Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.03.2011 10:56 - Геодинамичната обстановка в България - катастрофични земетресения
Автор: wonder Категория: Технологии   
Прочетен: 22413 Коментари: 41 Гласове:
139

Последна промяна: 14.03.2011 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Всички ние сме пътници на борда на този прекрасен космически  кораб, наречен Земя. Всички ние, живеейки, се стремим да открием  забулените тайни на тази синя планета, създадена като мистерия, развила се като оазис в безкрайната  тъма на Вселената и пулсираща  като  жив  организъм,  от  чийто  недра често чуваме тътен, в чийто въздух дишат мечтите ни, от чиято гръд черпим енергия, за да се докоснем до тайнствените светове на познанието.

            От парадокса до стройната закономерност, от хипотезата до логичния извод, от теорията до практиката и от древността до днес ние догонваме  себе  си  доказвайки  само едно: че "всичко  е  свързано с всичко".

            Вече милиарди години нашата планета се рее в междузвездното пространство, обикаляйки около центъра на Галактиката, а "машините"  в  недрата  й  боботят и пукат, бълват  "огън и жупел", набират ярост и сила и когато  дойде  време,  дърпат спусъка на напрежението на онзи космически  механизъм,  наречен  земетресение,  който  често  разтърсва миролюбивия ни микросвят.          

            Земетресението е един много объркан диригент, чийто нестроен оркестър "оглушава" дните ни с безредието на земните хали,  събудили свлачища и каменопади, пропадания на почвата и грохота  на  лавините, пламъците на пожарите и пороя на наводненията и още много, много беди.
И до днес се питаме: "Коя първопричина ражда земетресението?"
Но на този въпрос отговор няма. Или - което е все едно - има безброй много отговори.
И щом не знаем причината, нека разгледаме следствието!
Застрашен е нашият дом  -  един символ  на  човешката раса, който ни дава чувство за "покрив" и щастливост, в който се раждат децата ни и се  "пази огънят”.
        По своята същност земетресенията и свлачищата са екологични катастрофи, проявяващи се в литосферата и нанасящи най-големи поражения върху Дома на човечеството.
Идвайки от гръцки език, думата екология е съставена от "екос" - дом, местоживеене и  "логос"  - наука.  Като  събира  в  себе си много обекти за изучаване, сред които и огромен потенциал от природни и антропогенни екокатастрофи (над 50 на брой), екологията е вече реалност в живота и делника ни. Голяма част от условията, влияещи върху избора ни къде да живеем, да релаксираме, да се развличаме или да работим са  повлияни  от  екофактори  като замърсеност или запрашеност на въздуха, земетресенията, като опасност в сеизмоактивни райони или свлачищата като геодинамични явления с отрицателни последици, риска в области с лавинообразуване или каменопади и т.н.
         Изборът на дом е най-важният акт в живота ни! И  в  този момент  ползуваме  целия  съхранен  и  натрупан  опит в тази посока - от правилата на "Фън шуй", създадени преди 5000 години до най-съвременните геоложки и инженерни методи за изследване на земната повърхност и строителството на дома.
        Научният  метод  (въведен  през ХVII век  от  Франсис Бейкън, Рене Декарт и други учени и усъвършенстван до днес)  твърди,  че от наблюдението, през закономерностите, до експеримента, се излага хипотеза, чиято правилност непременно трябва да може да се опровергае. 
А ако все пак хипотезата издържи проверката, това не я прави "истинна", а само ни дава добро работно описание на действителността и нов  научен  поглед  към  решаването  на  един  стар  проблем при построяването  на  нашия  дом, какъвто  са земетресенията  и свлачищата.     

ГЕОЛОЖКИ И ГЕОФИЗИЧЕН АНАЛИЗ (исторически и съвременен)     

            Първите писмени сведения за земетресения на територията на България получаваме от римските хронисти Плиний, Стробон и Помпоний Мела (I век пр.Христа). Те разказват за страшно земетресение, разкъсало Чиракманското плато и погребало под водите на Черно море античния град Бизоне (на мястото на днешна Каварна).

            По-късно един от първите български  сеизмолози  д-р  Стайко Стайков изследва и описва някои земетресения с катастрофален  характер като  Варненското през 1444 г. и земетресението в  Румелия, при което река Марица излязла от коритото си, а гр.Пловдив бил разрушен. (Стайков, 1930)

            На 30.09.1958 г. София е разтърсена от разрушително земетресение  с  магнитуд  М~6,7 и интензивност IХ степен, вследствие на което се е появил минералният извор в кв. Овча купел.

