Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.03.2011 11:53 - ИНЖЕНЕРЕН, СТРОИТЕЛЕН И СЕИЗМОЛОГИЧЕН АНАЛИЗ на терените и сградите построени върху тях
Автор: wonder Категория: Технологии   
Прочетен: 8592 Коментари: 7 Гласове:
111

Последна промяна: 18.03.2011 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                В началото на века са положени основите на първите проучвания за методите на противоземетръсното строителство. Символ на това начало е земетресението в Сан Франциско на 18.04.1906г. Описвайки случилото се в "Смъртния скок", Лазар Добрич казва: " Едно от  най - разпространените човешки заблуждения - това е вярата в стабилността на земята. Във въздуха и водата ние винаги чувстваме една несигурност, която може да се превърне в страх, но на земята - никога".
Имайки  предвид,  че  земетръсните области на Земята заемат 1/5 от нейната повърхност и грубо пресмятайки, че всяка година на нашата планета стават  100  разрушителни земетресения, над 10 - унищожителни и поне 1 - катастрофално, не е чудно, че всички държави в сеизмичноактивни райони имат специални строителни правилници за проектиране и изпълнение на противоземетръсни сгради.
Земетресението в Сан Франциско е предшествано от завършена точна нивелация и триангулация. В последствие геодезичните измервания, дали възможност да се направи  една доста прецизна  оценка на терена преди и след  труса  и да се направят решаващи заключения.               Внезапната проява  на  земетресението е свързана с разрушението на скалните маси в огнището и привеждането на всички частици   в пространствено трептене, което има вълнов характер. За много  кратко  време  трептенията  достигат до земната повърхност и сградите и съоръженията построени върху нея се оказват в нетипична за тяхната експлоатационна биография ситуация - интензивни колебания и разтърсвания, смущаващи вибрации, разнопосочни тласъци, които се редуват за части от секундата.
В крайна сметка земната повърхност може да се оприличи на огромна виброплатформа, която се стреми да се "отърси" от всичко, което стърчи над нея или се намира в неустойчиво равновесие. Последиците от  катастрофата  в огнището са цял "букет" от сеизмични вълни, които се разпространяват в различни посоки". При големи амплитуди на колебанията връзката между почвените частици се преодолява и се получават  пропуквания,  а в пресечена местност се образуват свлачища, срутища и каменопади. (Оксанович, 1979)
Сеизмичните вълни се пречупват и отразяват при преминаване от един пласт в друг, затихват, наслагват се, филтрират се, т.е. променят характера си в зависимост от средата, през която преминават.               Сеизмичните вълни са много и разнообразни видове. По-важни техни представители са:
- надлъжните вълни (компресионните) са подобни на звуковите вълни и предизвикват периодично сгъстяване и разреждане на земните частици в направлението на движение на вълната, движат се най-бързо - 5-6 км/сек и се регистрират първи в сеизмологичните станции;
- напречните вълни са подобни на морските  вълни  -  тук  частиците трептят напречно на разпространението, те закъсняват с 1-2 км/сек и дават представа за разстоянието до епицентъра;
- повърхностните вълни - наречени вълните на Райли, по името на техния откривател, нямат аналог в природата. Възникват само на повърхността на твърдите еластични тела (каквото е и земното кълбо) след удар (каквото е земетресението) и затихват много бързо с дълбочината. Колебанията им съдържат и вертикален и хоризонтален компонент. Вълните на Райли са най-опасната и най-разрушителната изява на сеизмичната активност. Скоростта на повърхностните вълни е не повече от 2-3 км/сек, но най-неприятната им особеност е сравнително ниската честота. Тя е от порядъка на собствените честоти на изкуствените съоръжения, а това значи резонанс - най-острата форма на динамичен конфликт. Това обяснява и голямата им разрушителна сила.         
             Реакцията на сградите и съоръженията върху земната повърхност в тази ситуация е да следват "отчаяно" вибрациите на земната основа. Тези, които успяват да повторят точно и логично лудото трептене, обикновено са обречени, а някои  "по-лениви"  конструкции, нежелаещи да влязат в ритъм със земния спазъм, изоставайки от него и едва тръгнали наляво, спират, докато  следващият удар ги подгони надясно и така люлеейки се в бавен каданс, те оцеляват.
                Сеизмичните вълни проникват в сградите и съоръженията  през фундаментите им.  Получили мощен  силов  импулс, човешките творения реагират с по-малки или по-големи колебания. Този динамичен процес непрекъснато се захранва енергийно от вибрациите на почвата докато трае самото земетресение.
                Най-общо казано, реализират се два типа колебания от различен порядък:
- трептене на сградата като цяло  и
- трептене на отделните елементи,
                Решаващи за изхода от ситуацията са първият вид колебания. Ориентировъчното време за едно пълно "залюляване" (периода на колебанията) е около четвърт секунда (1/4 сек.) за сгради от 2 до 4 етажа и до няколко секунди за по-високите сгради.
                 Очевидно е, че трептенето на която и да е точка от конструкцията е свързано с многократна промяна на големината и посоката на скоростта, т.е. налице са ускорения. Самата конструкция притежава маса, тя не е безтегловна и оттук, като асоциация, се налага Вторият закон на Нютон: "Маса, умножена по ускорението на нейното движение, дава сила, приложена върху същата тази маса". Или, с други думи, сградата, като маса, индуцира в себе си сили, с които сама се натоварва. Звучи парадоксално, но е факт.
                 Тъй  като  разрушенията  на сградите и съоръженията зависят главно от ускоренията, за нуждите на строителството в дадена област са от особено значение акселерограмите. Всеки трус има три характерни фази - начална, централна и затихваща. От голямо значение са:
- времетраенето на труса,
- преобладаващият период - честотата на земетресенията,
- спектралната плътност на ускоренията,

