Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2022 13:57 - Как да спасим орхидея с изгнили корени
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 3328 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 29.11.2022 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

imageВътрешните орхидеи се считат за трудни за грижи и поддръжка само защото за много начинаещи производители на цветя растенията умират поради загуба на кореновата система. Възможно ли е и как да се реанимира една орхидея, в която повечето корени, захранващи цветето, са изгнили или изсъхнали?

Есенно-зимният период е най-опасен за хората от тропиците, където практически няма сезонни колебания в температурата, осветеността и влажността. През топлия сезон активно растящите, цъфнали орхидеи се чувстват комфортно в естествени условия, лесно понасяйки липсата на подсветка, отопление и допълнително овлажняване на въздуха. (Орхидея Phalaenopsis - цвете пеперуда)

image

Но до зимата картината се променя. И растението забележимо забавя растежа, консумирайки по-малко хранителни вещества и влага. Каква е причината орхидеите да умират у дома и как да спасим красиво цвете?

 

Ако производителят не реагира на смяната на сезона навреме, не коригира грижи за орхидеи и условията на задържане, последиците под формата на плач, разлагащи се корени, със сигурност ще се почувстват.

Как да спасим орхидея с изгнили корени?

Забелязвайки, че наскоро живеещо и здраво цвете е станало отпаднало, листата са загубили сочност, изсъхнали и дори поливането не помага на растението да се възстанови, цветарът трябва да бъде предпазлив. Колкото по-скоро се открие неприятността, толкова по-лесно ще бъде реанимирана орхидеята, защото без корени цветето няма да може да се храни и неизбежно ще умре.

imageПреди да реанимирате орхидея у дома, трябва да оцените ситуацията и да разберете степента на щетите. Това става чрез внимателно изследване на кореновата система:

  • Живите и здрави корени са винаги плътни, с еластична хомогенна повърхност. Колкото по-млади са коренищата, толкова по-светъл е цветът им и когато са потопени във вода или след обилно напояване, те забележимо стават зелени.
  • По-старите коренища са сиви или кафеникави. Но докато хранят листната розетка и дръжките, корените остават твърди, гладки и сухи на допир.

imageПремахването на субстрата и промиването на подземната част на растението ще покаже пълната картина на лезията. Признак на гниене, бактериална или гъбична инфекция е:

  • потъмняване на коренища;
  • появата върху тях на плачещи, лигави зони;
  • изтичане на вода при натискане на корена;
  • нишковиден изглед на загнили корени.

За съжаление, изгнилите корени вече не могат да бъдат спасени, затова те се отстраняват, внимателно се подрязват до здрава тъкан. Направете същото със сушени коренища. Загубата на два или три корена, ако растението се грижи правилно, няма да повлияе на жизнеспособността.

Но какво, ако орхидеята е изгнила всички корени или повечето от тях? Възможно ли е да се възстанови здравето на растението или ще трябва да се сбогувате със зеления домашен любимец?

imageСлед отстраняване на проблемните зони участъците на останалите части задължително се обработват с активен въглен, натрошен до степента на прах или смляна канела, която също има изразени дезинфекционни свойства. Когато корените са сухи, е полезно да ги потопите в разтвор на фунгицид за 10-15 минути. Това ще намали риска от вредни гъби, които колонизират отслабеното растение.

След дезинфекция на остатъците от корените, осигурявайки защитата на растението, е важно зоната на растеж на бъдещите корени да се третира със стимулатор на растежа. Това ще засили имунитета на орхидеята и ще ускори вкореняването.

Как да съживим орхидея: методи, достъпни у дома

Орхидея, останала без корени, не трябва да се изхвърля.Тропическо растение, при подходящи грижи и търпение, се оказва много издръжливо и животолюбиво. Опитните производители се съветват да обмислят три начина за съживяване:

  • в домашна оранжерия;
  • без оранжерия, използвайки редовно поливане и сушене;
  • чрез засаждане в редовен субстрат.

imageПреди да реанимирате орхидея, трябва да оцените състоянието й и да изберете най-ефективния и бърз начин. Ако цвете, което е загубило по-малко от 60% от корените си, успее да си възвърне здравето за един месец, тогава една напълно лишена от кореновата си система орхидея може да изисква специална поддръжка и грижи до една година.

Изборът на опция, как да спасим орхидея без корени, зависи:

  • от състоянието на засегнатото цвете;
  • относно броя и състоянието на листата;
  • от наличието на конни зачатъци, образувани в долната част на листната розетка.

От не малко значение са условията, които цветар може да създаде за реанимация на орхидея без корени.

Как да реанимираме орхидея в парникови условия?