             Друго разрушително земетресение е имало през 1901 г. с епицентър в Черно море на 10 км източно от нос Калиакра с интензивност Х степен по скалата на Рихтер. Трусът бил последван от активизиране на свлачища, каменопади, втечняване на пясъци, пропадания на почвата и цунамоподобни процеси. (Мардиросян, 1995)

               Следват:

        - през 1904 г. и 1905г. - земетресенията в Кресненското дефиле от IХ и Х степен, в резултат на което селата Симитли и Крупник са били почти напълно разрушени;

        - през 1913 г. - земетресението в Горна Оряховица - с интензивност Х степен;

        - през 1928 г. при земетресенията в гр.Чирпан и с. Поповица са разрушени 74 000 сгради в Чирпан, Пловдив и много други селища. Загиват 114 души и стотици са ранени. Върху земната повърхност прецизно са документирани разломни следи с обща дължина 141 км, а като последица пресъхва известният минерален извор Меричлери;

         - на 03.11.1977 г. стана земетресение във  Велинград с  магнитуд 5,3 и интензивност VII - VIII степен;

         - през 1983 г. с епицентър в района на гр. Стражица - с магнитуд 5,7 и интензивност VII степен;

               Статистиката на земетресенията с магнитуд М>6  през последните 100 години сочи, че на територията на:

- Гърция и Егейските острови са станали 93 земетресения,

- в Турция -  48,

- на територията на бивша Югославия -  20,

-  в Румъния - 16,

-  а в България - 10. (Рангелов, 1995).

               Но въпреки успокоителната за нас статистика (като цифра), най-силното плиткофокусно земетресение през последните 100 години в Европа е в Кресненското дефиле по долината на р. Струма, станало на 04.04.1904 г. с магнитуд 7,8 (Христосков, Григорова, 1968)

               По статистически данни през ХХ век са станали над 1279 земетресения с магнитуд М=7. Според ЮНЕСКО човечеството само през  втората  четвърт  на 20-ти век е дало над 350 000 жертви от земетресения, а само при земетресението в Китай на 27.07.1976 г. са загинали 650 хиляди души.              

България се приближава в последните години към долната граница на доверителния интервал /Т~80 год./ за реализация на местно земетресение с М=7, което може да има твърде неблагоприятни последици.

               Територията на България в сеизмично отношение и в по-глобален аспект - на Балкански полуостров,  е  в един  от най-активните възли на Алпо-Хималайския пояс, характеризиращ се с повишена активност на съвременните тектонски движения. В тази връзка е необходимо да споменем, че части от южната територия на България попадат в Егейската сеизмична зона, за която са характерни плиткофокусните земетресения - до 60 км (под земната повърхност), а за България - до 15 км, които са най-катастрофални и с най-голям отрицателен ефект върху земната повърхност. Северната част  на България попада в Карпатската сеизмична зона.

              На базата на проучване на исторически документи и геофизични изследвания, които започват у нас през 1892 г., е извършено сеизмично райониране на България и на основата на използуваната у нас сеизмична скала MSK-64 са определени пет сеизмоактивни района: Северо-източен, Маришки, Родопски, Струмски и районът на Централна и Западна България.

               В района на Централна и Западна България с най-голяма сеизмична активност е Софийската огнищна зона. В нея през последните векове  е  имало  силно  разрушително земетресение. Второ такова е имало през 1958 г. Епицентрите на земетресенията в района на гр. София маркират активната разломна зона в северното подножие на Витоша, по която са разположени минералните извори в Княжево, Горна баня, Овча купел и Панчарево.

              В статия на в-к "Труд" от 30.01.1999 г., се публикува схема на София с маркиране на най-опасните земетръсни зони:

- Централна зона - 5,5 по Рихтер -  кв. Горна баня, кв. Овча  купел, кв. Бояна, и кв. Княжево,

- Искърска зона - 6 по Рихтер - кв. Враждебна и кв.Нова Враждебна,

- Северна зона - 7 по Рихтер - с. Мрамор и с. Мировяне;

                Ако прегледаме  геолого - геофизичната информация, касаеща  риска от подобни явления, според произхода си екологичните катастрофи се разделят на две основни групи:

- природни (екстремални геофизични явления) и

- антропогенни (плод на техногенно усвояване и урбанизация).

              Природните катастрофи се делят на:

- геологични - в литосферата (земетресения, вулкани, свлачища и др.),

- хидрологични - в хидросферата (наводнения, цунами и др.) и

- метеорологични - в атмосферата (урагани, градушки, суша и др.)

              На съвременната наука са известни над 50 различни природни явления и процеси, които могат да се класифицират като екологични катастрофи. Между тях съществува връзка и взаимодействие и редица от тях могат директно да генерират или да създават предпоставки за останалите. Безспорно най-силен такъв фактор е земетресението. То може да генерира цунами, да провокира свлачищни процеси, да стимулира вулканско изригване, да стартира лавини, срутвания, наводнения и т.н. (Мардиросян, 1995)

            В България липсват само три от тези екокатострофи - процеси на пустинообразуване, вечна замръзналост и активни вулкани.

 

      /следва/




Гласувай:
147



1. анонимен - Най-сетне нещо сериозно по темата
14.03.2011 11:27
Дано те прочетат. Поздрави. Виж какви щуротии пишат при мене, а някой си Захариада генерира идиотии със скоростта на графоман-епилептик.
Моите почитания, мадам!
цитирай
2. gothic - Поклон и от мен. Единственото ус...
14.03.2011 12:06
Поклон и от мен. Единственото успокояващо нещо в случая е, че територията на България не попада в зона на субдукция....
цитирай
3. wonder - За сега ни се разминава с освобождаване на напрежението в периферията, но докога?
14.03.2011 12:09
gothic написа:
Поклон и от мен. Единственото успокояващо нещо в случая е, че територията на България не попада в зона на субдукция....


