Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2007 22:48 - Моцарт и Усещането за Любов
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 6194 Коментари: 19 Гласове:
14



       Казват, че думите били изнамерени за обикновените нужди на хората и не били достойни за изразяване на Усещането Любов. Но често имаме само думите и собствените си безкрайни възможности да надникваме и чувстваме отвъд тях.

       Думите - символи, образи, смисъл, идеи... Размишление за трудност е отварянето на една дума към пълнотата на едно чувство. Да имаме търпение!

       Думите за Любов са като музиката на Моцарт. И често изпълват възприятията ми с текст и понятия за Прекрасното. Моцарт. Многопластов. Многобагрен. Укрил най-необходимата тайна и превърнал ни в жертвоприношение на олтара на Готовността да се сбъднем. Там, в музиката на Моцарт е кодиран моят дълбок пиетет към онова, което наричам Любов.

       Слученото наричане на някое чудо Любов, носи различности в корените и крилата си толкова, колкото докосвания са споходили душите, изживяли Необяснимото.

       Любовта живее в ефирния свят. И ние не бихме останали същите ако тя ни докосне с благословията си, защото финия свят не е място, а състояние. Състояние на духа ни – Божествения.

       Там няма лъжа и измисленост и всяка подбуда ни преобразява в това, което чувстваме и мислим. Всички споделяме в основному, че Любовта има духовно измерение и пак я банализираме физикално с изгледа на плътното си тяло и суетата на неговата повърхност. Всички го правят различно и различимо, но някъде в клетъчната ни памет дреме един сън от спомени за вселенския смисъл на съществуването ни – Хармонията. Любовта е Хармония. Това е. Има силата на Огъня – изгаряща, катарзисна, избухваща... И силата на водата – пречистваща, заливаща, отнасяща…

       Любовта е пиршество за двама, които са си отредени свише и разискрено-нежни разбъркват копнежа на своите чудни души. И... Свят се ражда.

       Земното състояние позволява да видим в зачатък всички нагорни светове, а духовното ни позволява да ги прелетим или не – според висината си и да ги преплетем, за да случим Хармония.

       Любовта градира, но никога не чезне. Ако е Любов, а не любов. Тя трансформира болката в радост, нихилира отровата, отвежда далеч и завинаги разочарованието. Бива взаимна, чиста и всевъзможна. Любовта е Единение, даващо Смисъл. Тя е монада с удивителен път на проявление, тя е необяснимата тайна и неназовимата благодат за душата, която я може.

       Черпейки от коренните традиции, можем да се сгрешим, да изтлеем в идващи бедствия и да се препънем от общоприетото невежество за налагащ се компромис.

       И така Духът в Любовта се проявява едновременно като единен и множествен, като субект и обект, като част от Единственото и Всичкото.   

       А ние сме Дух. И Любовта ни съставлява. Другото е нямане на представа за Истината на Смисъла ни.  

       Духът ни е създаден безкрайно да обича! Пламъчни хора. Широкост по Пътя. И Бог! Каква по-Любов от Единствената? Тя може да се състои обаче само ако сме я заслужили в много предишни животи. Ако сме били добри заедно.Ако се надяваме на Истината през всеки свой миг.

     Един индийски поет-мистик бе казал: „Ако сега правиш любов с божественото, в следващия живот ще имаш лика на задоволеното желание.” 

       Ние сме от плът и кръв, но преизпълнени с Дух. Мисли от някаква стара тревога, вият в мен гнездо на съмнението – дали Единението бива само в духовностите? Или следва всичките ни земни и небесни проекции? Питам се... още. Докосването на духовностите ни са сянка на Бога, но сливането ни... къде ни завежда то? Не бива да се споделяме с отвлечената Етиката на общоприетото, защото спонтанността ражда чудото ни.

       Любовта е като Моцарт – необикновена, неочаквана, необяснима, но вседокосваща, уникална, превземаща, невинна и по детски чиста. Любовта е Хармония, зазвучала като Моцарт в безпределното пространство и отвъд времето. Любовта е Малка нощна музика за двама, изпълнена в Огъня на Сърцето, споходила го с Озарение. Тя е Благодат и за твореца, и за творението. И за всекиму, и за Вселената. Зная, защото я имам в Сърцето си.

       Господи колко е хубаво! Сътворена от частици надежда, Любовта е родената Светлина. Някой ден Сказанието за всевечната Любов, отредена ни през Времето, ще стане част от личната ни Легенда. И тогава ще припознаем душите си близнаци. Ще се осмислим и единим. Ще сме сияйното цяло на самите Себе си.

       Усмихвам се... Открила съм Себе си. Благодаря ти, Господи!

       Здравей, Любов!              


Тагове:   Моцарт,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gioia - усмивка от щастливо потъване в думи и музика
10.04.2007 23:03
от безкрайно изпълване с любов, с хармония и с Моцарт...:) Здравей, Любов!
Благодаря!
цитирай
2. wonder - Нали? :)))
10.04.2007 23:10
И аз така го усещах. Светът е малка нощна музика за двама, които... разискрено-нежно разбъркват копнежа на своята чудна душа..., за да случат Хармония.
цитирай
3. comfy - Хей, още си в началото на пътя и
10.04.2007 23:23
така се радваш, че си поела по именно този приказен път... Въодушевена си!!! Много!!!

