Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.01.2016 17:52 - Ретроспекция и провиденция или Блогът и Ефекта на доминото
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 18235 Коментари: 58 Гласове:
59

Последна промяна: 04.01.2016 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Забелязали ли сте какъв е %-ът на достоверност, излъчван от блоговете тук, когато някой реши да заформи поредните Пунически войни за кокоши яйца? Нулев. Но пък за това Ефектът на Доминото е 100 % сигурен. Масовият резултат е напускане, деактивиране на блогове или клониране на погнатите, обидените, наранени или изтормозени „жертви”. В момента привидния активитет в блога се поддържа от напълно непознати до скоро, новопоявили се никове, които се държат като добре забравени стари ментори и свойски се родеят, познавайки средата безупречно.
Блогът и Ефектът на доминото си имат точна романизирана илюстрация и са отпечатък от Пръст, но не онзи на съдбата, а водещият среден от познатата конфигурация. Нищо ново не се случва – всичко е добре забравено старо. Дори троловете са същите.
Надявам се да сте чели „Пражкото гробище” – последната книга на Умберто Еко, която включва в себе си огромна палитра провокирани събития – от аферата Драйфус, Апокрифа на Ционските мъдреци, издаден за пръв път в Русия през 1903 г., а след това финансиран в тираж половин милион копия от самия Хенри Форд, ставайки пълномощно за геноцид на Хитлер по време на Холокоста, през Парижката комуна, световните и локални войни, Рисорджименто, периодичните революции, тайните заговори, задкулисните интриги и покушения, та до световните конспирации.
Главният герой на романа е мизантроп-фалшификатор, а сред останалия антураж се мъдрят всякакви архетипи, дори Фройд.
Чета блога и го въздигам до романа на Еко. Чета и виждам психясалите троглодити, сивите кардинали, шутовете, лудите хейтъри и се питам: Защо ролите в театрото са така бедни и няма някой любвеобилен луд тук? Да ходи из блоговете и да лее любов, позитивизъм и сантименто-комплименти, да е с емоциото напред, а не с болното рацио, дори мъничък талант да има... поне в събирането на хербария като спомен в достоверността на блоговите креатури. Няма. Но колкото повече време преминава през нас толкова по-пошли стават имитациите на реал в този виртуал.
Хора, блог означава лично пространство за споделяне. Това не е клюкарник за ментални несгоди, не е букворЕдица за избиване на комплекси чрез мания за величие, не е и територия за биткаджийство и пламенно неприемане на този или онзи.
Блогът не е място, в което да замеряш другите с мнението си. То, мнението ти е само и единствено Твое и проектира личната ти емоционална грамотност  към света идеща от вътре-то ти навън. Блогът е среща на Себе си с Другите, които са ти себеподобни. Говоренето единствено като размах на злиезичието тук,  само по себе си е израз на некултурност или непълноценност. Хейтърството е изблик на социална неадаптивност и неадекватност. Мразенето във виртуала е липса на обичане в реала. Четенето на чужд блог не ти дава никакви права да мислиш, че имаш правилно или изобщо някакво, подплатено мнение за собственика на даден блог.
Много хора са избрали да мразят априори и дори не четат кой какво е написал.
Когато избираш дали да отидеш на театър, кино или другаде – изборът е твой. Да не влизаш в даден блог – изборът е също твой.
Заклеймителите уличават Себе си!
Болестотворното раздаване на оценки, откритото съдене и ваденето на думи от контекста, както и овалването им в изкривени понятия и смисли, никому не е нужно.
Да паразитираш върху чужд текст е безхаберност за собственото ти нищожество и посредственост. Ако можеш твори, ако не – чети, но говори само когато можеш да го направиш добронамерено или замълчи – това е най-благородната форма на мнение когато нещо не ти харесва.
Един от най-пошлите начини на елементарна социо-неадекватност е да коментираш коментиралите или техните коментари, а не текста на постинга, провокирал ги.
Да изкажеш мнение е лична проекция на собствено можене.
Да натрапваш мнение е липса на възпитание и желание да наложиш своето.
Да оспориш мнение е лесно, стига да умееш да започнеш конструктивен дебат.
Да наложиш мнение чрез многосрични отрицания или чрез излишни суперлативи е никому ненужно.
Да уважиш мнение дори да не го приемаш е висше достижение на ума.
Да обиждаш с мнение нечия личност, напълно непозната за теб, е проекция на слабост.
Да приемеш мнение когато е критично и поднесено добронамерено е осъзнатост на личността.
Човек избира сам!
Нека 2016 г. да бъде блогодатна и блогоугодна за сътворяващите уважение помежду си!
Нека Блогарията ни е гостоприемник с уютна чистота и светло оглеждане в себеподобните ни огледала.
Нека се възцари хармонията, която ни сродява, защото Всичко е свързано с всичко и всеки с всеки!
Пожелавам на всеки благодатта да не правиш нищо, имайки всичко!



Гласувай:
60



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shambala - .
04.01.2016 18:40
Ето, аз съм любвеобилна и днес излях един сантименто-комплимент, но домакина на блога побърза да ме изгони с думите "Айде пътя" - какво повече да добавя?!
цитирай
2. wonder - Ето, аз съм любвеобилна и днес излях ...
04.01.2016 18:48
shambala написа:
Ето, аз съм любвеобилна и днес излях един сантименто-комплимент, но домакина на блога побърза да ме изгони с думите "Айде пътя" - какво повече да добавя?!


Направил го е по няколко причини. ;)))
Първо не познава страхотното ти чувство за хумор, зад което дреме Тигърът на Добротата. Второ: очевидно никога не е бил в Пещерата на Платон.
И трето: твоето прословуто любвеобилие го е смутило до дънната платка и е реагирал... прескунди... без да забележи харизмата ти. Дай му втори шанс! ;)))
цитирай
3. djani - Дела, как само ми харесваш в ролята на приказната добра фея на Блог.бг-то...
04.01.2016 18:59
Което е в тон с еуфорията от празничната новогодишна атмосфера. Де да можеше с вълшебната си словесна пръчица да очовечиш мишоците и плъхчетата, вилнеещи в сайта - загниваща Тиква. Като ги превърнеш в блестящия екипаж на разкошната каляска на Интелекта и Творчеството, пренасящ през времето чудодейно превърнатата от теб в ослепителна красавица, овъргаляната в пепел и смет Любов към ближния. В такава белоснежна, приказна нощ, посланието ти може и да се превърне в действителност...

цитирай
4. kreten10 - Някои хора се самозабравиха!
04.01.2016 19:48
Не си спазват собствените условия!
цитирай
5. shambala - .
04.01.2016 19:53
Вдълбочен анализ;
напомняш киото градинка - събрала хармонията и мърдостта на вековете :)
цитирай
6. wonder - Вдълбочен анализ; напомняш к...
04.01.2016 19:58
shambala написа:
Вдълбочен анализ;
напомняш киото градинка - събрала хармонията и мърдостта на вековете :)


Е, да! Любимата ми... дзен градинка - тази на Риоанджи, чиито 15-ти камък ми е хоризонт. ;)))
цитирай
7. wonder - Някои хора се самозабравиха! Не ...
04.01.2016 20:00
kreten10 написа:
Някои хора се самозабравиха!
Не си спазват собствените условия!


