Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2022 20:22 - Американският империализъм води света във визията на Данте за ада
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 910 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 15.11.2022 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Американският империализъм води света във визията на Данте за ада

Част 1 от Универсалната империя: Поредица от четири части от Fitzgerald & Gould на VT

от  Пол Фицджералд и Елизабет Гулд - 6 ноември 2022 г
   

  image ИСТОРИЯ Американският империализъм води света във визията на Данте за ада  


ЧАСТ 1 – ЧАСТ 2 –  ЧАСТ 3 –  ЧАСТ 4

от Пол Фицджералд и Елизабет Гулд

Преди ракетите Tomahawk да започнат да летят между Москва и Ню Йорк, американците трябва бързо да се образоват за силите и хората, които твърдят, че  Русия е прикрила газова атака на сирийското правителство срещу сирийците. Изглежда доказателството вече няма значение в бързането да се трансформира още повече света във визията на Данте за ада.

Обвиненията от анонимни източници, фалшиви източници и откровени измами станаха достатъчни. Параноята и объркването на Вашингтон имат невероятна прилика с последните дни на Третия райх, когато ръководството в Берлин напълно се отлепи.

image

Напрежението нараства от есента с обвиненията, че руските медии са се намесили  в нашите президентски избори и са нарастваща заплаха за националната сигурност на Америка.

Последното  издание на WikiLeaks разкри инструментите, които ЦРУ използва за хакване. Една от теориите е, че собствените хакери на ЦРУ стоят зад изтичането на имейли на Хилъри Клинтън, а не руснаци. САЩ имат дългогодишна репутация на  обвиняващи другите  за неща, които те не са направили, и насаждат фалшиви новини, за да го подкрепят, за да осигурят причина за война. Работата на тайните контраразузнавателни служби е да дезинформират обществеността, за да оформят мнение, и това е това.

Настоящата кампания на правителството на САЩ за клевета на Русия за всичко и всичко, което прави, носи всички белези на класическа кампания за дезинформация, но този път е още по-безумна. Като се има предвид, че Вашингтон е поставил Русия, Китай и Иран в списъка си с антиглобалистки удари, от който никой няма право да избяга, повдигнатите обвинения срещу тях не трябва да са изненада. Но обвиняването на руснаците в подкопаване на американската демокрация и намеса в избори е равносилно на акт на война и това просто няма да се измие.

image

Този път Съединените щати не демонизират идеологически враг (СССР) или религиозен (Ал Кайда, ISIS и т.н.). Той превръща това последно начинание в най-черната пропаганда в расова война, както нацистите превърнаха нахлуването си в Русия в расова война през 1941 г., а това не е война, която Съединените щати могат да оправдаят или спечелят.

Нивото и пискливостта на последната кампания за дезинформация нарастват от известно време. Но американската общественост е живяла в култура на фалшиви новини (по-рано известна като пропаганда) толкова дълго, че мнозина започнаха да приемат фалшивите новини  като истински. Джордж Оруел видя, че това идва, и ето го. Като голям поддръжник на американската военна интервенция в Куба и заклет практикуващ „ жълта журналистика “, през 1897 г. Уилям Рандолф Хърст предупреди илюстратора, когото изпрати в Куба и който не намери  война, която да илюстрира :

„Ти обзаведеш картините, а аз ще обзаведа войната.“

В крайна сметка Хърст получи войната си и  американският експеримент с империализма  започна.

imageКарикатура от 1898 г. представя издателите на вестници Джоузеф Пулицър и Уилям Рандолф Хърст, облечени като анимационен герой на деня, сатира за ролята на техните вестници в натискането на общественото мнение в САЩ за война от Леон Барит

Американците вече трябва да знаят, че войните в тяхната страна са благодатна почва за пристрастни, едностранчиви, ксенофобски, фалшиви новини, а Съединените щати са в състояние на перманентна война от 1941 г. насам. Въпреки че целите са се променили през годините, целта на пропагандата не е. Повечето култури са принуждавани, убеждавани или просто заплашвани да приемат известни лъжи, демонизиращи техните врагове по време на война. Но без значение колко често се повтаря или умело се казва, нито една лъжа не може да устои, ако войната никога не свършва.

Легендарният студен воин, списанията Time and Life Хенри Лус, смята личната си борба срещу комунизма за „обявяване на частна война“. Той дори беше попитал един от неговите ръководители дали идеята вероятно е „ незаконна и вероятно луда “. Независимо от това, въпреки съмненията си относно собствения си здрав разум, Лус позволи на ЦРУ да използва неговите списания Time/Life като  прикритие за операциите на агенцията  и да предостави пълномощия на персонала на ЦРУ.

imageХенри Лус и кандидатът за президент Джон Кенеди в Time & Life Building. 5 август 1960 г. Документи на Хенри Р. Лус, MS 3014, Нюйоркско историческо дружество.