И дали ще имаме реакциите на японците при катастрофично земетресение в София? Има индикации да ни отмине. Зловещото е, че дори Застрахователните компании нямат пул за земетресение нито хората си правят застраховки на жилищата за това. /с редки изключения/
Новото строителство е като кибритени кутийки, които ще падат като макети в случай на земетресение с магнитуд над 6 /пак с известен брой изключения, разбира се./
цитирай
4. wonder - katana - Най-сетне нещо сериозно по темата
14.03.2011 12:15
katana написа:
Дано те прочетат. Поздрави. Виж какви щуротии пишат при мене, а някой си Захариада генерира идиотии със скоростта на графоман-епилептик.
Моите почитания, мадам!


Ако ти е интересно, виж това - Сеизмоприемник с електромагнитно поле на преобразувателя: http://www.tu-plovdiv.bg/content/files/VOL.13.2_305.pdf
цитирай
5. анонимен - Доста интересно, мерси.
14.03.2011 13:23
wonder написа:
katana написа:
Дано те прочетат. Поздрави. Виж какви щуротии пишат при мене, а някой си Захариада генерира идиотии със скоростта на графоман-епилептик.
Моите почитания, мадам!


Ако ти е интересно, виж това - Сеизмоприемник с електромагнитно поле на преобразувателя: http://www.tu-plovdiv.bg/content/files/VOL.13.2_305.pdf

цитирай
6. анонимен - БРРР, лекичко настръхнах.
14.03.2011 13:27
Както строят безогледно в София направо си е страшно. Даже градинки вече няма, че да се спасим някъде далеч от падащите сгради.
цитирай
7. анонимен - Не съм анонимна бе, Красита съм.
14.03.2011 13:29
Благодаря ти за ценното инфо!
цитирай
8. vmir - Много адекватен и издържан отвсякъде постинг.
14.03.2011 13:40
Поздравления!
цитирай
9. wonder - - Красита, купувай консерви и ме...
14.03.2011 14:53
- Красита, купувай консерви и медикаменти в подвижна аптечка. Имай винаги пари под ръка и раница пълна с най-необходимото против студ, глад и жажда.

- ВМир, доста поработих преди време над това. Земята ще се реиновира сама рано или късно.
цитирай
10. beckslover - :)))
14.03.2011 16:04
Харесвам концепцията за Нашият дом. Но хигиената в земетръсен аспект, не зависи от домакините.:))
Камините ги е слагала природата, починявайки се на свои закони, в които човечето е непричом.:))
Все пак, ако се вярва на това:
http://www.geology.bas.bg/lecture/seismotectonics-3rd%20lecture.pdf
България е на палатка, на зелено. Може и в землянка де...;))

Литосферата е „жива” и ние сме гости в епитела и. Дай боже да не се почеше..;)))
цитирай
11. wonder - beckslover
14.03.2011 16:18
Дано не я засърби в разломите търпеливата ни Земя! Откакто е Време, все това се молим. Какви сме космични прашинки, а? Няма и толкова...
Мислех да взема да напиша и „10-те Божи заповеди" в противоземетръсното инженерство с разглеждане на строително-конструктивните системи, използвани в България: едропанелното строителство, системата "Лийфт слеб", ПК и ЕПК, ама се отказах. Тук строителството е не с цел ДомоДобруване, а печалбарство.
Подчертано и мотивирано си се знаят и слабите страни на "тухленото" строителство. Ясни са опънните напрежения при земетресения и начините да се поемат от стоманобетонен скелет. От особена важност е, че днес май никой не строи имайки си хабер от непоглежданата уязвимост на строителните системи като определена от сеизмичния хазарт и разпределението на типовете интензивност при разрушаване на определен тип система, определянето на наблюдаваната уязвимост в резултат на макросеизмично обследване и описване на необходимите "биографични" данни за строителната система, данните за елементите на конструкцията, описанието и систематизирането на повредите в конструктивните и неконструктивни елементи на системата. И пр., и пр. Много дълго и страшно би следвало да стане.
Защо никога не обръщаме внимание на детайла се чудя...
И съм сигурна, че 90 % от народо-населението не знае в какво точно живее. Викаха им "силози за хора" на панелките. Днес са нещо по-страшно.
Трябва стратегия в тази посока. Дано някой се е сетил да грабне геофизиците под крило и да ги обгрижи, че и те да ни обгрижат мъдро в посока земе-тресения.
цитирай
12. beckslover - ;)
14.03.2011 16:47
Ами прашинките, ще направят льос някъде..;)
Чудо, от десетина години, част от работата ми е в няколко фирми за строителен надзор, в един от големите градове на България, къдете поне много се строеше.
Няма започнат голям строеж без геоложка обосновка. Не се занимавам пряко с конструкции, но общо взето съм в час. Първо, лицензираните конструктори с проектантска правоспособност не са хванати от улицата, а са хора с опит. Второ, т.н. „протимоземетръсни шайби”, всъщност са цели стени, на много места в конструкцията, изпълнени с голямо количество стомана. Не се започва бетониране, без строителният надзор да е проверил всичко това. И поне няколко пъти, да не е нагледал арматурата. И се прави. Поне тук е така откакто има сроителен надзор. Единственото нещо, което не може „органолептично” да се провери е качеството на стоманата. Аз вярвам на новото строителство.
цитирай
13. wonder - А аз не..., но после ще ти пиша Защо, че сега се отвявам.
14.03.2011 16:55
beckslover написа:
Ами прашинките, ще направят льос някъде..;)
Чудо, от десетина години, част от работата ми е в няколко фирми за строителен надзор, в един от големите градове на България, къдете поне много се строеше.
Няма започнат голям строеж без геоложка обосновка. Не се занимавам пряко с конструкции, но общо взето съм в час. Първо, лицензираните конструктори с проектантска правоспособност не са хванати от улицата, а са хора с опит. Второ, т.н. „протимоземетръсни шайби”, всъщност са цели стени, на много места в конструкцията, изпълнени с голямо количество стомана. Не се започва бетониране, без строителният надзор да е проверил всичко това. И поне няколко пъти, да не е нагледал арматурата. И се прави. Поне тук е така откакто има сроителен надзор. Единственото нещо, което не може „органолепнично” да се провери е качеството на стоманата. Аз вярвам на новото строителство.