Тук е като в Африканския буш - хем е красиво и девствено, хем трябва да спиш нависоко. ;)))
цитирай
8. wonder - Дела, как само ми харесваш в ролята ...
04.01.2016 20:04
djani написа:
Дела, как само ми харесваш в ролята на приказната добра фея на Блог.бг-то...
Което е в тон с еуфорията от празничната новогодишна атмосфера. Де да можеше с вълшебната си словесна пръчица да очовечиш мишоците и плъхчетата, вилнеещи в сайта - загниваща Тиква. Като ги превърнеш в блестящия екипаж на разкошната каляска на Интелекта и Творчеството, пренасящ през времето чудодейно превърнатата от теб в ослепителна красавица, овъргаляната в пепел и смет Любов към ближния. В такава белоснежна, приказна нощ, посланието ти може и да се превърне в действителност...



Джани, хората сме толкова лесни за обичане!
Ти си поет по дух и вчувстваш нещата!
За да се алкализира средата в блога е нужна правилната основа.
Имам 8-годишен опит с търпеливостта към токсичностите в средата и железни способности да неглижирам спонтанните изблици да пишат безумства за мен, нямащи общо с действителността, а и е излишно да онагледявам реперкусиите върху главата ми от хора, които никога не съм обидила с нищо. Хубаво е да оглеждаме конфликтите от всички точки зрение в шарените си настроения. Не общуваме като хората и това донейде оповестява неразбирателства за преодоляване, в което няма нищо лошо и страшно ако след тях има уважение и вникване в другия с цяло-частите му от изграден характер.
И все пак границите на удоволствието да блогоговеем сред свои, продължават да се разтягат недефинирано, а ние идваме заради съвършеното касуле от мантри-размишления и паралели-усмивки.
И както е рекъл Публий Сир: Contumeliam nec ingenuus fert, nec fortis facit. - "Честният човек не търпи да го оскърбяват, а силният не оскърбява."
По въпроса за "Мишките и хората" се е произнесъл Стайнбек, а пък в друга своя книга /подходяща за сезона/ - "Зимата на нашето недоволство" беше казал: "Да си жив означава да имаш белези."
А в блога има, математически импровизирано, около 6-7 млн. зъби, хехе.
цитирай
9. kuschel - Ръкопляскания! Направи всички ни ...
04.01.2016 21:22
Ръкопляскания! Направи всички ни на пух и прах.
В последният ми постинг става дума за едни изроди. Да вляза ли в дебат с техните поддръжници? Какво ще ми препоръчаш?
цитирай
10. susona - има две неща
04.01.2016 21:44
които харесвам в теб
класа и чувствителност
има нещо, което ме очарова
стеснителността ти
има нещо, което ме забавлява
избухливостта ти и нетърпеливостта ти в признанията:))
с една дума има много неща, които ме очароват.
:))
здрасти и чао засега:))
уточнявам - хетеро съм и обичам страстен секс със страстни, демек силни мъже
така че, всичко, което написах е в резултат на това, което мисля като човек
ЧНГ, by the way:))
цитирай
11. susona - има нещо, което не харесвам по дифолт
04.01.2016 21:46
модерацията
и цензурата
не ме интересуват причините за тях
за мен са слаби
каквито и да са
цитирай
12. zaw12929 - Желая ви успешна Нова 2016 година, ...
04.01.2016 22:02
Желая ви успешна Нова 2016 година, здраве, дълголетие!
цитирай
13. planinitenabulgaria - Брависимо за висшите мисли, отправени към всички блогъри!
04.01.2016 22:24
Брависимо и за репликата към Коментар №3. Аз също откривам себе си в това обръщение към блогерите, призоваващо ги към разум и благородни отношения.
Има обаче още нещо в този нечист процес, който протича в Блог. бг. поне от 4 години - той се провежда съзнателно като следва направление, замислено от определени висши /като постове/ кръгове, целящи да приматизират и това пространство, останало незасегнато от опростачването, което върви по целия свят. Това не е трудно, защото хората в блога са с различно светоусещане, самите те носят противоречия. За целта трябва срещу тях да бъдат наактивирани с любезното съдействие на админите тези, чието място не е в блога и ефектът на доминото е готов.
Брависимо за анализа в постинга! Аз го приемам болезнено, мислейки за моето място в Блог. бг. Дано добрите хора в Блог. бг се съобразят с него и направят необходиимо за да се променят позитивно, а лошите /платените да рушат блога тролове/ се засрамят. Дано този Твой ФУНДАМЕНТАЛАН АНАЛИЗ на състоянието в Блог. бг се окаже началото на катарзис в него.
Поздрав от мен с един Концерт, писан по случай конфирмацията на австрийски император. Конфирмация е потвърждение в зряла възраст, че приемаш съзнателно вярата, към която си бил приобщен като дете.
Поздрави от Лос Анжелес и благодарност за този актуален постинг!!
https://www.youtube/watch?v=Qmsu1XaJbuQ

цитирай
14. wonder - Ръкопляскания! Направи всички ни ...
04.01.2016 22:51
kuschel написа:
Ръкопляскания! Направи всички ни на пух и прах.
В последният ми постинг става дума за едни изроди. Да вляза ли в дебат с техните поддръжници? Какво ще ми препоръчаш?


Кушел, пак преекспонираш. Никой не е направен на пух и прах, макар теб да съм те правила неколкократно. Хубаво е, че не си злопаметен. ;)))
Не съм чела постинга ти и нямам съвет за теб, освен един, който е общовалиден: "Никога не прави някому това, което не искаш на теб да ти направят!".
Гледай "Капитализмът", "Недъзи" и др. филми на Майкъл Мур, както и голямото му желание да направи граждански арест, забърквайки се все неволно в исторически събития.
цитирай
15. wonder - Брависимо за висшите мисли, отп...
04.01.2016 23:03
planinitenabulgaria написа:
Брависимо за висшите мисли, отправени към всички блогъри!
Брависимо и за репликата към Коментар №3. Аз също откривам себе си в това обръщение към блогерите, призоваващо ги към разум и благородни отношения.
Има обаче още нещо в този нечист процес, който протича в Блог. бг. поне от 4 години - той се провежда съзнателно като следва направление, замислено от определени висши /като постове/ кръгове, целящи да приматизират и това пространство, останало незасегнато от опростачването, което върви по целия свят. Това не е трудно, защото хората в блога са с различно светоусещане, самите те носят противоречия. За целта трябва срещу тях да бъдат наактивирани с любезното съдействие на админите тези, чието място не е в блога и ефектът на доминото е готов.
Брависимо за анализа в постинга! Аз го приемам болезнено, мислейки за моето място в Блог. бг. Дано добрите хора в Блог. бг се съобразят с него и направят необходиимо за да се променят позитивно, а лошите /платените да рушат блога тролове/ се засрамят. Дано този Твой ФУНДАМЕНТАЛАН АНАЛИЗ на състоянието в Блог. бг се окаже началото на катарзис в него.
Поздрав от мен с един Концерт, писан по случай конфирмацията на австрийски император. Конфирмация е потвърждение в зряла възраст, че приемаш съзнателно вярата, към която си бил приобщен като дете.
Поздрави от Лос Анжелес и благодарност за този актуален постинг!!
https://www/watch?v=Qmsu1XaJbuQ



