Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.10.2011 17:09 - Правото и Правдата 4
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 3415 Коментари: 9 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако разгледаме предпоставките за правните отношения – правната норма е правилото за поведение на субектите в едни правоотношения, а юридическия факт е оная част от системата, която води до възникването, изменението или прекратяването на правните отношения. Юридическите факти биват различни, според характера на правните отношения: правопораждащи, правопроменящи и правопрекратяващи. Според проявената или не човешка воля и съзнание, юридическите факти се делят на юридически действия и юридически събития. Юридическите събития са извън човешката воля и съзнание. Такива са природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари и др. Юридическите действия са плод на човешкото съзнание и воля, бивайки правомерни или неправомерни.

     От тук можем да си позволим и относителния извод, че Правдата участва като неразделна част от Правото във всичките му аспекти, съдържащи факти, независимо, че има етично-личностен характер. А Правото се позовава на Правдата непрекъснато като фактическия му състав е плод на факти, които носят определени правни последици. Този фактически състав може да бъде завършен или незавършен – когато всички факти са налице или не. Когато процесът на натрупване на факти не е завършил или има липсващи факти се правят законови предположения – презумпции. Те се правят на базата на обективни реалности, на базата на опита на законодателя и се предполагат от естествения характер на нещата, което пък кореспондира тясно с Правдата.

     Субект на Правото са физическите, юридическите лица и Държавата. Тръгвайки от човека като единица за вграждане и в останалите субекти на правото, веднага можем да забележим, че отново налице е букета от етично-морални ценности, които личността носи в себе си, притежавайки Правдата.

     Всеки човек от своето раждане има качеството на субект на Правото и това е един от най-ценните постулати на човешката цивилизация. Всеки човек е и рожба на Правдата, което е най-висшата доминанта в личностното осъзнаване и моралното израстване на човешкия индивид. 

/край/



Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ketcakuatl - ТОЛКОВА Е СУХО ЧЕ ЧАК МИ ПРИСЕДНА!
17.10.2011 18:57
И миналия път ти писах Дела пространен коментар, но се изгуби заради скапаните връзки тука. Като как и къде ще сложиш във всичките тези определения българският съд? ,,Правдата участва като неразделна част от правото..." и др. Та те там нещата се разминават в космически аспект направо. Цялото общество е убедено в дадена тема - те казват: няма доказателства!?! Или всички са идиоти, без тях разбира се, или са някакви извънземни за които не важат дори законите за притеглянето и гравитацията!!! Съдия у нас звучи като политик, гадина тоест. Какъв морал и етика, кви пет лева...
цитирай
2. wonder - ketcakuatl
17.10.2011 19:23
Както си говорих и с Евразол, и той е прав, и ти си прав в битийно-физически и социално-житейски план. Нито Правото, нито Правдата днес са това, което са призвани да бъдат. Деградацията на моралните ценности, девалвацията на чувствата и светогледа хорски, престъпното заобикаляни на чуждото право в името на собствената облага и т.н.
Тук изразих виждането си просто и ясно, припомняйки нормата, произтичаща от справедливостта като етично основание в най-идеалистичния й вид.
цитирай
3. evrazol - Те и няма как да бъдат
17.10.2011 20:17
Нито Правото, нито Правдата днес са това, което са призвани да бъдат. Деградацията на моралните ценности, девалвацията на чувствата и светогледа хорски, престъпното заобикаляни на чуждото право в името на собствената облага и т.н.

И то не поради деградация и девалвация на ценности. Просто физически правото изостава от прогреса.
Какво е СРС и как няма да е безпомощен закона, като всеки ученик може да се снабди със средства за които МВР няма пари. Как ще забраним скритата камера, неизвестната фрашка и т.н.
Вилицата, течностите, газовете и звуците могат да бъдат и са оръжия способни да нанесат физически и други увреждания. Че дори и с известен латентен период. Кога и как имагинерното "право" и "правда" ще настигнат изобретателността на човека в причиняването на вреди с цел извличане на ползи.

Реално какво наруши онова момче с маторя, което на 3-ти март едва не прегази президента. Един пътен знак??
Правото предотврати ли заменките на земи или ги обоснова. Нали в предишния парламент приеха закон възпрепятстващ търсенето на персонална отговорност за управленски решения /не помня точно и не ми се търси/.
Не можеш с правила да предотвратиш въздействието на простотията и безхаберието. Нито да компенсираш потърпевшите.

