Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.07.2013 12:00 - Моят Моцарт
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 10057 Коментари: 10 Гласове:
74


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Цял живот
в Моцарт
аз ще съм влюбена
с мойта лека походка
и тежък характер.
Както Шекспир обичам
живота изгубен
сред цветята от ноти,
задъхващи дракони.

Тези лунни цигулки
в олтари
от истини
лъкатушат в реките
на моите вени
и изсвирват душата ми
с радост неистова
като рими на Моцарт
в сърцето родени.


http://wonder.blog.bg/poezia/2009/10/13/tvorecyt-i-senkite.414868

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2007/04/10/mocart-i-useshtaneto-za-liubov.59490

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2008/10/29/muzika.248635


Тагове:   дела раи,   моят моцарт,


Гласувай:
76



1. анонимен - Любимият ми период - между 2007 и ...
04.07.2013 12:38
Любимият ми период - между 2007 и 2009 година. :)
цитирай
2. djani - На гения - поклон...
04.07.2013 13:14
Какъвто са и стиховете ти. С изключение на Реквиема, най - светлата и жизнерадостна музика. А, Милош Форман показа непорасналото дете-чудо в цялата му жизненост и екстравагантност...
цитирай
3. jeremy231 - Има един страховит филм, който няма да ми омръзне да гледам
04.07.2013 14:07
"Червената цигулка".
цитирай
4. dum - "О небо! Где ж правота, к...
04.07.2013 15:12
"О небо!
Где ж правота, когда священный дар,
Когда бессмертный гений - не в награду
Любви горящей, самоотверженья,
Трудов, усердия, молений послан
А озаряет голову безумца,
Гуляки праздного?.. О Моцарт, Моцарт!"
Пушкин
цитирай
5. karaiany - Драконов стих ! Обичам Моцарт в ...
04.07.2013 15:26
Драконов стих !
Обичам Моцарт в неговата цялост , включително Реквиема му.
Само любовта го е спасила в тъмното на призподнята. Доказателство за това е Лакримозата , която е най - чистото песнопение на Божествената Любов !
Много харесах този стих ! Изпълнен е с вяра и любов ! :)
цитирай
6. planinitenabulgaria - Брависимо, Дела, че си сътворила стих, вдъхновен от Моцарт!
04.07.2013 17:24
Пиша Моцарт а не музиката на Моцарт, защото тя е само една част от света, който той пресъздава - Вселената. Не каква е музиката на Моцарт, а какво е Моцарт, това е вълнувало хората след него, вдъхновявало ги, давало им е сила в стремежа им към красота и съвършентво. Доста по-труден за разбиране е Моцарт от другите автори с изключение на Бах. И след като решиш, че си започнал да го разбираш и отново чуеш негово произведение, разбираш, че той се е отдалечил още повече от теб.
Моцарт е опера. Всяко негово произведение наподобява опера, би било то и една клавирна сонатка. В началото на пиесата завесата е дръпната, после се отваря, артистите излизат един след друг, изпълняват си ариите и з...авесата ги скрива отново. Един миг от вечността е отзвучал. Това е пътят за разбиране на Моцарт. Умирайки, той с вътрешния си слух слуша представлението на операта си Вълшебната флейта.
Запознаващите се с Моцарт мислят, че музиката му е светла и жизнерадостна, но това не е така - в музиката на Моцарт има много тъга. Хайдн не обича минорни тоналности, бързо излиза от модулациите в минор. Моцарт пише цели произведения в минорни тоналности, вкрючително и концерти.
Моцарт е бил активен масон. Масоните имат любим инструмент - кларинета и любима тоналност - ми бемол мажор. Операта му Вълшебната флейта, Концертът за кларинет и оркестър, Кегелщадското трио и кларинетния квинтет - едни от най-великиите му произведения - са дошли на тоози свят поради общуването му с масоните. И Хайдн членува там, но не е написал за тях и една нота.
Прилагам клип на нещо изключително - ария, в която сопранът пее заедно със солираща цигулка. Едно от чудесата на Моцарт. Цигулкаата свири в диапазона на сопрана, това е едно божествено дуо с оркестър.
http://www.youtube.com/watch?v=GDaERBm_WAQ
цитирай
7. blackpredator - Хех,
04.07.2013 18:10
Стане ли дума за обич, сещам се какво казва Зорба гъркът, чрез Никос Казандзакис:

"Така да обичаш, че да вземеш теслата, да те боли и да отсечеш …" ;)
цитирай
8. elineli - Звездичката,
13.07.2013 17:10
която чувам Си ...
цитирай
9. planinitenabulgaria - Още един коментар за Моцарт в две части, който е и "мой", част - І
14.07.2013 17:35
Поради изключителната популярност на този постинг, бих искал с моя коментар към него да да обърна внимание върху една малко известна страна на Моцарт:
Той е бил член на Ложата на масоните във Виена, където са членували доста известни личности. Масоните са имали любим инструмент – кларинета и любима тоналност, ми бемол мажор. Моцарт пише 4 произведения, които посвещава на масоните – операта Вълшебната флейта, Кларинетнтия концерт, Кларинетнтия квинтет и Кларинетното трио. В операта се ползват масонски идеи за братство, за обич, тя е най-популярната опера на Моцарт. Това, което я прави безсмърнта е музиката на Моцарт. Въпреки неподходящото либрето на Шиканедер, това е една от най-гледаните оперни постановки.

Кларинетнтият концерт е последният Моцартов концерт въобще. Написан е непоследствено преди смъртта му. Като обем и като замисъл той не отстъпва на клавирните концерти на Моцарт, а като полифония дори ги надминава. След Моцарт има писани доста такива концерти, но този остава ненадминат. Всичките изразни възможности на кларинета са използвани, неговото сладостно дихание, близостта с човешкия глас. Този концерт Моцарт замисля в по-ранните си години за басетхорн, но не го издава и в края на живота си го преработва за кларинет.

Кларинетният квинтет на Моцарт също е много велика камерна творба. Любимият на масоните инструмент в съчетание с най-изисканият камерен състав, струнния квартет и се получава нещо изключително въздействащо. Това е едно наистина религиозно произведение, но пък с весел финал – възлюбената от класиците Тема с вариации. Единственото могъщо произведение от този жанр, повлияно от творбата на Моцарт се явява Кларинетния квинтет на Брамс, написан непосредствено преди ксмъртта му. Втората му част е като раздяла с живота. В края на живота си Брамс пише 4 велики камерни произведения за кларинет.
/Следва/

цитирай
10. planinitenabulgaria - Още един коментар за Моцарт, който е и "мой" в две части, част ІІ
14.07.2013 17:36
Кларинетното трио „Кегелщат”също е една от най-великите камерни творби на Моцарт. Моцарт недолюбва вилончелото и не оставя камерни творби с него. Вместо виолонело, Моцарт ползва виола. Класиците след Моцарт обаче прилагат навсякъде вилончело.
Тази сравнително кратка камерна пиеса, която е в 4 части е наситена във всички части с божествена красота. Ако Квинтетът е като общуване с Бога, Триото е като хвалебствена песен към Него. Приятно слушане!


http://www.youtube.com/watch?v=2oNnugi3yLU

http://www.youtube.com/watch?v=_mKUYMQsFwM

http://www.youtube.com/watch?v=jH-mgLLnSQ4

И накрая една реклама: Един от авторите, посветил живота си на творчеството на Моцарт е Алфред Айнщайн. Той пише книга за Моцарт, която е преведена на всички езици. Заради тази му книга аз считам г/н Айнщайн за негов евангелист. В книгата има списъка на Кьохел с произведенията на Моцарт. Приятно пътуване към Моцарт!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15163264
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194009
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031