Болезнено приемаш постинга ми, по свои си причини.
За времето, което споменаваш, блогът смени два пъти собствениците си, което изключва "приматизиращата конспирация", която споменаваш - хората по принцип се приматизират глобализирайки се. Твоето място в блог.бг беше при ПланинитеНаБългария и Музиката, гдето плуваш в свои води, но явно мястото острастява и ако човек не е като мен аполитичен пацифист, преминава на принципа "Ако искаш мир - готви се за война."
Българите сме ръбести индивидуалисти и ни трябват и обич, и себеобичане.
цитирай
16. wonder - има нещо, което не харесвам по ди...
04.01.2016 23:12
susona написа:
има нещо, което не харесвам по дифолт
модерацията
и цензурата
не ме интересуват причините за тях
за мен са слаби
каквито и да са


И аз не я харесвах, респ. ползвах, 5 години, но в последните 3 много я харесвам. Липсва ми онова някогашно моно но аваре, с което хлопвах портата, но оставях отключено, знаейки, че ще заваря сравнително чисто след нечието угощение на воля. Сега е друго, а не ми се чистят чужди Авгиеви обори, ако ме разбираш - Сизифов труд е. А аз си обичам Долче фар ниенте-то. ;)))
цитирай
17. kuschel - Е, хайде сега, и аз не съм преливал от ...
04.01.2016 23:17
Е, хайде сега, и аз не съм преливал от любезност винаги, макар че твоята забележителна начетеност, която отлично презентираш, понякога ми идва малко в повече. Но явно ти можеш да преминаваш на различни нива и когато се качиш на най-високото, аз почти не ти разбирам поезията. Но, остави ме мене. Важното е, че има един кръг колеги от блога, които всичко разбират и винаги са готови с похвалите. Към политическите врагове съм злопаметен по един особен начин. Преставам да ги смятам за човешки същества и ги игнорирам. Тоя коментар е лично за теб. Може и да не го пускаш ако искаш. Не държа.
цитирай
18. wonder - има две неща които харесвам в ...
04.01.2016 23:20
susona написа:
има две неща
които харесвам в теб
класа и чувствителност
има нещо, което ме очарова
стеснителността ти
има нещо, което ме забавлява
избухливостта ти и нетърпеливостта ти в признанията:))
с една дума има много неща, които ме очароват.
:))
здрасти и чао засега:))
уточнявам - хетеро съм и обичам страстен секс със страстни, демек силни мъже
така че, всичко, което написах е в резултат на това, което мисля като човек
ЧНГ, by the way:))


За много години Любов и Хармония!
И аз хем те харесвам, хем съм хетеро, но ще ти се обясня в любов с това:

Има хора, които остават в дълбокото
на сърцето, на храма, на всичките истини.
Имаш нужда да ги изкрещиш от високото.
И да отпиваш глътки от тяхната изповед.
Когато държиш ги в прегръдка, Живота са.
С тях ветруваш на всичките седем небета
в светлината на кръста, по пътя голготен.
Те са твоята дан – медна тичинка в цвете.

и тънъ

http://wonder.blog/izkustvo/2011/01/03/pralunna-sonata.660972?reply=2478313
цитирай
19. wonder - Е, хайде сега, и аз не съм преливал от ...
04.01.2016 23:32
kuschel написа:
Е, хайде сега, и аз не съм преливал от любезност винаги, макар че твоята забележителна начетеност, която отлично презентираш, понякога ми идва малко в повече. Но явно ти можеш да преминаваш на различни нива и когато се качиш на най-високото, аз почти не ти разбирам поезията. Но, остави ме мене. Важното е, че има един кръг колеги от блога, които всичко разбират и винаги са готови с похвалите. Към политическите врагове съм злопаметен по един особен начин. Преставам да ги смятам за човешки същества и ги игнорирам. Тоя коментар е лично за теб. Може и да не го пускаш ако искаш. Не държа.


Нали и аз това казвам - всеки може да разбере /САМО/ онова, което е единосъщно с него. С останалото започва да врагува, вместо да го опитоми като лисицата на Малкия принц.
Всеки е чувствуваща, разсъдъчна и съзнателна душа и дори да носи хаотични впечатления на физическо ниво, това не я прави нечовек по никой начин, заради различие в политическите пристрастия.
Синекурната присъственост в омасовените ефирни пространства не бива да поражда омраза, а да е проявление към разбирането на различието в другия.
Много ми хареса това за "неразбирането на най-високото ниво в поезията", защото това вече е вид Разбиране. ;)))
В блога има достатъчно хора, които спорят интелигентно. Знаеш кои са.
цитирай
20. wonder - Желая ви успешна Нова 2016 година, ...
04.01.2016 23:34
zaw12929 написа:
Желая ви успешна Нова 2016 година, здраве, дълголетие!


Благодаря!
За много години!
Благоденстваща и щастлива 2016 г.!
цитирай
21. dinkov - Динков
05.01.2016 00:15
wonder - много добре си го написала. Когато синът ми направи регистрация в blog на мое име ми каза: - татко мотай се тук, ще ти хареса, във "фейсбук" не е за теб. Тогава нивото на blog наистина бе високо и ми се понрави. Сега опростачването е пълно. Но тука не е изолирано място от всичко което става около нас. Какво друго да се очаква... Ти явно не си загубила чувствителността си затова реагираш така. Продължавай да си пишеш хубавите стихотворения и се абстрахирай от простащината, защото няма да можеш да е спреш. Сещам се за един френски филм от средата на 70-те години. Казваше се " Карай да върви това е валс ". Танцувай своя валс, радвай се на живота, а такива като мен ще се кефят на стихове те ти. А бе да си призная и мен чат-пат ми избиват "чивиите", ама да се дава акъл на човек който не познаваш е по-лесно отколкото да спазваш дадения съвет. Карай да върви това е валс...
Поздрав и Честита Нова година. За постинга ++++++++++++++++1
Ицко
цитирай
22. wonder - Лидис няма да е в стихосбирки, в к...
05.01.2016 01:29
lidislidis написа:
Лидис няма да е в стихосбирки, в класации, в журнали и въобще в български блогове, медии и т.н,


Хубаво е когато хората са добри заедно и това е единствения смисъл на общия блогов ефир.
цитирай
23. wonder - wonder - много добре си го написала. ...
05.01.2016 01:35
dinkov написа:
wonder - много добре си го написала. Когато синът ми направи регистрация в blog на мое име ми каза: - татко мотай се тук, ще ти хареса, във "фейсбук" не е за теб. Тогава нивото на blog наистина бе високо и ми се понрави. Сега опростачването е пълно. Но тука не е изолирано място от всичко което става около нас. Какво друго да се очаква... Ти явно не си загубила чувствителността си затова реагираш така. Продължавай да си пишеш хубавите стихотворения и се абстрахирай от простащината, защото няма да можеш да е спреш. Сещам се за един френски филм от средата на 70-те години. Казваше се " Карай да върви това е валс ". Танцувай своя валс, радвай се на живота, а такива като мен ще се кефят на стихове те ти. А бе да си призная и мен чат-пат ми избиват "чивиите", ама да се дава акъл на човек който не познаваш е по-лесно отколкото да спазваш дадения съвет. Карай да върви това е валс...
Поздрав и Честита Нова година. За постинга ++++++++++++++++1
Ицко


Благодаря, Динков!
ЧНГ и на теб! Жив, здрав, щастлив!
И заради... "Карай да върви..." :

Виенски валс

Виенски валс. И изстрел през сърцето.
В три/четвърти светът ми те погубва.
Въртя се в теб. Върти се в мен небето.
Дантелено политам. И се влюбвам.

Да бъдем двама, в тази въртележка
с избухнали възторзи, бяла зримост.
Виенски валс и цялата насмешка,
че търсих те, а тебе в мен те има.

