.
Помня, че в твоя блог за пръв път видях силивряк - Орфеевото цвете. Четох, че е живо цвете с усети за климатичните промени. Може да изпада в мнима смърт - анабиоза, която може да продължи 2-3 години, а после да се съживява при подходящи условия. Затова другото му име е безсмъртниче.
цитирай
12. wonder - Еврика, lexparsy, комент 1 В...
07.04.2019 09:52
krumbelosvet написа:
Еврика, lexparsy, комент 1
Вярно заключаваш, че
"Но даже и ние, посещавайки тези места бързо търсим добрия ресторант а не места за размисъл и медитация, там където е въплатено с духовност за слушане..."
А навсякъде по света, около славните им старини, е пълно с "МЕСТА ЗА РАЗМИСЪЛ И МЕДИТАЦИЯ" а не с ресторанти. Не ни е срам.


Мисля, че места за медитация сред природата има навсякъде у нас, стига човек да поиска да се потопи. И на този акт на сливане с природата, никой ресторант не би попречил. Веднага мога да посоча уникално-теургични места като Златолист, Манастира "Седемте престола" и цялата Пирин-планина.
Пирин е Планината на Спокойствието.
цитирай
13. wonder - Понеже тозии блог е много посеща...
07.04.2019 10:21
planinitenabulgaria написа:
Понеже тозии блог е много посещаван, ще напиша по-обстоен коментар: Следва падане на Османската империя, но не изведнаж, нови проблеми за хората там, разделянето на българите в три държави. Проблеми за хората там причиняват ПСВ с позорния Ньойски договор. После идва колективизацията, която прогони българите от региона, а след нея и възродителния процес, който пък прогони и турците. Всичко това доведе голяма част от Източните Родопи до положението, което наричаме ничия земя. Поради обезселването на този регион съседите ни се надяват да откъснат територии от нас, защото те като не само да не ни трябват, но като и да ни пречат.
Истроията на вила Армира е брънка в този процес. Тази вила обаче помогна да се предотврати строителство на язовир над нея, който щеше да залее големи площи плодородна земя. Тя е част от културата на Византия.



Освен в този и предходните постинги за Източните Родопи, съм посочила и други уникални места за потапяне в енергийния купол на тази дивна планина.
Да не забравяме и Перперикон, природните феномени Каменната сватба и Скалните гъби. Тук да препоръчам и Родопското чудо - зеолит.
Всеки може да прочете каква е благодат за организма, изпито като вода с минералите му. Ето и рецепта:
- 100 г зеолит в 5 л изворна вода, преспиват една нощ
- и се изпиват след това за два дни
- вечерта преди 3-тата нощ се допълват нови 5 л вода към сищия зеолит;
Тези 100 г от Родопското чудо пускат минералите си в продължение на 90 дни, след което се сменят с нови 100 г от камъка.
Наричат го още Клиноптилолит.
В Източните Родопи има над 10 милиарда тона. Съдържа силиций, калий, калций, магнезий, натрий и кислород. Удивителна панацея е.
цитирай
14. wonder - Чудеснице. . . аз трудно се „прев...
07.04.2019 10:23
lexparsy написа:
Чудеснице ... аз трудно се „превъзнасям“ за комплименти,
но тези стихове, които цитира са наистина уникална поезия, напомняща ми стила на няколко възрожденеца... обърка ми асоциациите :-)
Искрени почитания!


Тези стихове са Бахова поезия, но с древно българско звучене. Винаги идват от дълбините и корените ни. Ето още един:

На дядо

Чешма да сградиш, дядо, чешма за чудо и приказ.
Девойките менци да носят, момците - да ги напиват.
Ръцете венци да сплитат. Нозете хоро да вият.
Баницата на слънцето да отхапят. Вино да пият.
Земите български, дядо, с череши черни да кръстят.
Деца да раждат в постеля, топла от мисли пъстри.
Земята да ръкоделят с шевиците на гората.
Зелени, жълти къдели да шумнат навръх земята.
Чешмата росно да пее песните стари на баба.
Да шупне и хрускавее бялото зърно в хляба.
И зная, дядо, ще грейнеш, ръце нагоре ще вдигнеш
от гърлото силна ще рейне на песните тънката сигла.
Вечер здрачът щом вземе луната в ръце като стомна,
от приказките ти, дядо, отпивам... навеки да ги запомня.

http://wonder/izkustvo/2012/01/03/na-diado.876283
цитирай
15. planinitenabulgaria - Критика към Коментар 14:
07.04.2019 12:17
Понятие "Бахова поезия" не съществува! Неговата музика е нещо съвсем разлчно - превод на Божието слово на езика на музиката и зов отправен към неговия Бог - Исус Христос, защото Бах е евангелски християнин - молитва, покаяние, радост, прошка, блаогодарност за всеки ден, отново на езика на музиката.
Шопен е поет, но той отправя музиката си към хората, не към Бог. Поети са го вдъхновили да напише част от свооите творби.
цитирай
16. wonder - Критика към Коментар 14: Пон...
07.04.2019 16:21
planinitenabulgaria написа:
Критика към Коментар 14:
Понятие "Бахова поезия" не съществува! Неговата музика е нещо съвсем разлчно - превод на Божието слово на езика на музиката и зов отправен към неговия Бог - Исус Христос, защото Бах е евангелски християнин - молитва, покаяние, радост, прошка, блаогодарност за всеки ден, отново на езика на музиката.
Шопен е поет, но той отправя музиката си към хората, не към Бог. Поети са го вдъхновили да напише част от свооите творби.


Критиката не се приема, поради факта, че тук не иде реч за музика и Йохан Себастиан Бах, а се говори за Свобода и Ричард Бах - летящият писател. ;)))
Ричард Бах е таткото на "Джонатан Ливингстън Чайката", "Илюзии", "Едно", "Дарът на крилете", "Бягство от сигурността", "Живот под хипноза" и др.
Нарицателното Бахова поезия си има история и случване, но това е друга песен.
Това е поезията свързана с корените е крилата - единственото, което имаме.
И както казва Р. Бах: "Единствената реалност е Любовта."... и бих допълнила: Всичко друго е Илюзия. ;)))
цитирай
17. planinitenabulgaria - Благодаря за пояснението!
07.04.2019 18:53
wonder написа:
planinitenabulgaria написа:
Критика към Коментар 14:
Понятие "Бахова поезия" не съществува! Неговата музика е нещо съвсем разлчно - превод на Божието слово на езика на музиката и зов отправен към неговия Бог - Исус Христос, защото Бах е евангелски християнин - молитва, покаяние, радост, прошка, блаогодарност за всеки ден, отново на езика на музиката.
Шопен е поет, но той отправя музиката си към хората, не към Бог. Поети са го вдъхновили да напише част от свооите творби.


Критиката не се приема, поради факта, че тук не иде реч за музика и Йохан Себастиан Бах, а се говори за Свобода и Ричард Бах - летящият писател. ;)))
Ричард Бах е таткото на "Джонатан Ливингстън Чайката", "Илюзии", "Едно", "Дарът на крилете", "Бягство от сигурността", "Живот под хипноза" и др.
Нарицателното Бахова поезия си има история и случване, но това е друга песен.
Това е поезията свързана с корените е крилата - единственото, което имаме.
И както казва Р. Бах: "Единствената реалност е Любовта."... и бих допълнила: Всичко друго е Илюзия. ;)))

Ще бъда по-внимателен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15165108
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194022
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031