Друг е въпросът, че в едно с отричането му, ще отречем и хуманизма. Но да се задоволим с твърдението:

Общоналоженото "криво" е "право".
цитирай
4. ketcakuatl - За какво ти бяха тия наброски по и...
17.10.2011 20:50
За какво ти бяха тия наброски по извечните въпроси. Че кое е правда, правилно, етично и морално - се питат много хора. Особено сега, когато тия ценности не се ценят от още повече хора. Извадки от учебно помагало ще впечатлят ли някой? Ден каталавено мана му. Яти?
цитирай
5. wonder - За какво ти бяха тия наброски по и...
17.10.2011 21:16
ketcakuatl написа:
За какво ти бяха тия наброски по извечните въпроси. Че кое е правда, правилно, етично и морално - се питат много хора. Особено сега, когато тия ценности не се ценят от още повече хора. Извадки от учебно помагало ще впечатлят ли някой? Ден каталавено мана му. Яти?


Както казват в либретото на "Прилепът" на Щраус: "някои хора ядат, защото са гладни, а други за удоволствие".
Та и аз така... за кефффф! ;)))
А ти по-ведро и горе главата - бистро гледай на живота!
Не може всички да са песимисти, мизантропи и нихилисти. Има и утописти, идеалисти и креативисти.
На тая Земя всичко е а Deo et Rege.
цитирай
6. wonder - evrazol
17.10.2011 21:48
Относно първия ти абзац, след цитирането на мнението ми за девалвацията на ценностите, отказвам да влизам в спор, защото намесим ли юриспруденцията, ще се наложи да влезем в практически коридори и ще трябва с голямо удоволствие да ти цитирам британски закони на 350 години, които работят безупречно и днес напълно игнорирайки "прогреса". Очевидно е, че днес в посока и право, и правда човечеството бележи тотален ъндърграунд-спад и на лице е по скоро регрес отколкото прогрес.
Законотворците ни са калпави. Правото е рамка. Правдата е устоите ни.
Днес всеки дължи някому или възпитанието си като ценностна система /на родителите, семейството, средата/, или просперитета си /образование, бизнес обкръжение, опитности/, или благосъстоянието си /на себе си, на наследодателя си, на късмет/ или казано с едно изречение "Aes debitorem leve, grave inimicum facit" - Малкият дълг създава длъжници, големият - врагове."

Относно втория ти абзац - аз бих се притеснявала повече от невидимото зло като: облъчване от уайърлес рутерите, хетеродинните вълни, замърсяването на ефира и околната среда, радиацията, фармакологичната война водена срещу здравето на човечеството, ГМО и др. Прекаленото преекспониране и политизиране, както и побългаряване на проблеми, които са световни и общовалидни винаги ми малее пред угрозата на Универсалиите. Това, че тук, у нас нещата стоят така не е случайно и вярвам, че за 6 месеца можем да станем една чудна Швейцария, но това просто не е угодно някому. Шарже д'афер!

За българската действителност си безобразно прав с всяка своя дума. А аз повече няма да казвам нищо прозаично /в скоро време/ след това припомняне за Правото и Правдата, защото "Brevis esse laboro, obscurus fiо" - "Ако се старая да бъда кратка, ставам непонятна." ;)))
цитирай
7. cinichedonist - единственият недостатък на правото като утопия,
18.10.2011 09:27
е че е рамка.
и всеки ,който излиза извън тази рамка се чувства малко или много поорязан.))
цитирай
8. tomich - Дела, аз като безнадежден лаик...
18.10.2011 11:51
в юриспруденцията, с риск да изкажа някоя глупост все пак от преинтересните коментари и реплики стигнах до извода , че правото и правдата са нещо подобно на "изкупителни жертви" на морала, обществените нагласи и егото - индивидуално и социално.
Това, което спомена за безупречни 350-годишни британски закони, сигурно е така.Предполагам обаче че те са фундаментални и малко на брой. Тази нация има вековни традиции със много силен консерватизъм, просмукан във всяка клетка на англичаните, в техния битиен нрав и живот. Няма как тези закони да не действат ефективно и да не се спазват.Нали законотворците са същите тези англичани! И все пак, неизбежните глобални промени в света правят макар и трудно пробиви в английския обществен консерватизъм, налагайки не толкова "безупречни" закони за защита на човешкия индивид и обществото. Правото според мен, като консервативна институция, винаги ще бъде на крачка след политическите и структурни промени в социума. А това само по себе си е предпоставка за възникване на лични и социални сблъсъци с него...
Поздрави и хубав ден!
цитирай
9. alexs - Правото и правдата са различни н...
18.10.2011 15:44
Правото и правдата са различни неща!
Поздрави и приятен ден Дела!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15165367
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194022
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031