                  Всичко,  намиращо се в невидимото поле на земната гравитация има своята сила на тежест. Всяка сграда носи в себе си тежестта на етажите, оборудването, обзавеждането, хората и ред други вертикални товари, които налагат целесъобразност в конструкцията й, генерално обусловена от хилядите тонове насочени надолу към центъра на Земята.                      
                 Основни конструктивни елементи, предназначени "да отклонят" вертикалните товари от прекия им път малко встрани са всички видове плочи и греди, покривните конструкции и носещите колони, зидове и стени, които осигуряват вертикална връзка. Обикновено тези конструкции  се  проектират  като  се преосигуряват в границите на разумното, така, че да могат да поемат  малко повече от възможно най-големите стойности на натоварването в течение на цялата експлоатационна биография на сградата. В  този  случай, при земетресение, вертикалните компоненти на  труса  благополучно се поемат. С  хоризонталните компоненти обаче , въпросът е проблематичен. Ако сградата не е замислена като сеизмоустойчива, нейният фронт е оголен в хоризонтално направление. Хоризонталните компоненти на сеизмичните трептения са не само най-опасни, но и преобладаващи. С отдалечаване от  епицентъра  техният  относителен  дял става все по-голям.
                 Всяка сграда или съоръжение има свои собствени периоди на трептене. Но тъй като е нормално сградата да се стреми към състоя ние на покой, тези  трептения затихват. Величината на това затихване или - все едно - големината на съпротивлението срещу свободното трептене е една от най-важните сеизмични характеристики на строително-конструктивните системи.
                 Сеизмоустойчиви сгради са тези, които са построени на база на взети мерки с общ и със специален характер. Засягайки тези мерки, трябва да започнем с основите на сградите (колкото и банално да звучи) трябва да са здрави. В този смисъл от изключителна важност е изборът на строителен терен. Препоръчително е да се избягват места с разчленен релеф - там може да се образува  свлачище. От особено голямо значение е видът на почвата. Характерът на сеизмичните вълни  в различните  почви е  различен.  Две сгради - близнаци, построени върху различни почви ще изглеждат  по  различен  начин след земетресение, дори едната при определени условия може да бъде напълно разрушена, а другата почти да не пострада.
                 Най-благоприятни в сеизмично отношение са неизветрелите скали и полускалните почви и донякъде плътните почви с ниско съдържание на влага. При  тях  тласъците, макар и резки,  имат  по-малки амплитуди и ускорения. Неблагоприятни в сеизмично  отношение  са наситените с вода чакълести, пясъчни или глинести почви и старите насипи, които за съжаление, преобладават в Софийската  котловина.
                Например причината за големите разрушения след земетресението в Гватемала на  04.02.76 г. се корени в рохкавите вулканични почви.
                Освен характера на почвата, друго важно условие е и как сградата "стъпва" върху тази почва, т.е. фундаментът. Той е не само проводник  на  сеизмичните трептения към сградата, но и елемент за обратна връзка - предава върху почвата допълнително динамично натоварване вследствие трептенето на сградата. При сухи и плътни почви фундирането е нормално, но при слаби почви се избират специални средства - обща фундаментна плоча или пилоти.
                 В Япония например, където сеизмичният риск е голям, а почвите слаби, много често зданията имат  колкото  етажа  над земята, толкова и под земята.
                 Друг вариант за строителство върху слаби почви  е  те  да бъдат укрепени, т.е. да се прибегне до заздравяване на терена. Това се постига чрез механично уплътняване - като  химично  или  термично заздравяване. При днешните ускорени темпове на урбанизация хората вече  строят  навсякъде, опитвайки се дори да направят  от  тинята скала и успяват, макар и на подобаваща за това цена.
                От всичко казано до тук се налага  изводът: Геоложките условия в много голяма степен диктуват конструктивните решения за сградите и съоръженията.
                 Ако строим върху скална основа, тя предава на фундамента
главно високите честоти от 5 до 20 херца (или трептения с периоди от 0,5 до 0,2 секунди). Ако искаме да се "разминем" в този случай с резонанса, трябва да строим сгради със скелетна конструкция. Ако строим върху слаби почви, трябва да имаме предвид, че те са като филтри за  високите честоти и пропускат главно ниските, затова върху тях се строят конструкции с плътни носещи стени.
                 В противоземетръсното инженерство има десетина препоръчителни "Божи заповеди" като:

          - сградата да бъде проста в план - правоъгълник, квадрат, кръг;

          - ако сградата е с друга сложна фигура - Г-, П-, Т-образна, петоъгълна и т.н.,  да бъде "срязана" от покрива до фундамента и да бъде съставена от прости тела с достатъчно големи деформационни фуги между тях;

           - сградите и съоръженията да не бъдат твърде дълги, тъй като при сеизмично въздействие в надлъжно направление сградата може да се окаже с дължина от порядъка на дължината на сеизмичната вълна,

           - вътрешните стени (особено напречните) трябва да минават по цялата широчина на етажа, като прекъснатите стени действат като чук спрямо перпендикулярните на тях стени и в мястото на контакта могат да ги избият. Подобна е ситуацията и при покривни конструкции на две нива;

           - колоните и носещите стени трябва да бъдат развити по цялата  височина  на сградата  без да  се прекъсват в даден етаж - това е много опасно;

           - колоните да се разполагат във вид на ортогонална мрежа - по този начин заедно със съответната греда те формират равнинни рамки  и сеизмичните сили  "изтичат"  в земната  основа  по  най-краткия

път,

           - еркерни издавания и конзоли с по-тежко натоварване не се препоръчват и т.н.

                 В съвременното строителство се наблюдава една световна тенденция с многостранен ефект - олекотяване на сградите и съоръженията, чрез което  може да се постигне значително намаление на сеизмичните сили,  действащи върху тях. Това се получава най-лесно чрез "смъкване  на  килограми" от фасадни и преградни стени, декорации, облицовки, настилки,от конструкцията, която е 50% от общото  тегло на сградата и др.
                Лекотата и етажността на сградата са в пряка зависимост.  Броят на етажите е ограничен с правилници, според това в какви земетръсни области се намират сградите.

        

/следва „Строително-конструктивни системи за земетръсна устойчивост, използвани в България”/