Ако производителят има оранжерия с прозорци, в която растението ще се поддържа при постоянно висока влажност и комфортна температура, има голяма вероятност да се спаси дори сериозно отслабено цвете без коренова система.

imageКак да реанимираме орхидея, ако корените са изгнили? В контейнера, в който цветето трябва да се вкоренява:

  • изсипва се тънък слой експандирана глина;
  • върху него се полага слой изчистен, добре изпарен сфагнум.

imageСубстратът се навлажнява внимателно и в него се поставя листна розетка. Докато растението има 3–5 см дълги корени, цветето ще трябва да бъде постоянно под прикритие:

  • при температури на въздуха от 22 до 28 ° C;
  • с влажност на въздуха в рамките на 70-100%;
  • при ярко разсеяно осветление за 12-14 часа на ден.

Температури под 20 и над 33 ° C инхибират растежа на корените, но насърчават размножаването на патогенна флора и гъби.

imageКакво да направите, ако всички корени на орхидея са изгнили? Може ли да се стимулира образуването на корени? Да, това може да се направи с помощта на компетентна грижа за изхода на листа в оранжерията. При необходимост субстратът е леко навлажнен и оранжерията се проветрява. Това се прави най-добре през нощта, което допринася за насищането на въздуха с въглероден диоксид и прави зачатъците на бъдеща здрава коренова система по-бързо.

Успехът на вкореняването зависи от спазването на температурния режим, поддържането на дълги светлинни часове и висока влажност на апартамента. Докато орхидеята е в оранжерията, изходът трябва редовно да се инспектира, за да се предотврати появата на огнища на гниене.

imageВ четири от пет случая, използвайки този метод, е възможно да се спаси орхидея без корени, а признаците за образуване на нова коренова система стават видими след 10-14 дни. И растения с корени с дължина 3-4 см се засаждат в обикновен субстрат и се прехвърлят в обичайните условия за цвете.

Прочетете също по темата: правилна трансплантация на орхидея у дома!

Как да спасим орхидея, без да използваме оранжерия?

Както в предишния случай, растението се вкоренява при температура от 20 до 27 ° C, на място, засенчено от пряка слънчева светлина. Но как да реанимираме орхидея в този случай, когато няма домашна оранжерия или оранжерия?

imageПредварително обработеният гнездо се поставя в дълбок стъклен съд. Всеки ден, в сутрешните часове, в него се излива мека, преварена или филтрирана вода, така че повърхността й да докосва само долната част на останалата коренова система и да не мокри листата. В тази форма орхидеята остава до 6 часа. След това водата се източва и цветето се суши до следващата сутрин.

imageИма една функция, как да съживите орхидея без корени по-бързо и по-ефективно.

Чаена лъжичка мед или захарен сироп се добавя към водата на литър течност. В допълнение, за овлажняване на субстрата или поливане на всички реанимирани орхидеи е полезно да се използват:

  • специализирани сложни торове в много слаба концентрация;
  • подхранване с желязо;
  • ежемесечни лечения с регулатор на растежа.

Как да съживим една орхидея, която не е загубила всички корени, а само част от тях? В този случай растението все още може да се храни по обичайния начин, така че можете да отглеждате липсващите корени, като засадите цветето в саксия с диаметър 6–8 cm с обикновен субстрат. Осветление в продължение на 12 часа и температура от 20-25 ° C ще направят кореновите пъпки активни. През нощта температурата не трябва да спада, а влажността се поддържа на повишено ниво.

imageВместо поливане се използва напояване на горния слой на субстрата с малки капки или контейнер с орхидея се поставя в тиган с малко количество вода за половин час. Навлажнете почвата отново само след като изсъхне напълно. Растежът на новите корени започва след 1–4 седмици.

Видео за това как да спасите орхидея, ако корените са изгнили и растението е загубило възможността да получава влага и хранене, ще помогне да се изяснят всички нюанси на сложна процедура. Внимателната теоретична подготовка няма да ви позволи да грешите на практика и скоро любимото ви цвете отново ще се превърне в украса на вашата домашна колекция. Прочети за заболявания на орхидеите!

https://ivilla.decorexpro.com/kak-reanimirovat-orhideyu/












Гласувай:
13



1. donchevav - Сериозен обем информация! Ще я и...
29.11.2022 19:04
Сериозен обем информация! Ще я изчета и изгледам детайлно - в момента имам няколко орхидеи, от които поне две са в подобно SOS състояние.
Благодаря от сърце, maistorica!
Хубава вечер!
цитирай
2. maistorica - Здравей, Вени!
29.11.2022 19:55
donchevav написа:
Сериозен обем информация! Ще я изчета и изгледам детайлно - в момента имам няколко орхидеи, от които поне две са в подобно SOS състояние.
Благодаря от сърце, maistorica!
Хубава вечер!

Подарявала съм на дъщерята и сватята. Цъфтяха обилно и сега са в SOS състояние. Реших да им помогна. Намерих и клипове на виетнамски ботаник с български субтитри. Прекрасни са:
https://www/@MeovatcuocsongLNV
Дано да ти помогне и на теб!!!
Бъди щастлива и благословена!
Илка
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2776562
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031