Лус не беше сам в службата си на пропагандните войни на ЦРУ. Наскоро  разсекретени документи  разкриват пропагандата на ЦРУ, разпространена до всички основни медии. Десетки от най-уважаваните журналисти и създатели на общественото мнение по време на Студената война смятаха за привилегия да предпазят американското обществено мнение от отклоняване от контрола на ЦРУ.

Сега, когато новата Студена война се нажежи, ние сме накарани да вярваме, че руснаците са пробили тази стена от не толкова правдиви журналисти и са разклатили основата на всичко, което би трябвало да държим на чистотата на изборния процес в САЩ и „свобода на печата“ в Америка.

image

Черната пропаганда е свързана изцяло с лъжи. Авторитарните правителства лъжат редовно. Тоталитарните правителства го правят толкова често, че никой не им вярва. Правителство, основано на демократични принципи като Съединените щати, би трябвало да говори истината, но когато  собствените документи на правителството на САЩ  разкриват, че то е лъгало отново и отново в продължение на десетилетия, проблемът е готов.

Империи са минавали по този път и преди и той не завършва добре. Сега на американците се казва, че трябва да считат всички руски мнения за фалшиви и да игнорират всяка информация, която предизвиква основните медии и правителството на САЩ относно това кое е истина и кое е лъжа. Но за първи път откакто се помни, американците разбраха, че хората, които държавният секретар Колин Пауъл някога нарече „ лудите “, са превзели страната през скалата.

Неоконсервативните убийци и убийци от  Вашингтон имат дълъг списък от цели, които се предават от поколение на поколение. Тяхното влияние върху американското правителство е катастрофално, но изглежда никога няма да свърши. Сенатор Дж. Уилям Фулбрайт идентифицира тяхната ирационална система за водене на безкрайна война във Виетнам преди 45 години в статия на New Yorker, озаглавена „ Отражения в роба на страха “.

imageСенатор Фулбрайт с президента на САЩ Линдън Джонсън

Наистина забележителното нещо в тази психология на Студената война е напълно нелогичното прехвърляне на тежестта на доказване от тези, които отправят обвинения към тези, които ги поставят под въпрос. … Студените войни, вместо да трябва да кажат откъде са знаели, че Виетнам е част от план за комунизация на света, така манипулираха условията на публичната дискусия, за да могат да изискат скептиците да докажат, че не е така. Ако скептиците не могат, тогава войната трябва да продължи - да я сложи край, би било безразсъдно рискуване на националната сигурност.

Фулбрайт осъзна, че местните луди във Вашингтон са преобърнали света отвътре навън и заключи: „Стигаме до крайната нелогика: войната е курс на благоразумие и трезвост, докато аргументите за мир не бъдат доказани според невъзможни правила за доказателства [или никога] – или докато врагът се предава. Разумните хора не могат да се справят един с друг на тази основа. Но това не бяха рационални хора и тяхната нужда да продължат своето ирационално търсене само се увеличи със загубата на войната във Виетнам.

След като отдавна са забравили уроците от Виетнам и след трагичното повторение в Ирак, което високоуважаваният  генерал Уилям Одом  смята за „ еквивалентно на германците в Сталинград “, лудите отново се занимават с това. Тъй като нямаше кой да ги спре, те започнаха актуализирана версия на Студената война срещу Русия, сякаш нищо не се е променило от края на последната през 1992 г.

imageПървоначалната Студена война беше изключително скъпа за Съединените щати и беше водена на върха на военната и финансова мощ на Америка. Съединените щати вече не са тази държава. Тъй като Студената война се предполагаше, че е свързана с идеологическата „заплаха“ на комунизма, американците трябва да попитат, преди да е станало твърде късно, каква точно заплаха представлява капиталистическа/християнска Русия за лидера на „Свободния свят“ този път?

Размътвайки водите по начин, невиждан от сенатор Джо Маккарти и пика на Червената уплаха през 50-те години на миналия век, „ Законът за противодействие на дезинформацията и пропагандата “, подписан без шум от президента Обама през декември 2016 г., официално разрешава правителствена цензурна бюрокрация, сравнима само до измисленото Министерство на истината на Джордж Оруел в романа му „1984“. Наричан  Глобален център за ангажиране , официалната цел на  новата бюрокрация  ще бъде „разпознаване, разбиране, разкриване и противодействие на чуждестранна държавна и недържавна пропаганда и усилия за дезинформация, насочени към подкопаване на интересите на националната сигурност на Съединените щати“.

imageДжордж Оруел (авт. Ерик Артър Блеър), англ. Schriftsteller, Motihari (Индия) 25.1.1903 – Лондон 21.1.1950. Снимка, 1945 г.

