Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.01.2008 14:26 - Бастет, Изчезналият Кивот и Странджа
Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 14202 Коментари: 25 Гласове:
2

Последна промяна: 19.09.2011 16:51


Размисъл... за...Светилището на Бастет - Богинята-котка, в Странджа 

 



 image

     Гробницата на египетската богиня в  
Странджа крие уникални знания 
за Земята, Космоса и произхода на човечеството  

 



През пролетта на далечната 1981 г. експедиция на тогавашния отдел “Културно наследство” към БАН започва разкопки в местността Мишкова нива в близост до Малко Търново.

Соларното светилище

Непосредствено след пристигането си, учените стават свидетели на мистично събитие. В мига, в който Луната застава в една осева линия със западната стена на хълма, се появяват отражения на два фосфоресциращи, хуманоидни образа. Единият от тях постепенно заема контурите на седнала в кресло царствена фигура, вторият е изправен плътно зад нея. Участниците в разкопките остават вцепенени от ужас по местата си, докато фигурите не изчезват по същия енигматичен начин, по който се появяват. По-късно на същото място са открити няколко соларни кръга с неясен произход, формиращи триъгълник. 

Сред очевидците на окултното събитие са племенницата на баба Ванга Красимира Стоянова (египтолог, журналист, понастоящем главен редактор на вестник “Родово имение”), професионални археолози и историци. На следващата сутрин изследователите се връщат на мястото и продължават разкопките. Попадат на своеобразен вход, напомнящ минна галерия. Находките, които откриват в тунела – сечива и два камъка от черен гранат – изпращат за лабораторен анализ. Учените смятат, че поради уникалната си форма камъните представляват интересни носители на информация. Другата необичайна находка, на която попадат, е дупка с формата на окръжност, разположена в близост до входа и запълнена с каменни късове. Странните указателни стрелки и знаци, открити върху скалите на самия връх, напомнят древна писменост.

Повод за изследването в подножието на Градище (най-високия връх в българската част на Странджа) става появата на старинна карта с все още неразгадани чертежи, геометрични фигури и йероглифи. Нейният притежател остава анонимен и до днес. В началото на 80-те години на миналия век той предоставя находката си на група историци в БАН, които по-късно сформират изследователския екип. Картата предизвиква сензационен интерес в научните среди и достига дори до феномена Ванга. Пророчицата е силно заинтригувана и споделя на учените уникални факти за соларното светилище. Според Ванга мястото е сакрално. Там е разположена гробница на египетска богиня, “която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си”. Пак според пророчицата в същата местност са закопани “несметни богатства” от множество златни предмети, накити, оръжия, книги, в които “има написана история и за миналото, и за бъдещето на света”.


Дъщерята на Ра


Днес местността Мишкова нива не подсказва с нищо уникалната находка, която лежи в подножието на хълма. Единственото, което напомня близо двадесетгодишните изследвания, е тракийският комплекс, открит на източния склон и датиращ от V в.пр.Хр. Комплексът представлява куполна гробница, светилище с жертвени корита, крепост и древен римски некропол, което 
допълва сакралния характер на мястото както за римляните, така и за траките. 

Предположението, че в странджанската седловина се намира гробницата на египетската богиня Бастет принадлежи на историка Кръстьо Мутафчиев. 
Според местните жители изображението на богинята може да се види в скалите над галериите след кратко съзерцание. 
  
 
  Баст или Бастет е едно от най-почитаните божества на Древния Египет.
  Известна е като дъщеря и жена на бога на слънцето Ра. 
  Изобразявали я като жена с котешка глава.
  Първоначално образът на Бастет се свързвал с войната.
  Едва по-късно тя е почитана като богиня на Слънцето, 
  плодородието, веселието. 
  Именно Бастет е причината за съществуващия и до днес
  култ към котките. 