... Радвам ти се!!! :))

Бъди... такава! :)***

"Любовта е пиршество за двама" - обикновено е така...;)
цитирай
4. wonder - Ндаа...
10.04.2007 23:33
... тук ще замълча философски като Мъдреца на Кръстопътя когото един вървящ към целта на живота си човек, попитал: Кажи ми, Мъдрецо, кога ще стигна до Целта на Живота си? А мъдрият продумал: Върви... да видя Как ходиш и тогава ще ти кажа Кога ще пристигнеш.
цитирай
5. comfy - Мълчанието...
10.04.2007 23:35
златно ли е, злато ли е... важно е да знаеш кога да замълчиш, нали? ;)

... мълча...;)
цитирай
6. sunflower - Невероятна си!
11.04.2007 06:35
И стиховете, и това ....
Много силно съм впечатлена. Знам, че Любовта е състояние на духа, но никога нямаше да мога да го кажа по толкова прекрасен начин ..... или никога да не казвам никога :)))))
Целувам те и ти желая прекрасен ден!
цитирай
7. gioia - :)
11.04.2007 08:15
Усмихнат ден от мен и на двамата :) а това значи...и изпълнен с Любов и музика :)!
цитирай
8. wonder - Да, sunflower,
11.04.2007 12:35
имаме безкрайни възможности да чувстваме. И можем да дадем много повече отколкото можем да изразим. За това държа много на междуредията - там плуват звезди. :)))
цитирай
9. wonder - Хахахх...gioia,
11.04.2007 12:37
... Благодаря! :))) И нека вятърът на таланта ти, опъне платната на възторга в Теб! :)))
цитирай
10. анонимен - Тримата Виенски класици -Хайдн, Моцарт, Бетховен!
11.04.2007 23:14
Прекланям се пред тях!
Но съм си влюбена в Бетховен!
Страхотна личност и композитор!
Характер и емоция!
Благодаря за красиво поднесеното по горе!
цитирай
11. wonder - И мен най-много ме разбърква Бетовен!
11.04.2007 23:20
Сила, страст, мощ, която струи от подмолите на времето, огън, лудост... донякъде овладяна, избухване и тътен, ромол и нежно-струнна копнежност... Спирам, че потъвам. :)))
цитирай
12. ok3223 - Да,да...
12.04.2007 09:21
личи си ,че си съвсем,съвсем в началото на голготата -наречена човешки живот...Ако,след 20-30г., изпееш, поне едно далечно подобие на този възторжен химн.Бих се казал и помислил.Ето един наистина щастлив човек.Човек създаден и живял от любов,за любов и чрез любов божествена и неземна.За каквато ни говори и нашепва музиката на Моцарт.Любов мечтана,и много често недомечтаната...
Но след като си минала през горнилото,Голготата на обикновения земен живот.Със всичките му благинки и мръсоти,с които го украсяват и препълват хората, и днешната човешка цивилизация.
А сега,когато морето ти е до колене,а Мусала до кръста,се пее леко и лесно.Да ти завиди човек.И аз искрено ти завиждам,и ти пожелавам.Дано живота да не те разочарова,като се опознаето по-отблизо.
Ти знаеш как е живял и починал Моцарт.В мизерия и нещастия,а и къде му е гробът днес никой не знай.
И днес никой не знай...
Извинявай за малко песимистичния тон.
Лек и щастлив ден:ок
цитирай
13. wonder - за ok3223
12.04.2007 13:40
Явно си решил да ме анализираш подробно. :))) Очевидно си добър в това. Не се извинявай за песимизма си, аз съм краен, перманентен и дълбок оптимист, което винаги накланя везните в полза на Светлината.
цитирай
14. sark - Музиката
17.07.2007 22:42
Аз си харесвам Вивалди и Бах. Предкласиката.
цитирай
15. wonder - sark
18.07.2007 01:51
Аз обожавам Бетовен и Моцарт! :)))
цитирай
16. sunn - , , . . . Господи колко е хубаво!. . ., , ...
25.06.2010 17:09
,,... Господи колко е хубаво! ... ,, - ... проблясва сълза , празнична , вечна , кристална и нежна - Любовта , вечна !
цитирай
17. planinitenabulgaria - За музиката на Моцарт:
12.02.2012 22:29
"Там, в музиката на Моцарт е кодиран моят дълбок пиетет към към онова, което наричаме Любов."
В момент, когато се занимавам с двата му Квинтета К 615 и К 616 съм особено въприемчив към казаното за Моцарт от други велики люде. Неговите произведения не могат да бъдат възприети веднага. На Верди не са стигнали 80 години. Но пък знам и една поетеса с висш разум, чито стихоторения също никак не са леки за възприемане: и те трябва да се четат по-често!
цитирай
18. planinitenabulgaria - А защо да няма и нещо реално към тези Твои мисли и от Моцарт -
19.01.2013 16:06
известната Серенада с любовната мандолина /с двойните струни/. По-особено звучи, защото струните не могат да се настроят с абсолютно еднаква честота и се появава едно догонване на релативните им трептения. Моцарт...
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Радвам се за теб, толкова хубаво и ...
04.07.2013 22:06
Радвам се за теб, толкова хубаво и точно си го казала-"Любовта е родената Светлина" и "Любовта е Малка нощна музика за двама, изпълнена в Огъня на Сърцето, споходила го с Озарение. Тя е Благодат и за твореца, и за творението. И за всекиму, и за Вселената". Прегръдки!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15165899
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194024
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031