Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.04.2007 18:09 - КРЪГОВРАТИТЕ НА ЛЮБОВТА
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 4169 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 28.09.2010 13:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                  автор: Дела Раи


     Любовта е велик Учител! Да я можеш е дарба. Да я опазиш е чудо. Да я носиш в душата си е божествена харизма.

     Понякога имаме усещането, че Любовта умира и тази илюзия често убива сърцата ни. Любовта свързва осъзнаването със съществуването ни. И има едно единствено качество, което я прави жива както в плътния, физически, така и в духовния свят – Взаимността на човешкото съпреживяване.

     Когато любовта си отива всичко ви изглежда безмислено, ненадейно, неподвижно, замръзнало, безпричинно, неизразимо, несправедливо, необвързано и неприемливо. Но това е така само защото още не сте надникнали отвъд всяко разбиране за Любовта, отвъд собствената си неприкосновенност в Жертвата си за нея. Да имаш Любов е докосване до Бога. А да я опазиш и съхраниш от собственото си разбито Его е съприкосновение и сливане с Божественото й начало.

     Раздялата е по-важна от влюбването, защото там липсва допинга на наслаждението и розовата завеса на предстоящото непознато и неизвестно, липсва пиянството на Духа. Раздялата е гола, трезва, мокра от сълзи, гладна за любов и винаги убийствено самотна. В раздялата се случва онази тъга на сърцето, която убива красивото преживяване на преминалата през нас Любов. Това е началото на Забравата.

     Наистина когато човек обича някой го освобождава, защото Истинската Любов е Свобода.

     Когато в раздялата има изоставяне, единият обичал си тръгва, втурвайки се в ново любовно преживяване, без да си дава сметка, че и него ще ПреЖивее. Кръговрат.

     Интересно е как мимолетното, още несъстояло се влюбване, може да убие една прекрасна, преживяна любов. Но повярвайте това е специален механизъм на Заслепяването от онзи взрив, който премрежва очите и кара цветовете да се размиват, а света да губи реалността си. Жалко е, че няма нито една безкрайна Приказка. Или има? Специалния механизъм е един малък ключ към Кармата на собствената ни Любов.

     И тогава се чува гръмотевичното пропукване в устоите ни. Любовта губи вярата си, че е била истинска, дълбока, сърдечна, неприкосновена и единствена.

      Малко хора осъзнават, че Сърцето е храм, а не място за идолопоклонничество. Там остават само няколко човека, белязали съществуванието ти със своето вътрешно вълшебство.

     Затова сърцата или се съкрушават, или хукват да обичат напосоки, за да оцелеят от  кладата на опустошението и разрухата.  Тогава се случва Заличаването на спомена. Амнезията на Любовта като предпазен механизъм.

     Винаги единият обичащ поема бремето на болката – по-силният, по-можещия да я овладее и опитоми, по-добрият, по-мъдрият. И често болката свива гнездо в сърцето му завинаги. Освен ако не я изчисти с любов. Трябва да се чисти бързо, безусловно и неумолимо. Но колко хора го могат? Любовта е велик Учител!

     Когато идва раздялата и любовта свършва, винаги идва проглеждането. Разбираш кой си, себепознаваш се и надникваш дълбоко в Чувствопознанието си.

     Когато единият си тръгне, убивайки любовта, негов заместител във връзката на мястото на Взаимността, става Страданието. И другият му се отдава така, както се е отдавал на любовта. Но Страданието не е равностойно на Взаимната обич. То е самотно занимание. То е част от убийствения механизъм на Забравата.

     В същото време другият, изживяващ еуфорията на новата си близост е щастлив. Но тава е само ПриВидно, защото никое щастие, съградено върху чуждото нещастие не е трайно!

     Затова ти, който страдаш, знай “че колкото по-дълбок кладенец копае в душата ти мъката – толкова по-голяма е радостта, с която ще го запълниш”. А ти, който си хукнал по новите любовни пътеки “нов кладенец копай, но в стария не плюй”. И тогава ще случите мир в душите си, а после пак ще дойде Хармонията. Трябва само да запомните, че никога не се знае какво печелите когато губите. Няма вакуум в Природата! Всичко е в съвършено равновесие.

     И когато сърцето ви е готово имайте воля да обичате пак безрезервно, всеотдайно и истински. Волята възниква от блаженството. Когато ви обзема страданието, светът ви прилича на обгърнало ви отвред огледало и това, което виждате навсякъде е отражението на собствената ви личност.