На територията на древната египетска държава преклонението пред тях ескалирало до степен, довела до фатални последици. Легендата разказва, че през 525 г. пр. Хр. персийският цар Камбиз решава да превземе долината на река Нил. След като войските му претърпели поражение пред стените на град Пелусия, на Камбиз хрумнала стратегическа идея: всеки от воините прикрепил към гърдите си жива котка. По този начин, защитени от живия щит, воините на Камбиз завладели египетското царство и поставили началото на 27-ата династия. 


Астрономическата гробница

Една от най-смелите хипотези, свързани с дешифрирането на старинната карта и разкопките в местността, принадлежи на Кръстьо Мутафчиев и е подробно разработена в книгата му “Хомо сапиенс за произхода на хомо сапиенс”. Авторът твърди, че след смъртта на Бастет, тялото й било пренесено в Странджа по море. Едно от доказателствата, които той превежда, определя Бастет като фараонка, не като божество, което обяснява и физическата й смърт. Мутафчиев прави още едно твърдение, което предизвиква широка дискусия по отношение на достоверността си. Той тълкува изображението от старинната карта като астрономически архитектурен план на гробница. “Ребусът”, както го нарича по-късно, е създаден на базата на звездното разположение на съзвездието Цефей.

Днес уникалното светилище е почти разрушено и разграбено. Ясно се очертават единствено двата соларни кръга. Не са запазени нито каменните надписи, нито статуите, което усложнява допълнително работата на археолозите. Въпреки многобройните набези на свещения комплекс, корените на античността в местността Мишкова нива край Малко Търново продължават да пазят тайните си и до днес.                                               

Централното тяло на гробницата в комплекса-хероон в местността Мишкова нива, южно от Малко Търново. На преден план – алеята към входа на гробницата. На заден план – кръглата ограда на комплекса с диаметър към 25 метра
                   
Странджа заема стратегическо място в Югоизточна Тракия. 
Географски, икономически и социално-политически е свързана с многообразен комплекс: от крайбрежието на Черно море, западната страна на Мраморно море, южната на Егейското крайбрежие, Северозападната част на Мала Азия и Галиполския полуостров, наричан още Тракийския Херсонес.   

Интересът към древните паметници на Странджа е провокиран най-вече от факта, че поради своята изолираност като гранична зона, местността е успяла да запази самобитността си. Странджа е може би последното място в България, където древните езически вярвания съжителстват в симбиоза с православната вяра.  

 NB! Всъщност най-смелата хипотеза е, че на мястото на уникалната гробница, в основите й, където има замерена сериозна радиация, е скрита вкопана в земните недра пирамида, в която лежи Изчезналият Кивот.

Според окултните науки България е свещено място и Пъп на Света. Тук се живее тежко, защото на тази земя се пречистват духовете на умрелите, но и тук се ражда Новото. За това, което Българинът е дал на света - в отделен пост. ДАЛИ СМЕ НЕОБОЗРИМО МНОГО. Счита се, че българската цивилизация е с извънземен произход и Мисията на българите е да творят и съзидават, опазвайки Мирозданието. Бъдете горди и достойни от това, че сте Българи!

 

БЪЛГАРИ

Българи с древни души скитат в мене.

Българи стари, велики, добри.

В бедност поставяни все на колене.

С подлост поробвани горди души.

 

Българи – нашето име ще нося

винаги в храма на свойто сърце.

Наште достойнства, дори да сме боси,

дават ни святост и силни криле.

 

Българин значи да бъдеш обичан.

Сам да градиш от мечти своя свят.

Българин значи да бъдеш различен.

Българин значи – духовно богат!




 

Светилището на Бастет - Богинята-котка, в Странджа


 image

    

image  
 








 

image

Великолепният фронтон от хероона в местността 
Мишкова нива, южно от Малко Търново. 
“За удобство на туристите” 
фронтонът е донесен в музея в Малко Търново, 
а хероонът си е останал край границата… 
Щит, копие и две отворени длани до тях – 
какво ли е точното им послание?

