Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.10.2011 15:11 - Правото и Правдата 3
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 3665 Коментари: 9 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интересен момент между Правдата и Правото е, че като фундамент истината остава широка основа за честност, лоялност и справедливост, върху която Правото се явява надстройка. От древни времена хората почитали Библията и изповядвали нейните Десет Божии заповеди като свой морален кодекс. Днес Правото има своите основни отрасли, според предмета и метода на регулиране на частно-правните норми. И те са: гражданско, търговско, трудово, семейно, наследствено и международно частно право. Отрасли на публичното право са: конституционно, административно, наказателно, гражданско-процесуално и наказателно-процесуално, международно публично право и др.

    Източниците на Правдата сме самите ние. Източникът на Правото са писаните закони.

    Правдата има духовно измерение. Правото има материален израз чрез прилагането на нормативните актове, защото е плод на общественото ни развитие.

     Правдата има индивидуален характер. Правото – обществен характер.

     Правдата определя кои сме ние като личности. Правото регулира и санкционира отклоненията от етичните норми в поведението на личността, когато те са в противоречие с обществените интереси.

     Правдата има индивидуално волепроявление и разбиране за нещата. Правото въплатява еволюционните достижения в развитието на цивилизациите, които регулират поведението на индивида.

     Мярата за позволеното поведение е вградена дълбоко в нас, благодарение на Правдата. А Правото обезпечава тази мяра. 



Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. beckslover - Правото и Правдата, се обезмислят без кадия.:))
16.10.2011 16:09
Любопитен съм, къде ще намериш място на тоя кривоседнал медиатор между двете категории, а и коментарите на публиката.;)
цитирай
2. demidin - За да постъпваме правдиво е дост...
16.10.2011 17:46
За да постъпваме правдиво е достатъчно да знаем съвсем малко.За да крадем на воля е необходимо да изучим правото.Затова нашите новобогаташи се отнасят с уважение към закона - винаги го заобикалят...
цитирай
3. wonder - Хм, викай му...
16.10.2011 18:04
beckslover написа:
Любопитен съм, къде ще намериш място на тоя кривоседнал медиатор между двете категории, а и коментарите на публиката.;)


... вградена Справедливост и собствена етика и... всичко ще стане ясно. :)))
Освен ако не изповядваме максимата на Питър Дън, че "Справедливостта е сляпа. Несъмнено глухоняма. А и има дървен крак", с което аз не съм на едно мнение, за разлика обаче от твърдението му, че "ругатнята е компромис, между бягството и борбата."
Без мъдрост, без хуманност и без чувство за справедливост, т. е без Правдата, голата рационалност може да придаде основание за извършване на това, което в действителност не е разумно да се прави, не е подчинено за другите и дърпа цивилизацията назад.
Антропологичен факт е, че човекът изпитва върху себе си проблемите на правосъдието и развива правосъдна съвест, защото към днешна дата доста му е закърняла Правдата.
цитирай
4. ivesa - Правото е наука,която се изучава в университетите,
16.10.2011 19:06
правдата е достояние на всеки човек,всеки я разбира по своему.Поздрави!:)
цитирай
5. wonder - Хахахаххх...demidin, така си е!
16.10.2011 21:48
Ако се замислим тук мотивацията отваря врати за рационалния и ирационалния подход към живота въобще.
Всеки достига до точка, която при всяка система от йерархично структурирани причини, представлява крайния стадий на основанието му да постъпи по един или друг начин в дадена ситуация. Дали ще приемем, че тези избори в крайна сметка почиват върху обмислени предпочитания и аргументи, или ще вярваме, че почиват върху морална интуиция, ние стигаме по-скоро до етап, който е пре-рационален или екстра-рационален.
цитирай
6. wonder - ivesa
16.10.2011 21:53
И е така, и не е. И е наука, и не само това.
Правото е механизъм, регулиращ обществените отношения от древността насам. В обективния смисъл, правото е система от нормативни актове, които изразяват държавна воля и регулират отношенията в обществото. В субективен смисъл – то е право на определено лице да реализира своите правно-значими интереси.
Когато прочетох "Психология на Правото" не очаквах, че духа на еталонната правилност се е вселила толкова дълбоко в едно "упадъчното поколение с репресивна нагласа" като последните едно-две - нашите. Сега разбирам защо... Правдата освен, че е достяние на всеки тя е и Избор. Личен.
Всеки човек от своето раждане има качеството на субект на Правото и това е един от най-ценните постулати на човешката цивилизация.
Както Правдата е безценна като Етичен кодекс фундаментален за всяка Личност.
цитирай
7. ognena71 - Поздрави!
17.10.2011 02:15
Правдата има духовно измерение.

Правото има своите основни отрасли, според предмета и метода на регулиране на частно-правните норми. И те са: гражданско, търговско, трудово, семейно, наследствено и международно частно право. Отрасли на публичното право са: конституционно, административно, наказателно, гражданско-процесуално и наказателно-процесуално, международно публично право и др.
цитирай
8. karaiany - Ти си вечният утопист с Емоциото ...
17.10.2011 06:14
Ти си вечният утопист с Емоциото напред ! :))))
Да , "По своята същност Правото е механизъм, регулиращ обществените отношения...." ,а " Правдата е морално-етичната основа на изконните ни ценности..."(от Правото и Правдата 1 )
Много мислих за това , което си написала и си давам сметка , че говориш по принцип , а не по същество...
" Ако правдата бе в правото, защо умря Христо?" попита Еврaзол ...:)))) понякога много ми харесва неговият "прозорец " :)))
Та така :механизъм от правила , създадени от хора (Човеци или човечета - пак зависи от времето ) , деца на своето време и епоха. Сами по себе си , те са мъртва буква и "оживяват " единствено когато бъдат приложени в конкретния житейски казус .
За Фундамента иде реч. Защото както законодателите, пишещи законите , така и прилагащите ги са все онези човеци , или Човеци , които са били "закърмени " с Правдата. Кой от коя гърда суче ?" Дали от тази на Егото (родила човечетата), или онази Божествената ( която възпитава Човеците ) ?
Когато Мойсей се е върнал от планината със Скрижала в ръце ,той е бил целят побелял и Трансформиран ....такава е силата на присъствието на Божественото ! Докато Законите се "творят " от Егото и се прилагат от него , Фундаментът ще бъде несигурен , защото е строен не с камъни , а с кал .И затова когато водата дойде го отнася. И затова българската арена ще "пръква" комунисти , демократи , крайно десни , крайно леви , куп индивидуалисти , фашисти и прочие "исти" и Правото ще виси във въздуха като "сурогат", по думите на Еврaзол.
Аз винаги съм вярвал в истината , че не можеш да промениш света , ако не промениш себе си . Това е най - голямата илюзия на нашето време. И това важи не само за България , а и за онези от Европата и света като цяло !
цитирай
9. molinesia - Правото
17.10.2011 13:48
е нормативна система, правдата - морална категория, респ. ценност, която служи като принцип на правото в качеството му на нормативна уредба. Оттук нататък всякакви други транскрпиции са напълно произволн
и и неумостни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15159724
Постинги: 3224
Коментари: 32053
Гласове: 194005
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031