Мога само да ти спомена, че край София и по морето се строи изключително некачествено, вкл. върху свлачища и бивши блата и тресавища. Надзорниците често са платени от строителната фирма приятелски кръгове. Ти си доста съвестна личност и вярвам, че има хора като теб, но съм скептик за цяло-частите в общия пъзел, относно уязвимостта на терените.
Мога да ти кажа и колко къщи в Бояна и Драгалевци имат басейни, чиито тонове вода се леят върху плъзгателната повърхност на земните маси в тези квартали, които изобщо нямат канализация. Свлачищата вече се събудиха в Банкя, Златни пясъци и др.
цитирай
14. bayhuy - И като стане едно Черноморско цу...
14.03.2011 17:00
И като стане едно Черноморско цунами, и като почне да зафърга китове по билото на Стара Планина...мани-мани...
цитирай
15. wonder - Бай Х., за твоя оптимистичен взор - адмирации,...
14.03.2011 17:19
... но относно другото - няма невъзможни Цунамита у нас!
http://vislupus.piczo.com/fdgr?cr=1

Доц. Бойко Рангелов е един от най-квалифицираните по темата и сред най-авторитетните български геофизици:
"Никой нищо не казва за цунамито в Черно море: Цунами е бушувало в Черно море преди две години, съобщи Бойко Рангелов от Геофизичния институт при БАН. Мощната вълна обаче си останала тайна. Това беше последното цунами, което е регистрирано в Черно море. Гигантската вълна се надигнала на 7 май 2007 г., но никой не бил съобщил за нея.

По принцип това природно бедствие се появява след трус, но можело да се появи и без разместване на земните пластове, обясни специалистът.

Въпросното цунами било несеизмично, с амплитуда от порядъка на 3 метра. Водният катаклизъм не предизвикал жертви и разрушения. Самият факт, че съществуват цунамита в Черно море, показва, че трябва да сме внимателни и подготвени за този вид катаклизъм, категоричен е ученият.

България не би се справила в ситуация на силно земетресение, коментира още Бойко Рангелов. Ако у нас има трус със същата сила като италианския, страната ни няма да има сеизмологичен капацитет да се справи със ситуацията.

3000 сеизмолози се занимавали с последиците на земетресението в Абруцо, Италия, обясни специалистът. 'Хората, които се занимават с движението на земните пластове у нас, са 30-40 души и не знам как бихме се справили с подобно нещо", каза още Рангелов.

Обучението на населението е едно от най-важните неща, което трябвало да се предприеме, смята Рангелов. "Това е специфично знание, което не се добива от спорадични публикации в пресата", каза ученият.

Огнището в Македония няма да предизвика други, успокои Рангелов. На 24 май западната ни съседка беше разтърсена от два мощни труса. Към 19 часа Македония беше разлюляна от земетресение със сила от 5, 2 по Рихтер. Само няколко часа по-късно трус от 4, 5 по Рихтер разтърси страната отново. Двата катаклизма бяха усетени в София, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Гоце Делчев, Парник и Сандански. След тях над 350 автършока люляха Македония. Според учения досега не бил наблюдаван толкова интензивен следшоков процес. Това се дължало на факта, че земетресението е плитко."
цитирай
16. frina - Наистина много интересен
14.03.2011 17:26
и полезен постинг. Спомням си, че баба имаше много живи спомени за Чирпанското земетресение - паниката и спането на двора дни след това от страх земята да не затрепери отново...
цитирай
17. wonder - frina - Наистина много интересен
14.03.2011 18:10
frina написа:
и полезен постинг. Спомням си, че баба имаше много живи спомени за Чирпанското земетресение - паниката и спането на двора дни след това от страх земята да не затрепери отново...