Център на култа към богинята Бастет 
бил древногипетския град  
Бубастис, pазположен на изток от делтата 
на река Нил. 

Летописите на Херодот разкриват, 
че именно в Пер-баст 
(египетското название на града) 
бил съграден най-внушителния храм на 
територията цялата древна държава. 
В центъра му била разположена 
статуята на богинята-котка. 

image

Тракийския Херсонес.   

Интересът към древните паметници на 
Странджа е провокиран най-вече от факта, 
че поради своята изолираност като гранична 
зона, местността е успяла да запази 
самобитността си. Странджа е може би 
последното място в България, където древните 
езически вярвания съжителстват в 
симбиоза с православната вяра.  
 

 

 /материалите са на Усури, БАН и Мутафчиев/


Интересности:  http://7rilskiezera.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=76

                                                

image Усмивка. Голяма.

 



Тагове:   Моите,   бастет,   кивота,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mercutio - *
11.01.2008 15:16
Сънят.. бях на гости у едно познато преди години семейство.. на вилата отвън под едно дърво легнах в легло, те бяха някъде.. Жената се оказа, че се занимава с археологически разкопки при една скала.. отидох там при нея, качихме се двамата на скалата и започнахме да си говорим.. по време на разговорът започнах да гледам в скалата.. очерта се нещо като плоча, а погледът ми потъваше в нея, сякаш се спусках от небето.. първото което се видя бяха високи статуи на котки.. много.. след това започна да се откроява цял град около статуите.. красиво.. много
оказа се, че това търсеше археоложката..
интересното е че.. разказвали са ми нещо относно Бастет в България.. нещата които се описват по този случай не бях чувал до преди година, но има "съвпадение" в изображенията, които ме впечатлиха преди около повече от две години на една друга скала.. хм, над това не се бях замислял скоро време..
цитирай
2. wonder - Дано имаш Дневник за сънища!
11.01.2008 15:37
Провиденциалните сънища са доста правилни пътеки до Истината. Дори голяма част от библейските пророци сънуват, предсказвайки предстоящи важни събития.
цитирай
3. анонимен - Поразително ! Благодаря ти трогната до сълзи !!!
11.01.2008 15:54
Всичко е много хубаво тук .... котките,мислите,думите . Имаме нужда от повече самочувствие ние българите,но не си знаем историята, а после търчим като гастърбайтери по света и плюем страната си.Благодаря,че ми върна парченце дух от българщината.
д-р Соня Цветанова, гастърбайтер в Канада
цитирай
4. wonder - И аз благодаря за Откровението, д-р Цветанова! :)))
11.01.2008 16:05
Аз обичам да опознавам света, но да се завръщам тук ми е като ново раждане, в което събличам кожата на пътешественика и се потапям в извора на чистата мъдрост и добрината на хората. Обичам България и искрящата й потенциалност. А за това, че има хора, които не провиждат колко е силна и магична тази територия си има кармична причина.
Но мисля, че Българинът Знае и затова винаги се завръща. Рано или късно. Усмивка. Ведра.
цитирай
5. juliannikolov - :))))
11.01.2008 18:51
И аз имам две аристократки вкъщи, толкова са капризни, че и най-придирчивите дами от Викторианска Англия биха им завидяли:)))))

Не знаех тази легенда за Камбиз, а и за светилището. Надявам се някой ден да го разгледам.

Поздрави за чудесния постинг!
цитирай
6. jones - А аз...
11.01.2008 20:00
... видях, че си защитила моята "псевдоидентичност", а после си се отметнала. Колко жалко.