Сега танцувам пак. И ми е светло.
В душата ми пирува чудно лято.
Виенски валс – любовно междуцветие,
с което ти ми върна свободата.
цитирай
24. lidislidis - Ние сме различни, но диктатурата и отричането на някои от нас е смешна.
05.01.2016 03:25
Аз блогвам 10 години близо, защо отрекохте материалите ми, личните ми стихове , постинги и всичко, за да не влезна в нито една ваша стихосбирка, списание и въобще?
От лична субективна несимпатия, или от расизъм, че не живея в България? Ами, не сте акуратни. Аз имам 264 стихове, които изкрадоха по българските сайтове и милиони снимки със същата българска съдба и не фигурирам като блогер, нито в блога, нито в изданията ви. Що за субективизъм от ваша страна е това?
цитирай
25. wonder - Ние сме различни, но диктатурата и ...
05.01.2016 10:17
lidislidis написа:
Ние сме различни, но диктатурата и отричането на някои от нас е смешна.
Аз блогвам 10 години близо, защо отрекохте материалите ми, личните ми стихове , постинги и всичко, за да не влезна в нито една ваша стихосбирка, списание и въобще?
От лична субективна несимпатия, или от расизъм, че не живея в България? Ами, не сте акуратни. Аз имам 264 стихове, които изкрадоха по българските сайтове и милиони снимки със същата българска съдба и не фигурирам като блогер, нито в блога, нито в изданията ви. Що за субективизъм от ваша страна е това?


Лидис, знам, че отдавна си огорчена от фактите, които споделяш в този коментар, както и перфектно знам, че лично аз не съм те отхвърляла, отричала и пр., но по някаква неизвестна за мен причина ти реши да си го изкараш на мен. Това не е важно. По-важно е да обговорим и изчистим тази история и да продължим напред с доброта.
Относно блоговата книга – да ме прощават останалите участници, но тя е същински тюрлю гювеч, в който категорично отказах да участвам. Редактор на книгата беше Адриана Зарева с блог "евелин", която не познавам. Качак си взе мой стих за там и го публикува, въпреки несъгласието ми. С три думи – нямам нищо общо с книгата и не я харесвам.
Сега за списанието – редакторите на 1-ви и 2-ри бяха 4-6 човека и там някъде възникна конфликтът с теб. Отново нямам нищо общо. Дори не знам кой/как/с какво те е обидил.
Като редактор на бр. 3 те поканих да участваш, но ти вече беше огорчена и отказа.
Поканих те и с твой проект да предложиш корица за бр. 3 – пак отказа. В блога на "Свободни поети" при проект № 6 за корица на бр. 3 на списанието в коментари 10 и др., още стои поканата ми към теб, както и твоята реакция. Сигурно аз съм единственият, канил те поне два пъти, редактор, така че... не се сърди на мен.
Очевидно не ти е по мярка достойният начин да отстояваш позициите си, както е видно от последващите ти реакции. Честният и открит начин на себеизразяване и отстояване, с уважение към другите, е достояние на хора с чест, а не на априорни хейтъри. Жалко! Но и никак не се учудвам. Всеки с Изборите си.
цитирай
26. conte - цоп
05.01.2016 10:29
ти ще кажеш ли що си деактивира блога на фрина?
цитирай
27. getmans1 - Сега е времето за ретроспекции и ...
05.01.2016 10:35
Сега е времето за ретроспекции и благопожелания, за добро или лошо и тук се разпознах, и да съм в крак с времето пожелавам, спорна година изпълнена с добри дела и помисли! :)))
цитирай
28. wonder - цопти ще кажеш ли що си деактивира ...
05.01.2016 10:40
conte написа:
цоп


В този блог определено липсват хора като Фрина, Компасион, Свобода, Евразол, Венци, Амрак и др., които бяха чудесни събеседници и многобагрени души.
Панта рей!
цитирай
29. wonder - Сега е времето за ретроспекции и ...
05.01.2016 10:43
getmans1 написа:
Сега е времето за ретроспекции и благопожелания, за добро или лошо и тук се разпознах, и да съм в крак с времето пожелавам, спорна година изпълнена с добри дела и помисли! :)))


И на теб чудна, мирна и благоденствена 2016 г.!
Хубаво е всеки да дава най-доброто, на което си способен.
цитирай
30. martiniki - ...мъдро, от висока наблюдателница, Чудо...липсват ми още
05.01.2016 14:11
Красита, Пилчо, Марк, Светло, Ran, giminibilibob, mattea, Мона, Мартеница...толкова хора, които бяха цветовете, създаваха калейдоскопа на това място и се отказаха омерзени, не се появяват
струва ми се, че и заради тях стоя
цитирай
31. wonder - . . . мъдро, от висока наблюдател...
05.01.2016 14:53
martiniki написа:
...мъдро, от висока наблюдателница, Чудо...липсват ми още
Красита, Пилчо, Марк, Светло, Ran, giminibilibob, mattea, Мона, Мартеница...толкова хора, които бяха цветовете, създаваха калейдоскопа на това място и се отказаха омерзени, не се появяват
струва ми се, че и заради тях стоя


Красита си пише в по-тихо пространство, на Мона и се случи нещо, Ран почина, Джеминибилибоб беше интересна личност, а Матеа светеше. Има и други липсващи хора. Дойдоха нови. Блогът е като Река - всеки миг е различен.
цитирай
32. donchevav - Не познавам нито едно от тези имена - ...
05.01.2016 15:46
Не познавам нито едно от тези имена - много късно влязох в блога, много съжалявам! Но пак бих изредила поне 5-6 светли имена на позитивни хора, които си отидоха през тези две години, в които съм тук - без тях тъмата се сгъсти още повече. И аз се чувствам като Марти - стоя заради приятелите си - но все повече разбирам, че по-скоро вегетирам, отколкото да правя това, заради което съм влязла в блога. И основната причина за тази демотивираност е лошият климат, деленето на "наши" и "ваши" с основен критерий - "успеваемост на Първа", липсата на диалог между потребителите, нетърпимостта към различните.
Поздравявам те за този постинг, Дела Раи, наистина е висок и някак... от по-едър калибър - прилича ти. Поздрави!
цитирай
33. wonder - Не познавам нито едно от тези имена - ...
05.01.2016 16:07
donchevav написа:
Не познавам нито едно от тези имена - много късно влязох в блога, много съжалявам! Но пак бих изредила поне 5-6 светли имена на позитивни хора, които си отидоха през тези две години, в които съм тук - без тях тъмата се сгъсти още повече. И аз се чувствам като Марти - стоя заради приятелите си - но все повече разбирам, че по-скоро вегетирам, отколкото да правя това, заради което съм влязла в блога. И основната причина за тази демотивираност е лошият климат, деленето на "наши" и "ваши" с основен критерий - "успеваемост на Първа", липсата на диалог между потребителите, нетърпимостта към различните.
Поздравявам те за този постинг, Дела Раи, наистина е висок и някак... от по-едър калибър - прилича ти. Поздрави!