Нали си забелязала, че само ако друсне в собствения ни двор, ще вдигнем очи в размисъл, но пост фактум.
През последните години наоколо доста си разтърсваше - в Турция /1999 г./, в Гърция /1999 г./, в Румъния и Македония (2009), в Косово (2010). Последното се активизира в Сърбия (2010).
Най-страшното е, че се прогнозира в Мраморно море земетресение от порядъка на Хаити в близките едно-две десетилетия.
Абе на земята й писна от нас, най-общо казано. И все ми става смешно като гледам блогбегейските Пунически войни за кокоши яйца с меренето на това-онова, на фона на тоталния изкрейзил ъндърграунд, сриващ света наоколо.
цитирай
18. demonwind - 3. wonder
14.03.2011 18:12
Мой бивш съученик, архитект, веднъж на маса ми разправи, че ако в София друсне като в Турция, прогнозата му е поне милион (1 000 000) жертви... Според него ще оцелеят само панелките, които обаче не са пипани отвътре (например леля Цеца от Долно Уйно станала софиянка, обаче апартамента й бил тесен и решила да бутне едната стена (носеща) и комина, че да й се разшири дебелия задник, с извинение). Всичко останало ще бъде леш... Аз лично не живея вече в София, обаче когато строихме къщата, не помня да сме правили противоземетръсна шайба (бях дете и май такова нещо няма - само основите са много дебели (баща ми им сбърка пропорциите и ги направи двойни ;))). Иначе имаме два апартамента в София и двата се крепят на картонени кули (цялата сволоч, дето не си плаща парно от десетилетия, си е бутнала де що свари и сега дори няма да има нужда от 7 по Рихтер - и 5 стига)...
Мога да кажа само - ДА ПАЗИ ГОСПОД!!! Че сега сме за посмешище на цяла Европа и света, откъдето и да ни погледнеш, ама ако стане и такава трагедия, просто ще сме и живи за ожалване...
цитирай
19. tryn - Прочетох с подчертан интерес.
14.03.2011 18:13
Много навременен и съдържателен постинг – богат на научни сведения и факти.
Прочетох и коментарите.
Очаквам продължението – с благодарност.
Поздрави!
цитирай
20. wonder - demonwind, земетресенията могат да се прогнозират донейде, без да е ясно точното време на случване.
14.03.2011 18:24
Днес има мощни GPS и последното чилийско земетресение от 27.02. 2010 г. с магнитуд 8,8, беше прогнозирано, описано и публикувано около половин година преди това в научните списания. Прогнозата беше направена от екип от френски геодезисти, геофизици и геолози, водени от проф. Армижо, въз основа на GPS измервания и моделиране.
В България само Видинско и Странджа май са извън опастност. А най-сеизмо-застрашени са София, Пловдив, Благоевград и Варна.

Относно прогнозите за 1 млн. жертви - мисля, че не сме чак толкова загубена нация, че да надминем по брой жертви световната статистика до момента само в един град. Леко прекалено е. Макар, че сградите ще се срутят поголовно... това свалачището на Лозенец, Симеоново, Княжево, Овча купел... всичко ще тръгне.
А най-доброто и скъпо строителство с противоземетръсни шайби си остават ЕПК-сградите. Това е и най-скъпото строителство в света. Само соца внедряваше такива пари в едроплощни-пълзящи куфражи. Това никъде по света го няма, освен в бившите соц-страни. И е най-здравото и скъпо строителство.
Около 150 години бетона стяга, после живее още толкова поне.
Ще напиша нещо и по тази тема някой ден.
А иначе Бог да ни пази!
цитирай
21. zelas - На български не знам думата, но това ...
14.03.2011 18:28
На български не знам думата, но това му викат fearmongering.

Може ли авторката да ми обясни, каква е целта да се внася страх и смут измежду хората?

Японците са най-подготвените и какво от това, ето пак ги отнесе.

Та питам, мислила ли е авторката преди да ги пусне тези неща, които така или иначе който иска може да ги намери, или просто си е изкарала собствените бесове/страхове наяве.