Относно Кивота - толкова места претендират, да са последното му убежище, а все още нищо нямаме налице.
цитирай
7. wonder - juliannikolov
11.01.2008 21:21
Персийки? Чудно! Значи си вездесъщо и повсеместно ухажван. ;)))
цитирай
8. wonder - jones
11.01.2008 21:46
Аз се вълнувам само от... българските следи. Последно дирите на Кивота се губеха в Стара Загора.
Орфеевият кивот с първата заветна плоча пък бил във Врачанския исторически музей.
Кивотът при Градешница бил най-старият.
Аз лично го отъждествявам с Божията мощ и мисля, че тя е Навсякъде и във Всичко.
Виж това:
http://www.chambersz.com/index.php/content/view/4431/112/


цитирай
9. inti - ---
11.01.2008 21:47
Хубава статия, wonder. Но не се виждат снимките на котките ти...

Ще ни посочиш ли и източника на информацията за статията, защото ме заинтригува?

Поздрави!
цитирай
10. wonder - inti
11.01.2008 22:02
Преди години прочетох книгата на Кръстьо Мутафчиев за гробницата на богинята Бастет в Странджа. "Хомо сапиенс за хомо сапиенс". Материали има в Усури, Наука БГ, Булпрес и др.
Виж това: http://www.7rilskiezera.com/
и това: http://7rilskiezera.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=76
цитирай
11. анонимен - Интересни са хипотезите ти. :-))
11.01.2008 22:14
В линка на края има една книга, че българите са траки. Мислиш ли, че е така? Боян
цитирай
12. wonder - Ами, да, мисля. :)))
11.01.2008 22:19
По-голяма част от имената на кановете и царете от първото и второто българско царство са тракийски:
Тервел, Телериг, Кормисош, Крум, Омуртаг, Персиан, Маламир, Борис, Владимир, Радомир, Борил, Тертер и Иван Страцимир.
цитирай
13. inti - ---
11.01.2008 23:09
До колкото знам славяните са имали двойни имена като Радо-мир, Страци-мир, Влади-мир и т.н.... :)
цитирай
14. wonder - inti
11.01.2008 23:48
Траколозите твърдят, че са тракийски. Може би ако прочетем всички издавани събирателни Истории на България и всички издания посочени в линка отдолу, ще се докоснем до 25 % от историята ни.
По социологически проучвания ние сме склонни да изучаваме историята на други страни, но не познаваме своята. Време е да наваксваме.
цитирай
15. inti - ---
11.01.2008 23:54
Социологията е опасна наука :)
Ама си е така де... Питай накой кой е Котис І и чакай отговор като писмо от умрял... Или пък Тертер...
цитирай
16. wonder - Самоличността ни често зависи от Познанието!
11.01.2008 23:57
Но и това е личен Избор. :)))
цитирай
17. анонимен - леле :-))
12.01.2008 00:32
целият пост е хубав, но котките са върхът!
цитирай
18. wonder - Даам...
12.01.2008 00:50
... чудна красота! :)))
цитирай
19. bizcocho - huknah da gledam kotki,no tqh gi nqma6e:( i izvednaj...
12.01.2008 03:33
....4udesa! strahoten post!!!!
цитирай
20. sark - Видях езерата :):)
12.01.2008 10:51
Там си е величествнео. Но котенцата и а зне ги виждам :(
цитирай
21. wonder - bizcocho
12.01.2008 12:19
Хахахаххх... имаш усет за чудесата значи! ;)))
цитирай
22. wonder - sark
12.01.2008 12:21
Изобщо ли не виждаш котките? Празно пространство ли са снимките? При мен се виждат перфектно. ;)))
цитирай
23. sark - Да :(
13.01.2008 12:28
Котенцата ги нямаа :(:(
Бяло вместо снимки
цитирай
24. tamzin - wonder
14.01.2008 11:14
Страшно интересно, ама котета ги няма и при мен....:(
цитирай
25. thedarkangel1977 - не се виждат снимките на котачетата ...
02.04.2008 03:34
не се виждат снимките на котачетата :(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wonder
Категория: Изкуство
Прочетен: 15265301
Постинги: 3239
Коментари: 32099
Гласове: 194670
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930