Гласувай:
111



1. planinitenabulgaria - За препоръките към архитекти,строители и контрольори:
18.03.2011 15:22
Момиче - Чудо,
Десетки години се изявявам като любител строител и мисля,че по познания и умения надвишавам строителните техници.Често,попаднал на нов строеж "връзвам" на строителите кусури като отклонение от вертикалността на зида,незаклещени един към друг камъни в зида и възможността те да се изтласват един спрямо друг при натоварване,за правите ъгли,за липса на колони в местата с концентрация на напрежение,за "невързан",като се разчита само на тежестта му,за да не бъде той издухан от вятъра и т.н.Последните жестоко разкритикувани от мен бяха стрителите турци на медресето в Биволяне,които така се притесниха,че решиха да извикат техническия ръководител на следващя ден и да го срещнат с мен.Не знам какъв е Твоя опит,но с познанията си Ти ме презъвхождаш.В техническо отношение логиката Ти е желязна!
Земетръсите са Божия работа,ние само трябва да се съобразяваме с тях.Много малко неща можем да направим,за да ги предизвикаме.Това е изпомпването на нефта от недрата на земята,където се нарушава равновесието,а също и подпочвената вода под градовете.И Токио и София лежат върху водна възглавница.С отпадане на свръхмощната помпа за Кремиковци при Казичене,тук нещата ще се нормализират,но бедите,които след 1990 г.чрез многобройните сондажи за вода с дълбочина 100 м.направиха по Софийкото поле остават предпоставка за екокатастрофа,напр.вкраване на отрови в недрата на земята.
Свлачищата са също моя тема.Предполагам,че съм виждал много повече сваличща от Теб и съм ги разглеждал с интерес.Давам за пример това до Железница и едно в Неделино,но отново се убеждавам в дълбочината на познанията Ти и в тази област.Лошото е,че в голяма степен свлачищата са причнени от човшка дейност и поради това считам написаното от Теб по тази тема изключително полезно и поучително.Не само виновните,но и невинни си изпатиха от това,други пък бяха ограбени с покупката на жилища върху свлачищен терен,напр.т.н.блоци на Догана до Княжево. Поздрави, К.

цитирай
2. 777 - Джигита, пак съм в плонжиран вариант.
18.03.2011 19:10
Обаче ще ми махат гипса в пондрелник.
На ти нещо като виц. ;)
"Сеизмолозите са в паника!
Започва брачният период на къртиците."
цитирай
3. wonder - planinitenabulgaria
18.03.2011 19:38
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=584989
цитирай
4. wonder - Седмак, "скиорите са като ято".
18.03.2011 19:51
Ха, честито! И другия път ще внимаваш накъде летиш заради трептенията и безтегловността, защото гравитацията си е сигурен факт, че ще паднеш на земята рано или късно.. ;)))

"- Ден пети и все още не ми се работи, какво ли трябва да значи това?
- Сигурно днес е петък."
цитирай
5. tomich - Спомням си голямото земетресение ...
18.03.2011 20:25
Спомням си голямото земетресение във Вранча през март 76 г., В София то си беше доста яко! Сега като прочетох за видовете сеизмични вълни, си обясних някои неща. Например, началото започна с постепенно усилващо се дрънчене на стъклата на библиотечните рафтове - очевидно това са били надлъжните сеизмични вълни с висока честота, сигнализиращи за идващия трус, след което сградата се разлюля много силно(апартамента ми е на последния 6-и етаж). Това са били значи напречните вълни и вълните на Релей. Полюлейте едва не се откъснаха от тавана...Спомням си че май се люлееха в посока североизток или изток. Слава Богу, сградата тогава издържа на V степен. Искам да те попитам за някои неща, не си длъжна да ми отговориш, просто съм любопитен.
Сградата в която живея е монолитна скелетна строителна конструкция от 70- те години, Г- образна и дължината и е приблизително 30-40 м. в посока север-юг. В каква посока на евентуално ново земетресение тя ще е по-слабо защитена?
Чувал съм да казват, че всяка добре проектирана и построена сграда "плува", т.е. не потъва с фундамента си в земята.Това дали има нещо общо с закона на Архимед?
цитирай
6. анонимен - Здравейте,
18.03.2011 22:18
аз съм добрият стар блогер Бале, но сега се казвам Пепас, защото Тлнет ми открадна блога. Администраторите са ме наказали постингите ми да не се появяват на първа страница. Това е тъпо, защото е същото като да си пиша в текст-файлове, локално, на моя си компютър. А статиите ми са коя от коя по-интересни.
цитирай
7. balkanian - за Божите заповеди
21.03.2011 00:22
-------
"Божи заповеди" като:

- сградата да бъде проста в план - правоъгълник, квадрат, кръг;
-------

Ако погледнем най-старите грандиозни дизайни, да вземем църквата / джамия "Света София", лесно ще видим, че именно силата на Знанието е била онази, която е била призовавана да бъде израз на Божествеността.

Всъщност, накрая, "Само времето ще отсъди!".

А какъв строг съдник е Времето...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15171923
Постинги: 3225
Коментари: 32055
Гласове: 194038
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031