Благодаря предварително.
цитирай
22. wonder - tryn
14.03.2011 18:31
Намери си в местния печат при теб статиите от Международната научна конференция по подводна палеосеизмология, проведена Австрия в края на миналата година и ще се изумиш от невероятностите, които са се случвали. Ако ти се превежда, може да го направиш за по-широк кръг читатели в блога си.
На Балканите в момента чрез симулация е изчислено, че най-голямата опастност от катастрофично земетресение дебне в Мраморно море.
цитирай
23. silencemurmur - прекрасен космически кораб,
14.03.2011 18:32
пълен и с "прекрасни" опасности. Домът ни не е сигурно и саморазбиращо се убежище. Ако се наложи, къде да се турнат дългосрочно тези 137 мил. японци? Ако не природата ни мори, то пък й се помага да ни гиби. Виж земетресението в Хайти или вулканското избухване в Исландия.....
цитирай
24. wonder - zelas
14.03.2011 18:34
Без да слизам на посредствените нива в тона ти, бих казала, че това е авторски научен материал и няма как "който иска да може да го намери" тъй като съм го писала аз в следствие на доста дълги научни изследвания и след изчитане на доста обемна научна литература по темата.
Освен това статията не плаши никой друг освен теб, което е видно от едва прикритата ти агресия.
В тази връзка ти препоръчвам заселване в тихо селце край Видин и по-висок праг на търпимост и човеколюбие.
цитирай
25. wonder - silencemurmur
14.03.2011 18:36
Така си е!
Аз не вярвам в края на света през 2012 г. А ти?
Из един разговор с Байко Рангелов:
"Унгарският геофизик Миклош Казмер докладва за откритие в Унгария - цяла гора, пропаднала повече от 25 метра и вкаменена преди 7,5 милиона години, превърнала се в една от най-големите атракции край езерото Балатон. Все още най-големите известни на европейците природни бедствия остават необясними от гледна точка на съвременната наука. Нито земетресението (съпроводено с цунами), ударило Лисабон през 1755 г. и взело над 50 000 жертви, нито подобното нему Месинско земетресение през 1908 г. с магнитуд над 8,0 и отнело повече от 30 000 човешки живота могат да бъдат адекватно моделирани със съвременните методологии, техники и научни знания, така че резултатите от моделите дори да се доближат до наблюденията и последиците, добре описани от очевидците.
България също има някои примери от своите научни изследвания. Най-старото документирано земетресение в Европа, доказано с археологическите разкопки край Провадия, станало преди 6550 години в района на Източното ни Черноморско крайбрежие, което е било с магнитуд минимум 7,5 по Рихтер. Както и това, разрушило храма на Кибела в Балчик. Той е бил разрушен от комплексно геофизично бедствие - земетресение, цунами и свлачище, действали последователно), което е станало през VI век след Христа."
цитирай
26. zelas - Без да слизам на посредствените ...
14.03.2011 18:42
wonder написа:
Без да слизам на посредствените нива в тона ти, бих казала, че това е авторски научен материал и няма как "който иска да може да го намери" тъй като съм го писала аз в следствие на доста дълги научни изследвания и след изчитане на доста обемна научна литература по темата.
Освен това статията не плаши никой друг освен теб, което е видно от едва прикритата ти агресия.
В тази връзка ти препоръчвам заселване в тихо селце край Видин и по-висок праг на търпимост и човеколюбие.


Добре и каква е все пак целта на статията? Или по друг начин казано, има ли такава?
цитирай
27. wonder - zelas
14.03.2011 18:46
Какво знаеш за Т-доверителния интервал?
цитирай
28. zelas - Ти си го написала, защо ме питаш? ...
14.03.2011 18:59
Ти си го написала, защо ме питаш? Японците нямаха ли данни за доверителен интервал, не бяха ли най-подготвените, и какво стана накрая?
Човек не бива да си мисли, че може да е подготвен за всичко. Затова имаме легендата за самонадеяния Икарус.
Други са нещата вътху които трябва да работим, а не да треперим под стълбите в очакване на следващото земетресение.

И дори да приемем че си абсолютно права и следващото земетресение чука на вратата ни. Е и, какво правим?
Нали не се заблуждаващ, че това правителство ще направи нещо, или пък че строителите ще се стреснат.

А ако не си права? Тогава какво?

Проблемът е че, самата енергията на колективният страх може да причини земетресение.

Затова те питам има ли цел статията, ама още не съм получил отговор.
цитирай
29. wonder - zelas, какви ги говориш за "други са нещата" и японците? Вникни в другата посока, плийз.
14.03.2011 19:05
Никой не прогнозира бъдещо земетресение тук, а в Мраморно море в близките 20 години, което щяло да отнесе Балканите като Хаитянското. /вж. написаното до Трън в 22 комент/ Изчети си материалите от Австрийската конференция. И дишай спокойно - каквото ни е писано, то се случва въпреки или чрез нас. :)))

Сега ще ти отговоря най-общо и достъпно Защо постнах това, Зелас, въпреки че не ти дължа обяснение, нали знаеш? Постнах част от тази статия, защо считам, че трябва да познаваме по-добре характера на природните екокатастрафи и да сме по-адекватни и подготвени ако това ни се случи, защото всъщност не сме готови да реагираме в подобни ситуации, а и вредим на Природата с всички сили и с цялото нехайство на собствената си некултурност, че сме вечни и вездесъщи, че да я ползваме за своя угода като благодат и експроприирана лична манна во веки веков. Да, ама не!
Всяка година за нуждите на строителството в България се добиват над 30 милиона куб.м пясък, чакъл и речна баластра. Една планина, която се влага в хиляди сгради, приютили в домашния си уют хиляди семейства, неподозиращи колко нелепа понякога е крилатата фраза "Моят дом е моята крепост", защото и най-лекото дихание на Майката-Земя може да преобърне като в хартиен замък животите ни, да ни покаже, че всяко незнание се заплаща и всяка грешка се наказва, ако си построил своя "покрив" без да познаваш недрата, дишащи под него.
Защото геодинамичните процеси - земетресенията и свлачищата не са просто един илюзорен исторически "сеир", а непредсказуема природна стихия, способна да отнесе в неведението самодоволният ни човешки свят, въртящ се около собствените си несъвършенства. Би трябвало да се научим да разбираме природата заради самите себе си, да участваме в промените на света без да накърняваме нейните закони и да изживяваме чувството си на освободеност от грижата за опасността, ако сме я преодоляли с познание.
цитирай
30. zelas - Сега ще ти отговоря най-общо и до...
14.03.2011 19:24
wonder написа:
Сега ще ти отговоря най-общо и достъпно Защо постнах това, Зелас, въпреки че не ти дължа обяснение, нали знаеш? Постнах част от тази статия, защо считам, че трябва да познаваме по-добре характера на природните екокатастрафи


Благодаря за отговора, ама колкото и да сме информирани, това нищо няма да промени. Цялата система е за коша.

