Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2022 11:04 - Учител от сутрин до вечер и през нощта
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 4593 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Учител от сутрин до вечер и през нощта

Чудя се как да я подхвана тази дискусия какво е да си учител в масовото и не толкова масовото училище в днешно време. Защо младите хора не искат да станат или бъдат учители?

Да си учител е призвание. Дори бих го дефинирала като „назначение от Господ“. Не всеки става за учител и не всеки е учител, дори и да пребивава в някаква система за образование.

Но онова, което е в момента в българската система на образование, никога не е било преди. От учителя се иска всичко – да бъде преподавател на космическа висота, с всичките уйдурми на съвременните изисквания за техническа, социално-психологическа и тясно професионална квалификация, да е администратор на лични данни от всякакъв род и калибър и be sworn to secrecy, да е „agony aunt“ – всеки да му реве на рамото, бил той ученик, родител, а понякога и колеги, да е готов да си размести личната програма, за да замества отсъстващ учител, защото питомците не могат да губят часове и трябва да са обгрижени, да е 24/7 на разположение на всички, които могат да се „докопат“ до него/нея, за да зададат въпросите си по всички възможни канали за комуникация и немедленно (или във възможно най-кратки срокове) да получат отговор и удовлетворение на болките си. Сигурно има и още, но поне на първо четене се сещам за това.

Как да си учител, като последното, което се изисква от теб е „да се подготвиш“ за часовете си, да си отпочинал и свеж, за да се изправиш пред предизвикателствата в класната стая. Да не говорим за „нормата на оценките“ – и това не е било преди! По първи/втори чужд език да имаш 8 оценки на срок в графата ООП, по разширена и профилирана подготовка – поне една плюс на часовете, които имаш на срок, но не по –малко от три. Умът ти е разкъсан между това да си следиш програмата, учебното съдържание и мисълта и „бройкането“ на ученици (присъстващи) и броя на оценките им.

Да не забравяме, че трябва да си свръхчовек и да изтърпяваш всички „лиготии“, провокации и апатичност на учениците си, като непрекъснато трябва да ги мотивираш, но без да има казваш истината в лицето за поведението и постиженията им, защото най-често то се възприема като „обида“ или накърняване на личното достойнство. Особено при афектирано-остро взаимодействие, най-вече провокирано от страна на ученика.

Та кой млад човек би искал да дойде и остане в училище?

Не на последно място, отвъд общото (негативно) отношение към учителя, е и неговото заплащане. За парите, които получаваме, и за които се твърди, че са „малко“ над средната заплата за страната, ние сме превърнати в роби на обществото с непосилните изисквания към нас „да създаваме“ хора – знаещи, можещи, отговорни, попълвайки (всички) семейни и обществени липси, изпълнявайки всички задължения по организацията на учебния процес – да си на време в час, да си уплътняваш часа (каквото и да значи това), да си написал и внесъл емнайсе брой оценки на всеки ученик във всеки клас, да си дежурил, да си си предал отчети и протоколи, да си определил и съгласувал дати за писмени изпитвания, да имаш часове за консултации и приемно време за родители, да изпълняваш всички административно спуснати и изискуеми задължения по документооборота, база данни и т.н.

Лично аз не знам толкова регулирана професия като нашата, предполагам, че по закон има и други, но при нас пресата е тотална и няма измъкване, няма мърдане. Ако изпълнявам(е) даже не всичко, само 70-80 % от изискуемото от нас, ние реално нямам време за нищо друго освен да сме „учители“. Което моето семейство много добре знае, както и семействата на мнозинството от колегите. Прегръщаш професията, но забравяш за семейство или семейството ти толкова те обича, че поема почти всичките ти функции. Както казва мъжа ми: „Щастлив съм, че жените на синовете ни не са учителки!“

 




Гласувай:
7



Предишен постинг

1. notfun - ее,да дее..
17.11.2022 11:10
да си Учител, е диагноза, и ви..личи, отдалече..мила )

Да си учител е призвание. Дори бих го дефинирала като „назначение от Господ“.
Не всеки става за учител и не всеки е учител, дори и да пребивава в някаква система за образование.
цитирай
2. martiniki - преди години, във връзка с призванието ти и свободата по име и простор, ти бях подарила нещо, не знам помниш ли
17.11.2022 11:38
скоро ми попадна. оказва се отпреди почти 12 години, струва ми се само така може да се издържи...подостряне непрестанно - Подстрекаване на сърцето


Подстрекавам сърцето си
всеки ден
сверявам го сутрин по слънцето
да бие
да върви
да не изостава

настройвам го с камертона на дъжда
да помни и тупа с ритъма верен на капките
туп-туп
туп-туп

да извади стрелите
да вирне стрелките

подстрекавам сърцето си всеки ден
да е будно и точно
да измерва пулса на времето
да не забравя
да не спира

подстрекавам сърцето си

дръж се, боецо,
придружавай ме по площадите на дните и нощите
бъди с мен в липсите и разстоянията
в тъгата радостта и
мълчанието


...
Но чуе ли стъпките
побърква се пулсът му
обърква се ритъма
и почва да бърза
и почва да тича
и всичко забравя
спира да си прилича
и става на птиче

* на Свобода
цитирай
3. svoboda64 - notfun
17.11.2022 11:45
Да, разбирам, не ме познавате и тестът само по себе си може да Ви звучи "идиотски", но когато пишеш на бързо и мислиш, че другите се на твоята дължина на вълната, се получава така! Здрав(а) да сте!
цитирай
4. svoboda64 - martiniki, Доре,
17.11.2022 11:47
Благодаря! Забравила съм го. Но толкова навреме ми го припомняш!
Приятен ден ти желая!
цитирай
5. marana69 - ...поне, англ език. , не сте ли..учила..
17.11.2022 14:25
....nofun, не означава мъж, за бога )))

превежда се- няма майтап, без майтап/ на бг език..

сигурно,на 55 ви пенсионират ,или по рано ?))
трябва, да се мисли и за здравето...бъдте здрава..
цитирай
6. svoboda64 - gardener
18.11.2022 03:12
Толкова простотии на едно място отдавна не бях чела!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3212071
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031