Но истинската цел на този напълно Оруелски център ще бъде да управлява, елиминира или цензурира всякакви несъгласни възгледи, които оспорват новопроизведената от Вашингтон версия на истината и да сплашва, тормози или затваря всеки, който се опита. Криминализирането на несъгласието не е нещо ново по време на война, но след 16 години непрекъсната война в Афганистан, поражение като Сталинград в Ирак и след като Хенри Кисинджър съветва президента Тръмп по външната политика, Global Engagement Center вече придоби характеристиките на опасен фарс.

Брилянтният американски автор на сатирични песни от 50-те и 60-те години Том Лерер веднъж приписа ранното си пенсиониране на Хенри Кисинджър, като каза: „Политическата сатира остаря [през 1973 г.], когато Хенри Кисинджър беше удостоен с Нобелова награда за мир.“ Двуличните опити на Кисинджър да осигури „достоен мир“ във войната на Америка във Виетнам заслужаваха най-малкото присмех. Неговите дълги, продължителни преговори удължиха войната с четири години с цената на 22 000 американски живота и безброй виетнамци. Според изследователя от Калифорнийския университет Лари Берман, автор на книгата от 2001 г. „ Няма мир, няма чест: Никсън, Кисинджър и предателството във Виетнам”, Парижките мирни споразумения, договорени от Кисинджър, дори не се очакваше да проработят, а трябваше само да послужат като оправдание за брутална и постоянна въздушна война, след като бъдат нарушени. Бърман пише : „Никсън признава, че спечелването на мира, както и на войната, би било невъзможно да се постигне, но той планира безсрочна безизходица, като използва B-52, за да подкрепи правителството на Южен Виетнам до края на неговото президентство. … [Но] Уотъргейт провали плана.“

imageАмериканският президент Ричард М. Никсън с Хенри Кисинджър

Войната във Виетнам разруши властта на източния истаблишмънт върху външната политика много преди Никсън и Кисинджър да влязат на сцената. Разведряването със Съветския съюз се случи по време на администрацията на Джонсън в опит да се внесе някакъв ред в хаоса и Кисинджър го пренесе чрез Никсън и Форд. Но докато смекчи една криза, разведряването създаде още по-лоша, като разби дългогодишната вътрешна дълбока държавна борба за контрол върху политиката на САЩ спрямо Съветския съюз. Виетнам представляваше повече от просто стратегическо поражение; то представляваше концептуален провал  в половинвековната битка за овладяване на комунизма от съветски стил. Документите на  Пентагона разкри степента на измама и некомпетентност на правителството на САЩ, но вместо да признае това поражение и да начертае нов курс, неговите поддръжници отвърнаха на удар с макиавелистка идеологическа кампания, известна като „експеримент в конкурентния анализ“ или, накратко,  Екип Б .

Писайки в Los Angeles Times през август 2004 г. в статия, озаглавена „ Време е да отбием „Отбор Б “, Лорънс Дж. Корб, старши сътрудник в Центъра за американски прогрес и помощник-министър на отбраната от 1981 до 1985 г., излезе напред върху това, което знаеше, че е истинската трагедия, представена от 11 септември. „Докладите на комисията от 11 септември и избраната комисия по разузнаването на Сената пропуснаха истинския проблем, пред който е изправена разузнавателната общност, който не е организация или култура, а нещо, известно като концепцията „Екип Б“. И истинските злодеи са хардлайнерите, които създадоха концепцията поради нежелание да приемат безпристрастните и балансирани преценки на професионалистите в разузнаването.

Авторско право – 2022 Fitzgerald & Gould Всички права запазени, Първоначално публикувано 2017 г.

ЧАСТ 1 – ЧАСТ 2 –  ЧАСТ 3 –  ЧАСТ 4

ИЗТОЧНИКЧовекът: Джак, Ораж и приятели. писанията на Джак Харт  

 

image Пол Фицджералд и Елизабет Гулд

Пол Фицджералд и Елизабет Гулд са автори на Invisible History: Afghanistan"s Untold Story , публикувана от City Lights (2009), Crossing Zero The AfPak War at the Turning Point of American Empire , публикувана от City Lights (2011). Техният роман The Voice е публикуван през 2001 г. Техните мемоари The Valediction Three Nights of Desmond  (2021) и The Valediction Resurrection (2022) са публикувани от TrineDay. За повече информация посетете invisiblehistory , grailwerk и valediction.net

Прочетете пълната биография на Пол и Елизабет

   



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. iw69 - САЩ
15.11.2022 20:59
се превръщат в една все по-извратена оруелско-неофашистка държава.
цитирай
2. karpis - Глупостта..
15.11.2022 23:47
Глупостта води човечеството към дъното,а янкистан само насочват глупаците към пропастта!Със съдействието и на Дойче,разбира се!
Поздрави!
цитирай
3. zahariada - Да
16.11.2022 09:12
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748717
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031