Трябва да променим ИЗЦЯЛО начина си на живот, там се крие ключът - ако има нещо което можем да се поучим от японците, то е точно това. Япония се е индустриализирала и урбанизирала извън безопасните рамки и независимо, колко си мислят, че са подготвени са преминали разумния праг на развитие.

Аз чакам да се уталожат малко страстите и такава тирада съм подготвил, че ще причини земетресение в блог.бг.
цитирай
31. planinitenabulgaria - За геодинамичната обстановка в България:
14.03.2011 19:53
Момиче - жив барометър на случващото се по света,
Приемам статията Ти по особен начин:
Някъде от Вселената към нас е изпратено предупреждение като лъч.Светлината му е отразена от едно надарено с талант от Бога същество и насочена към нас.В Библията за грозящи ни опастности ако не съблюдаваме Божия закон са ни предупреждавали светците и пророците,които Бог е възлюбил и на които е направлявал мисълта.А те са писали писмата и заветите си към нас.
Земетръс през 17-век променя част от Исърския пролом.Поради него се срутва половината от върха между Своге и Желен,днес наричан Сцепенио връх.Свличащата се пръст заприщва Искъра между този връх и отсрещния,който поради страховития тънтеж тогава е наречен Грохотен.Свлечената пръст се превръща в язовирна стена и Искъра се покачва до толкова,че днешната река Искрецка се пълни чак до спирката Палилула,в горната част на Искрец.Поради това тази река е наречена Иск/ъ/рец и това име се запазва до днес,река Искрец и основаното по-късно село до нея - Искрец.Искърът,прерязал целия Коджабалкан,набързо се справил и със стената пред него. Първото естествено хидросъоръжение у нас.
Пътуващите днес с влак през Своге могат да видят полусвлечения връх до Желен и скалистия връх Грохотен,който е подпрял свлечените земни маси.
Тогава сме били под турско иго,районът е бил с местно значение и тези събития не са ставали известни.Но за това събитие се разказва по Свогенско.Аз съм убеден в истинността му,само годината на събитието не е ясна.
Аз не се притеснявам във връзка с тези събития,защото те са Божие дело,а Бог е любов.Безпокоя се от събития,които могат да бъдат предизвикани от хората поради бузумното им пребивавене в този прекрасен космически кораб.
За това сравнение поздравявам авторката на статията.Според мен има някаква връзка между тази статия и стихотворението и "Аз вярвам в Бог!"
Коста
цитирай
32. evrazol - колко нелепа понякога е крилатата фраза "Моят дом е моята крепост"
14.03.2011 20:13
Много си е "лепа" даже поговорката. Това че сме направили крепостите свой дом не означава че домът не е "крепост" в един по-друг смисъл. Ако оставим настнрани, обаче, погледа ми от другата страна на палачинката, статията ти си е много полезна. От нея прекрасно личи в колко грешна посока са материалистичните ни напъни. Крадеш цял живот за къща с басейн за да се пльосне по льоса. А, и като умреш наследниците да се съдят за нея вместо да си пият заедно ракията.
Земята ще си я има и след няколко милиона години. Не е ясно човечеството ще го има ли.

Пък да знаеш че благодарение на "журналистически трактовки" на темата, чух няколко цигани да си говорят за "земната ос". Изместила се била.