Отива ти блогът на теб. Не бъди минорна, защото не вегетираш - осветяваш. Ще се радвам да чуя и твоите 5-6 имена.
Сещам се за Тукидитовата мисъл: "Силните направиха каквото можеха и слабите изстрадаха, каквото трябваше.", така че.. истината е в правенето... на добро.
Блог.бг е най-добрата блогплатформа, каквото и да става. Наша грижа е да го опазваме чист от конфликти.
Навсякъде има хора, които са си сами сценаристи, режисьори и дистрибутори на собствената мелодрама - рядка комбинация и никога печеливша, а досадна и пошла.
Виртуалната среда нито наранява, нито пристрастява. Пристрастяват и самонараняват хорските необходимости, неудовлетворености и липси, които всеки сам проектира в ефира.
Политиканстването е порок на средата изобщо - социална, обществена, сегрегатна, но него го има и във всяка кръчма, компания, форум.
цитирай
34. of4arsnakovalnia10 - http://catforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/01/11/malko-vreme.275789
05.01.2016 16:18
"Понякога искам да мога да смачкам целият свят, и да го захвърля в боклука на Вселената. Представям си го там, като един смачкан лист хартия, в която е надраскан адски погрешен текст.
Гледаме с големите очи на страха...
Страха, че не всичко е под наш контрол, че нещата се случват и без нашето съгласие, дори понякога и без нашето знание. Искаме всичко да се гради според нашите разбирания и интереси и сме страшно разочаровани, когато това не се случва. Вярваме на рецепти за щастие и искаме то да е вечно.
Подритваме труповете на старите вярвания и търсим нови по-сполучливи.
Накъдето и да се обърнем усещаме едно и също.
Усещаме колко сме малки и незначителни и как колкото и да се борим няма да променим света. Това убива, кара те да се чувстваш нищожен.
Понякога плачем от безсилие..."

Домакинката ще ме извини, но без да коментирам самият постинг, си позволих да цитирам моя Служителка като закачка към мартиники да не забравя да я спомене сред готините, напуснали отдавна това място.

Дианчето, милиНката... Няма я вече тук, а именно тя ме... "довлече" в далечната 2008-ма.
Е... казах - няма я тук, мартиники.
Иначе вече не е във Варна, а е в София.
Банкерка го раздава, баси.

Поздрави на всички и... едно ясно на всекиго обстоятелство, но все пак да го кажа:
НЕ СЪДЕТЕ ЗА ХОРАТА САМО И ОСНОВНО ПО ВИРТУАЛНИТЕ ИМ ИЗЯВИ!
ЧЕСТО РЕАЛНОСТТА Е КОРЕННО РАЗЛИЧНА И В ДВЕТЕ ПОСОКИ - ГОТИН ТУК - Е ПЪЛЕН МУХЪЛ В РЕАЛА И ОБРАТНО.

Пример от визирания постинг на Диди - Вики11, невероятно готин човек, но...
...
/лека й пръст/
цитирай
35. donchevav - Благодаря ти за доверието, скъпа ...
05.01.2016 16:50
Благодаря ти за доверието, скъпа Дела! През двете години, в които съм тук, си замина Дидо, вечна му памет, не влизат в блога Precoria, Benitta, Mileidi, Ishchel, Meiia /съжалявам за това, което й се случи/, а и все по-рядко виждам тук едни от най-добрите си приятели, тези, с които най-много контактувах – и това ме изпълва с тъга. Да, blog е чудесна платформа, истинска магия – и всички го обичаме! Време е да направим нещо за него – за да не търсим приятелите си във Фейсбук и по другите блогове.
И нов повод да се възхитя на езиковия ти усет – да, на мене ми отива блогът, а на тебе ти прилича:)))))))) В този дух за мене е още неприлично да давам мнения и оценки – затова моля за извинение! Поздрави, скъпа Дела Раи!
цитирай
36. wonder - "Понякога искам да мога да ...
05.01.2016 16:50
of4arsnakovalnia10 написа:
"Понякога искам да мога да смачкам целият свят, и да го захвърля в боклука на Вселената. Представям си го там, като един смачкан лист хартия, в която е надраскан адски погрешен текст.
Гледаме с големите очи на страха...
Страха, че не всичко е под наш контрол, че нещата се случват и без нашето съгласие, дори понякога и без нашето знание. Искаме всичко да се гради според нашите разбирания и интереси и сме страшно разочаровани, когато това не се случва. Вярваме на рецепти за щастие и искаме то да е вечно.
Подритваме труповете на старите вярвания и търсим нови по-сполучливи.
Накъдето и да се обърнем усещаме едно и също.
Усещаме колко сме малки и незначителни и как колкото и да се борим няма да променим света. Това убива, кара те да се чувстваш нищожен.
Понякога плачем от безсилие..."

Домакинката ще ме извини, но без да коментирам самият постинг, си позволих да цитирам моя Служителка като закачка към мартиники да не забравя да я спомене сред готините, напуснали отдавна това място.

Дианчето, милиНката... Няма я вече тук, а именно тя ме... "довлече" в далечната 2008-ма.
Е... казах - няма я тук, мартиники.
Иначе вече не е във Варна, а е в София.
Банкерка го раздава, баси.

Поздрави на всички и... едно ясно на всекиго обстоятелство, но все пак да го кажа:
НЕ СЪДЕТЕ ЗА ХОРАТА САМО И ОСНОВНО ПО ВИРТУАЛНИТЕ ИМ ИЗЯВИ!
ЧЕСТО РЕАЛНОСТТА Е КОРЕННО РАЗЛИЧНА И В ДВЕТЕ ПОСОКИ - ГОТИН ТУК - Е ПЪЛЕН МУХЪЛ В РЕАЛА И ОБРАТНО.

Пример от визирания постинг на Диди - Вики11, невероятно готин човек, но...
...
/лека й пръст/


Обменяли сме мисли и с catforlife, и с viki11.
Това е Смисълът тук - енергийният поток от мисли да облагородява и обогатява духа.
На всеки понякога му е идвало от въртележката да изкрещи : "Спрете света искам да сляза!" Хубаво е, че макар и непознати тук можем да усетим ефирните си светове и да ги оценим по достойнство, независимо от физическото измерение. Редовете изписани с капса са верни.
цитирай
37. martiniki - Дължа извинение...
05.01.2016 16:58
Съжалявам, че и аз така неучтиво подходих и не коментирах чудесната ретроспекция на Уондър, много неща ми минаха през главата, докато четох - мислех си колко малко хора умеят добрия тон и баланса, колко щеше да е хубаво да са повече, но вероятно точно това е истинското лице на света, такава е картинката.

За много здрави и добри години! Щастлива 2016!
цитирай
38. tomich - Честита 2016 година!
05.01.2016 16:58
Не познавам друг човек освен теб, Дела, който има дарба да бръкне дълбоко с хирургически скалпел в потайните извилисти гънки на човешка душа, за да трансплантира в нея поне мъничко зрънце обич, честност и достойнство - основата на взаимното уважение...Без да ги има не може да просперира устойчиво и трайно нито отделната личност, нито обществото като цяло, защото безспорна истина е, че "всичко е свързано с всичко и всеки с всеки".
Благодарен съм ти за този постинг!
Бъди здрава и щастлива!
цитирай
39. wonder - Благодаря ти за доверието, скъпа ...
05.01.2016 17:12
donchevav написа:
Благодаря ти за доверието, скъпа Дела! През двете години, в които съм тук, си замина Дидо, вечна му памет, не влизат в блога Precoria, Benitta, Mileidi, Ishchel, Meiia /съжалявам за това, което й се случи/, а и все по-рядко виждам тук едни от най-добрите си приятели, тези, с които най-много контактувах – и това ме изпълва с тъга. Да, blog е чудесна платформа, истинска магия – и всички го обичаме! Време е да направим нещо за него – за да не търсим приятелите си във Фейсбук и по другите блогове.
И нов повод да се възхитя на езиковия ти усет – да, на мене ми отива блогът, а на тебе ти прилича:)))))))) В този дух за мене е още неприлично да давам мнения и оценки – затова моля за извинение! Поздрави, скъпа Дела Раи!