     Любовта е като лък, изстрелващ живот в сърцата ни. Грижете се за нея. Не се съпротивлявайте на болката, но и не й се отдавайте. Достатъчно е да навлезете в нея и да осъзнаете, че безусловната любов е част от духовната ви същност и възниква като дишането. Естествено и безпрекословно. Ако имате любов в сърцето и душата си, с нея ще изчистите болката.

     Разсейвайте объркването от болката, което засенчва Духа. И вместо сложната тъга и болезнените мисли, приемете за единствена реалност Любовта. Просто я приемете. Тя е само ваша. Тя Е.

     Чуйте в себе си онази Божествена тишина, която носи достатъчност на усещането за цялост и пълноценност на собствената ви Любов. И пак ще имате щастието на своя възторг и екстаз. Бъдете щедри към щастието на другия и пестеливи в скръбта към себе си. Това ще ви покаже колко велик Учител е Любовта. Само поискайте да се учите от нея до безкрайност. Така се случва Смирението.

     Кармата ни се образува от действията и стремежите да причиним в живота – своя и на другите, Любов. Нека ценим даровете й. С всемогъщата Мъдрост на собствения си дух ние сътворяваме и градим като разумни и обичащи същества. Не бива да съдим другия за страданието си. То е лично преживяване. И ако му се предадем, значи не сме надмогнали егото си. Великия Закон на Космическата Справедливост винаги и безусловно движи собствената ни духовна еволюция. Ако сърцето е оцеляло в пламъците на страданието, преминавайки, но не оставайки там, ние ще имаме Силата да продължим по Пътя си с любов. Тази сила ние носим в сърцето си. Тя принадлежи на Плътния свят на действието, на Финия свят на желанията, на Огнения свят на мисълта и на Духовния свят на любовта.

     И същия този Закон, който сте разплатили с част от сърдечния огън на страданието, ще ви донесе същата неизбежна радост. Всички ние сме господари на нашето Утре, дори да е болящо нашето Вчера.

     Истината, Доверието и Предаността в Любовта са вътре в нас. Не им позволявайте да изтлеят в пепелта на страданието, защото те са живите въглени в душите ни, човешките…Любовта е сила отвъд персоналното, делничното и обикновеното съществуване. Тя трябва да бъде дълбоко почувствана отвътре. И тогава вашето “вътре” няма да има къде да побира страданието, защото ще сте изпълнени с Любов.

     Ако кармата носи разделение на двама души, които са се обичали, то ваше е правото да й вдъхнете Любов и да превърнете разделението в Единение, защото тук – долу и там – горе, Всичко е свързано с всичко. Защото бликащия отвътре мощен тласък на движението, случва волята ни за съзидателен живот, устрема ни за действие на съзнанието, копнежа ни за щастие, преминаващо в блаженство. А блаженството, преминаващо през волята води през Познанието за Любовта до Бог. И тогава вие ставате Творците на своите Кръговрати в Любовта.

     Ще осъзнавате в безмълвие колко щастливо сте били докоснати от нея и ще превръщате в съзидание осъзнатото. И помнете, че дори само зрънце-любов може да ви въздигне до Бог и да ви разкрие Божественото, затова тя – Любовта, бива наричана свята, защото само с нея ние сме цялостни и пълноценни.. Това е Чудото на Любовта! Другото са… Кръговрати.

     
/от книгата "Отвъд Смисъла", 2007 г./



Тагове:   отвъд смисъла,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - считай, че съм те открил, чудо!! ;)
28.04.2007 19:03
ти си истинско чудо, чудо. силно съм учуден, че някой успя да ме учуди. ;)
разказа е фантастичен и ври от мъдрости. трябват ми поне три прочита, за да го осъзная съвсем.
Мартин
цитирай
2. gioia - wonder :)
28.04.2007 19:15
почти под всичко, което прочетох бих се подписала и аз :)))
Аз лично вярвам в истинската, вечната (дори и да си дал свободата), случващата, изпълващата... в приказката без край :)
цитирай
3. анонимен - Умопомрачителни истини! Браво!!!
28.04.2007 19:43
"Любовта е като лък, изстрелващ живот в сърцата ни. Грижете се за нея."

"Сърцето е храм, а не място за идолопоклонничество."

"..никое щастие, съградено върху чуждото нещастие не е трайно."

"Чуйте в себе си онази Божествена тишина, която носи достатъчност на усещането за цялост и пълноценност на собствената ви Любов. "

"Кармата ни се образува от действията и стремежите да причиним в живота – своя и на другите, Любов."

"Разсейвайте объркването от болката, което засенчва Духа."

"Любовта е сила отвъд персоналното, делничното и обикновеното съществуване."

"Любовта, бива наричана свята, защото само с нея ние сме цялостни и пълноценни.. "

Толкова много бисери, събрани на едно място не бях виждала скоро.