Трагедията на нашето време е в огромната и увеличаваща се дистанция между големите ни умове и всеобщата посредственост. Не е в катаклизмите. Щото за да бъде домът крепост, трябва всичко свое да носиш в себе си:))))
цитирай
33. harvi - Признавам си, че стихийно и необратимо ме обърка!
14.03.2011 20:18
Не с професионализма си (приех 100% всичко, което си написала), но за първи път чета поетично обяснение за противоземетръсните шайби :)) Сред моите клиенти има строителни инженери, конструктори и архитекти и никой от тях не е концертмайстор на душата като теб :) Та след сеизмичното разтърсване на представите ми за теб да ти кажа, че от личните ми наблюдения над работата на въпросните ми клиенти, мога спокойно да кажа, че се обръща сериозно внимание на сеизмичната устойчивост (не зная точния термин) на сградите. Дори когато инвеститорите искат да спестят от материала, се прави всичко възможно сградата да издържи и на силни земетресения. Но проблем е това, че кооперациите са една в друга, няма отстояние и не се прави най-доброто в борбата с подпочвените води. Но когато има компания от стиснат инвеститор и услужливи конструктори, архитекти и надзорници, не се знае какви могат да бъдат последствията! Да не дава Господ!
Ще чакам с нетърпение продължението. Научих много от този пост :) Поздрави!
цитирай
34. tomich - "Всичко е свързано с всичк...
14.03.2011 21:05
"Всичко е свързано с всичко" -
Абсолютно съгласен! И пробивайки тунели на познанието в непознатото и тайнственото, ние сме длъжни да се съобразяваме с тази фундаментална истина.
Земетресения стават не само на Земята.Научно е доказано, че те са реалност и на други планети от Слънчевата система. Следователно нарушаването на екологията от човешката цивилизация е може би само една от многото, но не и главна причина за земетресенията. За съжаление, науката още не е в състояние да каже категорично кои са тези причини, за да станат възможни практически приемливи прогнози за земетръси. Земетресение с М = 10 практически е непредсказуемо и никакви защитни мерки няма да ни спасят. Като казвам непредсказуемо, имам предвид статистическа достоверност не по-висока от 20 - 30 %. Да не говорим пък за времето на случване...А то е нужно да се предскаже ОПТИМАЛНО - нито много рано, нито много късно по разбираеми причини...Проблемът е, доколкото знам, в пълното господство на нейно величество СЛУЧАЙНОСТТА.
Колкото до другите природни бедствия (наводнения, свлачища, пожари, озонови дупки и други), там наистина човешкият фактор играе основна роля.
Постингът ти е много информативен, интересен и полезен.
Поздравления!
ПП Минералният извор "Овча Купел" се е появил в резултат на сеизмичния трус с магнитуд над 7,5,ако не ме лъже паметта, в София през м. септември 1858 г.
цитирай
35. voinov50 - :)
14.03.2011 21:37
Направил съм подобна глава в изпратената за набор книга, информацията е почти същата и е подготвена с работниците на сеизмичната станция в Крупник, а и живея само на един километър от входа на Кресненското дефиле, където се е случило прословутото земетресение на 04.04.1904 година...
Щеше да излиза нова карта на сеизмичните райони в България, така и не научих дали е излязла и публикувана.
Поздрави за поста!
цитирай
36. godlieb - GAZ - PETROL - GAZ . . .
14.03.2011 22:04
ПРИЗИВ: НЕКА НАСТОЯВАМЕ УПРАВЛЯЮЩИТЕ НЕЗАБАВНО ДА ВЪЗСТАНОВЯТ "МИНИСТЕРСТВО НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ"!
цитирай
37. penchoan - Според Учителя Петър Дънов земе...
15.03.2011 00:40
Според Учителя Петър Дънов земетресенията са проява на негативната човешка мисъл. Земята е живо същество, което реагира на мислите ни. Преди земетресението в Чирпан и Пловдив през 1929 г. е бил направен опит да бъдат намалени последиците, но Учителят единствено е успял да промени часа - от рано сутрин, когато всички спят, успява да го ускори на около 22 или 23 часа, с което се намалява броят на жертвите.
Светът сега навлиза в решителна фаза на земни промени и големи предстоящи катаклизми и земетресения, но в България не се очакват по-силни земетръси от 6-7 степен.
цитирай
38. demonwind - 20. wonder
15.03.2011 10:19
Амин! Иначе наистина ЕПК-то си беше нещо много стабилно. Ако се санира (изолира) панела, е вечен. Тук, в Белгия, има такива блокове, ама и те са от онова време. Сега се строи с разни фъшкии като Итонг и т.н., дето малкия го пробива с отвертка... ;)))

Поздрави!
цитирай
39. mitashki - През втората полувина от царува...
15.03.2011 10:38
През втората полувина от царуването на Симеон Велики, когато се замечтал за престола в Константинопол и загърбил всичко духовно, сторено през първата полувина, наречена "Златен век", са станали 5-6 значителни за нашата територия земетресения, които в голяма степен са освободили енергията, докато пак не я натрупаме с нашето присъщо черномислие, мили мои Черноризци храбри писачи.
цитирай
40. balkanian - Да виждаш опасността не значи да си черномислец...
16.03.2011 12:59
Бъдещето на Българската нация зависи може би най-много именно от подготовката за земетресението. Въпросът е как можем да се отървем от чудовищните блокове, в които е натикан народецът. Според мен трябва да се използва принципът на моркова и тоягата. Първо, изготвя се план за премахване на блоковете. Най-напред най-старите и рискови. За всеки блок се обявява срок, след който започва събаряне. На хората се плащат апартаментите по пазарни цени. С парите всеки може - да си купи друг апартамент (такива ще има все по-малко), или къща, но само построена по новия (!) начин (според държавната програма). Опразнените блокове (и полусъборени къщи - такива особено в София тухлени много) могат да се използват. Бетонът може да се нарязва и да се ползва за стени на новите къщи, също и тухлите. Другият строителен боклук може да стане на настилки за пътища. Опразнените терени в градовете могат да се заемат от ниско строителство (1-2 етажа) или паркове. Разбира се, хората трябва да искат да отидат на село. За целта трябва там да им се предлагат добре платени работни места (в земеделие, в новата инфраструктура и други дейности). Без такава стратегия България е заникъде. Всичко, което е налице, трява да се използва ( и в града и на село ).
Благодаря за хубавата статия!
цитирай
41. wonder - balkanian
16.03.2011 13:01
Умно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15173277
Постинги: 3225
Коментари: 32055
Гласове: 194042
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031