То и моето не е точно мнение или оценка, а някакъв спонтанен изблик. ;)))
Харесвам Мея и се надявам да си остане тук. Всеки има свой ареал.
Ето една случка с хора-чудници, които познавах отделно един от друг. Изобщо не знаех, че са семейство докато той не поръча книгите ми за нея.
А Коста беше благородник-мъдрец. Работех с него когато беше кмет и философствахме над дилемите хорски. И един ден ми казва: "Знаеш ли, че моята жена пише стихове и има блог в блог.бг? ", а аз скептично... "Хмм, харесвам една поетеса в блога, която е духовен посланик - Мея", а той "Тя е!", а светът съвсем се смали и се превърна в стих. :)))
цитирай
40. wonder - Дължа извинение. . . Съжалявам, че и ...
05.01.2016 17:20
martiniki написа:
Дължа извинение...
Съжалявам, че и аз така неучтиво подходих и не коментирах чудесната ретроспекция на Уондър, много неща ми минаха през главата, докато четох - мислех си колко малко хора умеят добрия тон и баланса, колко щеше да е хубаво да са повече, но вероятно точно това е истинското лице на света, такава е картинката.

За много здрави и добри години! Щастлива 2016!


Честно казано картинката е в нас - виждаме каквото познаваме. Малко хора умеят виждането отвъд. Не е добре ако само гледаме. Достатъчно е да не приемаме нищо лично, да не правим предположения и да не съдим другите. Обикновено човек осъжда другите за неща, които при самия него са в дефицит. Аз виждам красотата и добротата ти, таланта да свириш хармонично на всички струни на душата и най-вече виждам, че ти виждаш красотата навсякъде - в облак, ваза, стих, цвете...
Радостна 2016 г., преизпълнена с емоции и благодат!
цитирай
41. wonder - Честита 2016 година! Не познавам ...
05.01.2016 17:32
tomich написа:
Честита 2016 година!
Не познавам друг човек освен теб, Дела, който има дарба да бръкне дълбоко с хирургически скалпел в потайните извилисти гънки на човешка душа, за да трансплантира в нея поне мъничко зрънце обич, честност и достойнство - основата на взаимното уважение...Без да ги има не може да просперира устойчиво и трайно нито отделната личност, нито обществото като цяло, защото безспорна истина е, че "всичко е свързано с всичко и всеки с всеки".
Благодарен съм ти за този постинг!
Бъди здрава и щастлива!


За много години, Томич!
Еее, казал си го страхотно! Винаги ни е нужно "зрънце обич, честност и достойнство - основата на взаимното уважение...Без да ги има не може да просперира устойчиво и трайно нито отделната личност, нито обществото като цяло".
Казвала съм го и друг път, но нека и сега...
Моята лична философия включва доста повече от 3 ценности, но ще дам квинтесенцията на момента, защото дълбоко вярвам, че обобщенията като наложени правила са невалидни откакто съществуват Универсалиите, т.е. твърдя, че всеки сам чисти Авгиевите си обори, започва винаги от себе си, без да обвинява останалия свят и отговаря за собствения си свят, като го изгражда сам:
1. Обич - от приятелство до Агапе. Към всичко и всички, защото Всичко е свързано с всичко.
2. Смирение, на принципа на молитвата на Св. Франциск Азиски:
"Господи, дай ми търпение да приема нещата, които не мога да променя!
Дай ми сила - да променя нещата, които мога!
И дай ми мъдрост, за да правя разликата между двете!"
3. Правене на поискано Добро, като всеки ден даваш най-доброто, на което си способен.
цитирай
42. kasnaprolet9999 - Чудесна ретроспекция си направила ...
05.01.2016 18:28
Чудесна ретроспекция си направила в своя постинг. И друг път си ни скастряла за лошите отношения помежду ни, но сега направо ни бръкна в душите. Гледам даже лидис донякъде успя да усмириш с добри думи, въпреки че продължи да се държи зле. От теб можем само да се учим на добри обноски. Лошото е, че добрите хора, които обитаваха това пространство, няма да се върнат отново тук. Някои са вече в отвъдното, отнесли в себе си обидата. Тук хората няма да се научат да се обичат, но поне ако започнат да се уважават повече, ще си е направо напредък. Казваш, сменили са се два пъти собствениците, но чадърите над троловете продължава, с цел повече коментари и кликове, които трупат техните печалби. Ами рекламите в блоговете, които никой не ги е разрешил? По-рано поне ни питаха, вече не питат. Ами надписаните постинги, които за минути се качват на първа???? След като не се спазват правилата за ползване на блога от самите създатели, ще има изстъпления и между блогерите. В такава среда се вижда кой-кой е. Наскоро, по повод седем годишнината от пребиваването ми в това пространство, написах мнението си за тези прояви. Ти обаче си го направила много по-ефектно, за което получаваш моите адмирации. Дано този път да има по-голям ефект и нещо да се промени тук, та и аз по-често да се задържам в блога. Поздрави на всички коментирали!!
цитирай
43. wonder - Чудесна ретроспекция си направила ...
05.01.2016 19:10
kasnaprolet9999 написа:
Чудесна ретроспекция си направила в своя постинг. И друг път си ни скастряла за лошите отношения помежду ни, но сега направо ни бръкна в душите. Гледам даже лидис донякъде успя да усмириш с добри думи, въпреки че продължи да се държи зле. От теб можем само да се учим на добри обноски. Лошото е, че добрите хора, които обитаваха това пространство, няма да се върнат отново тук. Някои са вече в отвъдното, отнесли в себе си обидата. Тук хората няма да се научат да се обичат, но поне ако започнат да се уважават повече, ще си е направо напредък. Казваш, сменили са се два пъти собствениците, но чадърите над троловете продължава, с цел повече коментари и кликове, които трупат техните печалби. Ами рекламите в блоговете, които никой не ги е разрешил? По-рано поне ни питаха, вече не питат. Ами надписаните постинги, които за минути се качват на първа???? След като не се спазват правилата за ползване на блога от самите създатели, ще има изстъпления и между блогерите. В такава среда се вижда кой-кой е. Наскоро, по повод седем годишнината от пребиваването ми в това пространство, написах мнението си за тези прояви. Ти обаче си го направила много по-ефектно, за което получаваш моите адмирации. Дано този път да има по-голям ефект и нещо да се промени тук, та и аз по-често да се задържам в блога. Поздрави на всички коментирали!!