Обичам те, момиче!
Невена Донева

цитирай
4. wonder - Чувствопознанието ти, gioia, е...
28.04.2007 19:58
над и въпреки, затова ме усещаш... И за мен Любовта трябва да е Приказка без край! Дори съм привързана към максимата "Любов, която е свършила - не е започвала!"
цитирай
5. wonder - Здравейте, г-жо Донева, за мен е чест!
28.04.2007 20:05
Развълнувахте ме! И ме стоплихте. Както винаги. Вече съм пораснало момиче, но бликам... от някаквостите, които ме сътворяват. :)))
цитирай
6. wonder - Мерси, Мартин! :)))
28.04.2007 20:07
Чувствам се открита. И учудваща! Усмивки. Пролетни.
цитирай
7. анонимен - Много истинско!
28.04.2007 20:10
За любовта има толкова много изписано, казано, че няма да ни стигнат земните дни да пишем!
Красиво си го предала! Благодаря!
цитирай
8. wonder - Истинско е, sekirata, защото е преживяно...
28.04.2007 20:47
Когато открием собствите си опитности, граници и необятности... можем да бъдем само истински - нищо друго. :)))
"Любовта няма друго желание, освен да се изпълни."
цитирай
9. lava - Любовта не е лава, а ДАР :)))
28.04.2007 22:01
Толкова много любов и Приказки без край, толкова е вълшебно, че не ми се иска да сменям тона.
За мен любовта е много повече от отношенията мъж-жена. Но за последната нещата са по-сложни отколкото на нас ни се иска. И ако нещо сложи край на любовта (или я убие) няма виновни, има ги само нашите проекции в това, което се случва.
Щастливата и дълговечна любов е Дар за малцина избрани.
Освен това за мен любовта не е притежание, а свобода. Преди много време ми се случи нещо много красиво. Приех го като подарък и когато всичко свърши бях благодарна и щастлива, че това ми се е случило вместо да съжалявам, че съм го загубила. Затова не приемам думите "Любов, която е свършила - не е започвала!"
Мила Wonder, много хора живеят и умират без да познаят любовта. Защото не са узрели, за да я заслужат или пък просто не са научени да обичат.
Желая ти от сърце да си все така желана и обичана, както досега!
цитирай
10. melsun - Съвършено вярно!
28.04.2007 22:30
Ама как може да е толкова вярно??
За сетен път се убеждавам колко сме близки хората!
Пресъздадено е прекрасно!
Поздрави и слънчеви усмивки!
цитирай
11. wonder - Даам... lava и това е вярно! :)))
28.04.2007 22:59
Любовта е многопластово изживяване. Вярвам и в максимата "Не съжалявай, че е свършило - радвай се, че се е случило!" :))) А онази обратната максима, която цитирах е зодиакалния ми девиз. Но ние сме многости от планетарни влияния, нали?
Любовта е най-висшия и Божествен Дар, който сме заслужили през много животи. Ако се състои на всички небета, то тя е среща на душите-близнаци. И пак мога да изпадна в прекрасно противоречие, твърдейки, че... никое небе не е последно! Благодаря ти! :)))
цитирай
12. wonder - Всичко е свързано с всичко, melsun!
28.04.2007 23:04
Затова казват, че ако откъснеш цвете - разлюляваш звезда. Усмивки. Топли.
цитирай
13. comfy - М-да, Уондър,
28.04.2007 23:24
чета написаното, както и коментарите и... мога да кажа само едно - радвам ти се!! Най-искрено и пълно!!:)))
Трогваш и вълнуваш - но това вече не учудващо за мен, а само ми носи повече радост и съпричастност към прозренията на душата ти!! ;)

Бъди!!! ***

;)
цитирай
14. wonder - Н-даа, comfy, ти ме знаеш! :)))
29.04.2007 00:28
Ще Бъда... поне докато се допревърна в това:
"Любовта няма друго желание, освен да се изпълни.
Но ако вие любите и храните желания, нека бъдат тези:
да се стопите и да се леете като поток, запял звънката си песен на нощта;
да познаете болката на твърде много нежност;
да бъдете ранени от собственото си разбиране за любовта;
и да кървите драговолно, с радост;
да се будите в зори с крилато сърце и да възхвалявате дарения ви нов ден любов;
да почивате по пладне в размишления за любовната нега;
вечер да се връщате у дома си, пълни с благодарност;
и да си лягате с молитва за любимото ви същество и с благодарствен химн на устните си."

Из "П Р О Р О К Ъ Т"
Джубран Халил Джубран

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15163580
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194009
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031