Аааа, точно тук и сега ми липсват философските инвенции и удивителните представи на Джош, в този смисъл:
"Имам усещането, че невероятно продуктивната представка ,,с(ъ)-'' притежава буквално онтологически измерения. Най-общото й значение, както знаем, е ,,заедност'', ,,наличие, пребиваване, редом с...''. Това лесно би могло да бъде илюстрирано при думи като ,,събитие'', ,,спътник'', ,,съучастник'', ,,съдържание'', случай и пр."
Заедността е основана на опита и има фундаментално значение per se. Кой как израства вследствие нея, си е негов личен избор.
Пролет, оставаш тук! Блогът ти е уникален и си иска обгрижване и посвещаване.
цитирай
44. tomich - #
05.01.2016 23:06
Естествено, духовните ценности са повече от 3.Споменах само тях, защото съм убеден , че началото на едно съвременно духовно възраждане трябва да започне с осъзнатото възприемане на тези три основни ценности.Нима е възможно всеки сам да чисти Авгиевите си обори, ако няма себеуважение и уважение. Да правиш и да раздаваш безкористно добрини не е възможно, ако срещу теб ежедневно се излива помия от лъжи, завист и обиди. Затова началото на духовното възраждане е двустранен- многостранен еволюционен процес, в който взаимното уважение и доверие се изграждат много, много трудно...
цитирай
45. kvg55 - За много години!
05.01.2016 23:18
Не може само с "емоциото", трябва и с "рацио". Двете не могат едно без друго, те са взаимно свързани.
Вие с емоциото пишете стихове и "охкате и ахкате". Ние с рациото пишем друго и взаимно се допълваме. Така блогът става шарен и интересен.
цитирай
46. kasnaprolet9999 - wonder
05.01.2016 23:20
Аааа, точно тук и сега ми липсват философските инвенции и удивителните представи на Джош, в този смисъл:
"Имам усещането, че невероятно продуктивната представка ,,с(ъ)-'' притежава буквално онтологически измерения. Най-общото й значение, както знаем, е ,,заедност'', ,,наличие, пребиваване, редом с...''. Това лесно би могло да бъде илюстрирано при думи като ,,събитие'', ,,спътник'', ,,съучастник'', ,,съдържание'', случай и пр."
Заедността е основана на опита и има фундаментално значение per se. Кой как израства вследствие нея, си е негов личен избор.
Пролет, оставаш тук! Блогът ти е уникален и си иска обгрижване и посвещаване.

Прочетох два пъти моят коментар, после твоят отговор и не можах да стопля връзката, понякога си много загадъчна и неразбираема. Виж, последното изречение го разбрах и си много права, аз за това съм тук, да си обгрижвам блога, пък който му харесва да идва, аз също влизам само в избрани блогове и мисля, че на никой не преча. Поздрави!!
цитирай
47. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
06.01.2016 07:27
Дела, според мен, колкото и да се напъва, човек не може да не бъде себе си и да си надскочи сянката. Както в живота, така и в блога всеки, независимо какво иска да демонстрира, да изтъкне, да докаже, винаги си прави автопортрет чрез мнението, отношението, и реакцията си спрямо другите и изразеното от тях. И това е най-ценното на блоговото пространство като поле за себе-изява. Чрез него опознаваме хората и себе си понякога в неподозирани измерения.
Но когато осъзнаем, че всички сме клетки в един организъм и никой не е по-важен и значим от другите, а всички работим за здравето, развитието и вътрешната хармония на този организъм, което пък е добре за всяка отделна клетка в него, тогава става ясно, че всяко съизмерване с другите клетки е безсмислено. Хубав ден!
цитирай
48. wonder - Прочетох два пъти моят коментар, ...
06.01.2016 10:15
kasnaprolet9999 написа:

Прочетох два пъти моят коментар, после твоят отговор и не можах да стопля връзката, понякога си много загадъчна и неразбираема. Виж, последното изречение го разбрах и си много права, аз за това съм тук, да си обгрижвам блога, пък който му харесва да идва, аз също влизам само в избрани блогове и мисля, че на никой не преча. Поздрави!!


Тъкмо щях да обясня защо смисълът на това прстранство е в Заедността и ето - Джош се появи и го каза сам. Сега ще разбереш перфектно. :)))
За билките - от твоя блог можем да черпим познание и благодат, които ти щедро раздаваш. Имам и нагледен пример: Кализията - билката на 21 век. Научих за нея от теб. Отгледах я, направих каквото ми каза и я препоръчвам на всеки.
Магична е наистина. Благодаря ти!
цитирай
49. wonder - За много години! Не може само с ...
06.01.2016 10:25
kvg55 написа:
За много години!
Не може само с "емоциото", трябва и с "рацио". Двете не могат едно без друго, те са взаимно свързани.
Вие с емоциото пишете стихове и "охкате и ахкате". Ние с рациото пишем друго и взаимно се допълваме. Така блогът става шарен и интересен.


Така е, но да избираш разумно е придобивна практика на съзнанието и сравнително лесно предизвикателство, а да си емоционално-всеобемащ е даденост - вид талант и или го имаш, или го нямаш. Хубаво е когато има сравнителен баланс между Емоциото и Рациото, но в превес на Емоциото - то е плод на вградената в нас Божественост - интуицията. И притежава най-прекрасната същност - спонтанността.
Пишейки поетите изразяват своя e-motion. И дори да се раждат с таланти, носят в себе си стари опитности, които багрят лириките им според духовната еволюция на пишещия.
Но темата е безкрайна!
ЧНГ!
Имай здраве, късмет и любов!
цитирай
50. wonder - Естествено, духовните ценности са ...
06.01.2016 10:32
tomich написа:
Естествено, духовните ценности са повече от 3.Споменах само тях, защото съм убеден , че началото на едно съвременно духовно възраждане трябва да започне с осъзнатото възприемане на тези три основни ценности.Нима е възможно всеки сам да чисти Авгиевите си обори, ако няма себеуважение и уважение. Да правиш и да раздаваш безкористно добрини не е възможно, ако срещу теб ежедневно се излива помия от лъжи, завист и обиди. Затова началото на духовното възраждане е двустранен- многостранен еволюционен процес, в който взаимното уважение и доверие се изграждат много, много трудно...


Абсолютно вярно, Томич!
Ако прозорливите бяха повече и не се влияеха от гравитацията на собствените си ограничения, мигом щеше да се възцари хармония, а мнението на говорещия щеше да е винаги точно като скалпел и мъдро като на влъхва, с уважение към чуващия и отвръщащият.
цитирай
51. wonder - !!!:))) Поздравления за пости...
06.01.2016 10:42
batogo написа:
!!!:))) Поздравления за постинга!
Дела, според мен, колкото и да се напъва, човек не може да не бъде себе си и да си надскочи сянката. Както в живота, така и в блога всеки, независимо какво иска да демонстрира, да изтъкне, да докаже, винаги си прави автопортрет чрез мнението, отношението, и реакцията си спрямо другите и изразеното от тях. И това е най-ценното на блоговото пространство като поле за себе-изява. Чрез него опознаваме хората и себе си понякога в неподозирани измерения.
Но когато осъзнаем, че всички сме клетки в един организъм и никой не е по-важен и значим от другите, а всички работим за здравето, развитието и вътрешната хармония на този организъм, което пък е добре за всяка отделна клетка в него, тогава става ясно, че всяко съизмерване с другите клетки е безсмислено. Хубав ден!


И твоят коментар мъдър та мъдър! Благодаря!
Напълно прав си. Всички имащи безпогрешна емпатия могат за 3 минути да определят кой кой е. Тези пространства колкото са ефирни, толкова са и лакмусни за същността на човека отсреща. Той тук е... искрено казано... гол - само по душа. И напълно разпознаваем като личност, интелект и дадености.
Като един хегелианец, вярвам, че абстрактна истина няма - тя винаги е конкретна. Истинските хора се усещат в три думи, а подлецът е прозрачен и се вижда съвсем ясно и без да си рентген. ;)))
Забелязал ли си, че когато някой дидактик го обърне на сюжетно-ролева игра, така се пристрастява към ролята си, че изпада от света? Волята не бива да се държи за безсъдържателни неща, а изборът как да постъпим е личен и ни описва чудесно. Нравствеността се посажда в детството като Чувство. Кой я има също е лесно различимо.
Да си пожелаем през 2016 г. вдъхновение, вежливост и агапе!
цитирай
52. wonder - Днес е Богоявление! Честит пр...
06.01.2016 10:45
Днес е Богоявление!
Честит празник!

Свещената река Йордан

Давидова лира звънти още в мен.
Свещена, водата говори.
И пада сърцето в най-нежния плен -
в зениците Божий нагоре.

Зелените млечни води ме зоват.
И толкова обич ми дават.
Секвоите с нега прегръщат брега.
Йоан през сърцето кръщава.
цитирай
53. lion1234 - Ей Чудеснице,
06.01.2016 17:42
Започваш Новата 2016-та с ,,критика на практическия разум''. И като един съвестен ,,хигиенист'' чрез своята ретроспекция старателно разчистваш Блогарията от всякакъв род злонамереност, злословие, хейтърство и прочее негации. Водена от надеждата и ,,провиденцията'', че същата тази Блогария може да бъде едно чисто, уютно и осветено място, ти ни припомняш на нас, съ-блогърите, ключови постулати на Доброто, маркиращи хигиената в общуването, ползотворния диалог и цялостната хармония в съ-пребиваването ни като блогуващи. Е, да, мнозина ще махнат с ръка и ще си кажат:,,Изтъркани фрази, банални клишета, всеизвестни неща, това отдавна го знаем''. И тук изниква опасността Доброто да бъде представено отново и отново като една изтъркана плоча, като нещо банално. Хана Аренд обаче ни напомни, че тъкмо Злото е банално, доклкото е плитко, водено от низки страсти, лесно осъществимо/ като ,,движение надолу''/ и затова - заразително. Доброто, напротив, макар и лесно за ,,разбиране'', е трудно за о-съ-ществяване, доколкото е ,,движение нагоре'', доклокото е съ-зидание, позиция, с-лучване. В този смисъл Доброто не е и не може да бъде баналност, поради заложената му от самото битие дълбочина, изразяваща се във ,,в-лад-еенето'', т.е. във ,,вместването в правилото''. Така е устроен светът: където има ,,поли-'', където има ,,съ-ществуване'', въобще където има ,,съ-'', не може без правила.
Накрая, нека прекрасните ти пожелания се превърнат в реалност! Желая ти жизнерадост, благоденствие и пълна хармония през Новата 2016 година!
цитирай
54. wonder - Започваш Новата 2016-та с, , кри...
06.01.2016 18:54
lion1234 написа:
Ей Чудеснице,
Започваш Новата 2016-та с ,,критика на практическия разум''. И като един съвестен ,,хигиенист'' чрез своята ретроспекция старателно разчистваш Блогарията от всякакъв род злонамереност, злословие, хейтърство и прочее негации. Водена от надеждата и ,,провиденцията'', че същата тази Блогария може да бъде едно чисто, уютно и осветено място, ти ни припомняш на нас, съ-блогърите, ключови постулати на Доброто, маркиращи хигиената в общуването, ползотворния диалог и цялостната хармония в съ-пребиваването ни като блогуващи. Е, да, мнозина ще махнат с ръка и ще си кажат:,,Изтъркани фрази, банални клишета, всеизвестни неща, това отдавна го знаем''. И тук изниква опасността Доброто да бъде представено отново и отново като една изтъркана плоча, като нещо банално. Хана Аренд обаче ни напомни, че тъкмо Злото е банално, доклкото е плитко, водено от низки страсти, лесно осъществимо/ като ,,движение надолу''/ и затова - заразително. Доброто, напротив, макар и лесно за ,,разбиране'', е трудно за о-съ-ществяване, доколкото е ,,движение нагоре'', доклокото е съ-зидание, позиция, с-лучване. В този смисъл Доброто не е и не може да бъде баналност, поради заложената му от самото битие дълбочина, изразяваща се във ,,в-лад-еенето'', т.е. във ,,вместването в правилото''. Така е устроен светът: където има ,,поли-'', където има ,,съ-ществуване'', въобще където има ,,съ-'', не може без правила.
Накрая, нека прекрасните ти пожелания се превърнат в реалност! Желая ти жизнерадост, благоденствие и пълна хармония през Новата 2016 година!


Джош, за много години здраве, радост и сбъднати чудеса!
Да пребъдеш в изяществото на словото си, в красотата на интелекта си и с добротата на сърцето си - твои насъщни визитни картички. Радвам се, че си тук. Ето сега Пролет ще разбере какво съм искала да кажа! :)))
Много ти харесвам с-пособността за съ-ждеНие!
Добродетелта е задължение на характера! Който я няма разгражда себе си. Имащите я раздават всекиму.
цитирай
55. kasnaprolet9999 - Днес е Богоявление! Честит пр...
06.01.2016 19:38
wonder написа:
Днес е Богоявление!
Честит празник!

Свещената река Йордан

Давидова лира звънти още в мен.
Свещена, водата говори.
И пада сърцето в най-нежния плен -
в зениците Божий нагоре.

Зелените млечни води ме зоват.
И толкова обич ми дават.
Секвоите с нега прегръщат брега.
Йоан през сърцето кръщава.


Светъл празник, честито на имениците!!!
цитирай
56. wonder - Днес е Богоявление! Честит пр...
07.01.2016 10:51
kasnaprolet9999 написа:
wonder написа:
Днес е Богоявление!
Честит празник!

Свещената река Йордан

Давидова лира звънти още в мен.
Свещена, водата говори.
И пада сърцето в най-нежния плен -
в зениците Божий нагоре.

Зелените млечни води ме зоват.
И толкова обич ми дават.
Секвоите с нега прегръщат брега.
Йоан през сърцето кръщава.


Светъл празник, честито на имениците!!!


Благодаря! Светли праници и на теб!
цитирай
57. aip55 - Привет!
08.01.2016 23:26
Останах очарован от интелекта и културата Ви.
Не съм нов, но не съм и толкова стар блогър. Но блога остро се нуждае от повече културни пишещи, като Вас! Поздрав и за много години!
цитирай
58. wonder - Привет! Останах очарован от и...
09.01.2016 10:29
aip55 написа:
Привет!
Останах очарован от интелекта и културата Ви.
Не съм нов, но не съм и толкова стар блогър. Но блога остро се нуждае от повече културни пишещи, като Вас! Поздрав и за много години!


За много години! И добре дошъл в блога ми!
Средата тук постепенно стана кроскултурна и изпростя поради безнаказаност в изстъпленията. Едно време за една обидна квалификация триееха блогове и слагаха банове и войнстващите простаци си научаваха мястото и урока, сега се вихрят на воля с по 20 рега, а и претенции имат. Но така е и в обществото за жалост. Блогът е като жив организъм и когато кръг хора влязат във взаимодействие неминуемо се стига до избори, оценки на поведения и ситуации през субективния етичен кодекс на всеки и това води до относително равновесие или остри сблъсъци.
Тук се акумулират отношения - от псевдо до приятелски, базирани на нужди, социо-потребности и хуманност, като през цялото време влияят фактори като избягване на неопределеността, властови липси или наличие, лидерски индивидуализъм, ценностите на всеки като трансперсонални постижения на личността и пр.
Хубаво е когато хората могат да бъдат откровени, възпитани и да общуват с уважение помежду си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15161367
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194008
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031